Μποροῦν νά προβλέψουν πλέον τούς σεισμούς;

Μποροῦν νά προβλέψουν πλέον τούς σεισμούς;Ἡ εἴδησις ἐξαιρετικὰ ἐνδιαφέρουσα καὶ τὸ ἐπίτευγμα ἑλληνικόν!

Ἐὰν ἀληθεύῃ, διότι πέραν τῶν εὐχολογίων, χρειάζεται καὶ ἡ ἀπόδειξις, τοὐλάχιστον σὲ ἐπιστημονικὴ βάσι, τότε συζητᾶμε γιὰ κάτι πάρα πολὺ μεγάλο!

Εἶναι πράγματι σημαντικὴ ἡ πρόγνωσις καὶ ἡ πρόβλεψις.

Ἰδίως σὲ τόσο σοβαρὰ γεγονότα. 

Ἀναμένομεν λοιπὸν νεώτερες τοποθετήσεις, κι ἔως τότε, παρατηροῦμε καὶ καταγράφουμε. 

Εὔχομαι τὰ καλλίτερα στὸν Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ἰδίως γιὰ τὴν ἐπιμονή καὶ τὴν ἔρευνα.

Φιλονόη.

«Βρήκαμε τρόπο να προβλέπουμε τον κύριο σεισμό»

Μέσα σε όλο αυτό το παρανάλωμα που ζούμε καθημερινά έχουμε ξεχάσει τελείως άξιους ανθρώπους που ακόμα αγωνίζονται για να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη παρότι οι ίδιοι δεν έχουν καμμία σιγουριά για την δική τους.

Τη δυνατότητα διάγνωσης των προσεισμών και κατ’ επέκταση πρόβλεψης των κύριων σεισμών έχουν πλέον οι σεισμολόγοι, μέσω μιας καινοτόμας μεθόδου, πίσω από την οποία κρύβεται η επιστημονική ομάδα του Γεράσιμου Παπαδόπουλου, διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης που συνήλθε την περασμένη εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά διεθνώς τον αλγόριθμο FORMA, τη μέθοδο αξιολόγησης μiας σεισμικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο και όχι εκ των υστέρων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη μέθοδος -στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων- εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το περασμένο καλοκαίρι στην Πελοπόννησο, όπου μελετήθηκαν μικροί σεισμοί, διαπιστώθηκε πως ήταν προσεισμοί και προβλέφθηκε ότι θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός. Κάτι που συνέβη ένα μήνα μετά, όταν η Μεσσηνία «ταρακουνήθηκε» από σεισμό εντάσεως 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

«Οι προσεισμοί είναι μικρότεροι σεισμοί που προηγούνται των κύριων σεισμών στην ίδια περιοχή. Παρότι το φαινόμενο των προσεισμών είναι γνωστό από χρόνια, μόνο πρόσφατα διαφαίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης για την πρόγνωση. Στο συνέδριο δείξαμε πώς μπορεί να προβλεφθεί ένας σεισμός, παρουσιάζοντας ερευνητικά αποτελέσματα από πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς, για παράδειγμα της Λ’ Ακουίλα (Ιταλία, 6-4-2009) και του Τοχόκου (Ιαπωνία, 11-3-2011)», αναφέρει στον «Τύπο της Κυριακής» ο κ. Παπαδόπουλος.

Μέχρι σήμερα, όπως εξηγεί ο γνωστός σεισμολόγος, έπειτα από κάθε σεισμική δραστηριότητα συνήθως οι επιστήμονες χρειάζονταν ένα χρονικό διάστημα μίας ή δύο ημερών για να καταλάβουν τη φύση και τις ιδιότητες του σεισμού. «Τώρα αυτό μπορεί να γίνει σε πραγματικό χρόνο, άμεσα, βάσει ενός αλγόριθμου που αποκαλείται FORMA, αρκεί να υπάρχει οργανωμένο σεισμογραφικό δίκτυο στην περιοχή που εκδηλώνεται ο σεισμός», λέει. (Defencenet) (φωτογραφία)

(Visited 17 times, 1 visits today)
Leave a Reply