Οἰκονομική ὑπερδύναμις ἡ Κύπρος

Οἰκονομική ὑπερδύναμις ἡ ΚύπροςΕἶχε βάλει τίς βάσεις, βεβαίως, ὁ Τᾶσος Παπαδόπουλος καί τό ΟΧΙ στό σχέδιο ΑΝΑΝ. Ἔτσι δέν μοιράστηκε τόν όρυκτό της πλοῦτο. Ἡ Ἑλλάδα, ὅμως; Θά τά μοιραστῇ μέ τούς ἐξ ἀνατολῶν συνεταίρους. Ἔτσι εἶναι «δρομολογημένο» ἀπό τόν πρώην ἀνεγκέφαλο πρωθυπουργό…..καί τήν παρέα του.

Μινώταυρος

«Κάθεται» σέ 25; τρισεκατομμύρια εὐρώ

Σε λίγες ώρες η Κύπρος θα γνωρίζει πόσο πλούσια θα γίνει, καθώς αναμένεται ανακοίνωση της Noble Energy, στην οποία θα γίνεται λόγος για το κοίτασμα του «οικοπέδου 12» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με δεδομένο ότι υπάρχει τόσο πετρέλαιο όσο και φυσικό αέριο στο «οικόπεδο 12», η Κύπρος ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, μπαίνοντας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και αναβαθμίζοντας έτσι τον γεωστρατηγικό της ρόλο.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, ο αριθμός που ακούγεται ότι είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα είναι 12 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και θεωρείται αρκούντως ικανοποιητικός για να προχωρήσει η εξόρυξη.

Σύμφωνα με πληροφοίες που επικαλείται το κυπριακό κανάλι «Σίγμα», με βάση το συμβόλαιο, το ποσοστό κέρδους για την Κυπριακή Δημοκρατία από το πετρέλαιο είναι 85% και από το φυσικό αέριο 75%. Το κόστος εξόρυξης πετρελαίου είναι περίπου 30 δολάρια το βαρέλι ενώ με βάση τις εκτιμήσεις η τιμή πώλησης ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι, αν το κοίτασμα στο «οικόπεδο 12» περιέχει 290 με 300 δις βαρέλια. «Η εξόρυξή του μπορεί να γίνει σε 6 μήνες και η πώλησή του άμεσα», υποστηρίζει το κυπριακό κανάλι.

Αν ισχύουν οι παραπάνω αριθμοί αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα έσοδα που θα έχει η Κύπρος μόνο από το πετρέλαιο υπολογίζονται σε δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη αλλά και τη διαδικασία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος του νησιού.

Συνεπώς, ο άμεσος δρόμος κέρδους για την Κύπρο είναι να επιλεγεί πρώτα το πετρέλαιο και μετά το φυσικό αέριο. Ωστόσο, με βάση τη συμφωνία που έγινε με την Noble Energy, εναπόκειται στην εταιρεία και μόνο ν’ αποφασίσει την εξόρυξη πρώτα φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Η Noble προκρίνει το φυσικό αέριο καθώς το πετρέλαιο θα καθυστερήσει αφού η εταιρεία θα δοκιμάσει πρώτα σε οικόπεδο του Ισραήλ και μετά σε κυπριακό, ενώ θα πρέπει να «τρυπήσει» στα 7.5 χιλιάδες μέτρα κάτι που συνεπάγεται επιπλέον έξοδα τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ανοησίες» τα δημοσιεύματα περί συνεκμετάλλευσης
Tην ίδα ώρα «ανοησίες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ ότι η Λευκωσία έχει προτείνει συνεργασία με την Τουρκία για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα η Σαμπάχ ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει προτείνει σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού το φυσικό αέριο να μεταφέρεται στην Ευρώπη με αγωγούς μέσω Τουρκίας. (infoblog)

(Visited 20 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Οἰκονομική ὑπερδύναμις ἡ Κύπρος

  1. Μινώταυρε ἡ Κύπρος εἶναι ΕΛΛΑΣ ἐνῶ ἀντιθέτως ἐδῶ εἶναι Ἑλλαδοξεφτιλιστάν. Ἐκεῖ συμπεριφέρονται ὡς ΕΛΛΗΝΕΣ καὶ ἐδῶ ὡς ΞΕΦΤΙΛΕΣ. Ἐκεῖ ἐνδιαφέρονται καὶ ἀγωνίζονται διὰ τὰ συμφέροντα τῆς ΠΑΤΡΙΔΟΣ ένῶ ἐδῶ ἐνδιαφέρονται καὶ ἀγωνίζονται ὑπὲρ ὅλων τῶν συμφερόντων πλὴν αὐτῶν τῆς Πατρίδος.
    Καὶ νὰ τὸ θυμᾶσαι Μινώταυρε: Ἡ Κϋπρος ἄν καὶ εἶναι τὸ μαρτυρικότερον κομμάτι τῆς Ἑλλάδος εἶναι αὐτὸ τὸ ὁποῖον θὰ τὴν σώσῃ τελικῶς ἀσχέτως ἄν αὐτὴ (ἡ Ἑλλὰς) ἔχει ἐπανειλημένως συμπεριφερθεῖ πρὸς τὴν μαρτυρικὴν θυγατέρα της δίκην κακιᾶς μητριᾶς.

Leave a Reply