Ἕτοιμη ἡ «ἀνθρωπιστικὴ» παρέμβασις γιὰ τὴν Συρία!

Κάτι ἀνάλογον μὲ τὴν ἀνθρωπιστικὴ παρέμβασι στὴν Σερβία, στὴν Λιβύη, στὸ Ἰράκ, στὸ Ἀφγανιστάν, στὴν Σομαλία… 

Τόσος «ἀνθρωπισμός»!!! Περισσεύει! Δὲν ξέρουμε πλέον τὶ νὰ τὸν κάνουμε! 

Δὲν ἔχω ἀπορίες. Ἔχω ἀντιληφθεῖ…

Μάλιστα δὲν νομίζω πὼς θὰ φθάσουμε (κατὰ τὸν ἀρθρογράφο) ἔως τὶς 4 Μαρτίου. Ἀντιλαμβάνομαι τὴν ἔκφρασι τοῦ «ἀνθρωπισμοῦ» τους νὰ ἐκδηλώνεται πολὺ νωρίτερα… Μέσα στὶς ἐπόμενες ἑβδομάδες…

Λέτε νά μᾶς διαψεύσουν;

Φιλονόη. 

Σκηνικό πολέμου πριν τις 4 Μαρτίου 2012 !!!

“K’ είν’ η συνείδησίς μου ήσυχη
για το αψήφιστο της εκλογής.
Bλάπτουν κι οι τρεις τους την Συρία το ίδιο.”
(Κ.Βάρναλης)

Σε «πάγωμα» κεφαλαίων ύψους 43 εκατ. ευρώ που ανήκουν στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας προχώρησε η ελβετική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου της.

Τα κεφάλαια αυτά ανήκουν σε 12 εταιρείες και 54 πρόσωπα. Πέραν του Σύρου προέδρου, ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος Μάχερ Άσαντ και ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο.

Η Ελβετία επεξέτεινε τον Μάιο τις κυρώσεις της σε βάρος της Συρίας συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές τον Άσαντ και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους ώστε να ενταθεί η πίεση στην κυβέρνησή του να τερματίσει την αιματηρή καταστολή.

Η Ελβετία απεφάσισε να προχωρήσει στην ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν μετά από τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Δεκεμβρίου.

Η Βέρνη ενίσχυσε τις κυρώσεις της κατά του Ιράν, προσθέτοντας 180 ονόματα στον κατάλογο με τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που πλήττονται από τα μέτρα που αφορούν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία, ανακοίνωσε η Κρατική Γραμματεία για την Οικονομία (Seco).

Αρκετά από αυτά τα νομικά πρόσωπα σχετίζονται με τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, σύμφωνα με τον κατάλογο της Seco.

Η Ελβετία αποφάσισε να προχωρήσει στην ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν μετά από τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Δεκεμβρίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Seco, Άντζε Μπαέρτσκι.

Το Ιράν ανακοινώνει συχνά την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και τις δοκιμές πυραύλων στις οποίες προβαίνει, σε μια προσπάθεια να δείξει την ετοιμότητά του απέναντι σε οποιαδήποτε ισραηλινή ή αμερικανική επίθεση.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν θα αρχίσει το Σάββατο δεκαήμερες ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο, στα Στενό του Χορμούζ, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί, ο οποίος προσέθεσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, “Τα γυμνάσια θα διεξαχθούν με πρόθεση να φανεί η αποφασιστικότητα, η αμυντική και αποτρεπτική δύναμη των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ στέλνει μήνυμα ειρήνης και φιλίας στα Στενά του Χορμούζ, τη Θάλασσα του Ομάν και τα ελεύθερα ύδατα του Ινδικού Ωκεανού”.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ είπε την περασμένη εβδομάδα πως “αν η περιοχή αντιμετώπιζε μια κατάσταση που μοιάζει με πόλεμο, τότε όλα θα γίνονταν σαν να εξελίσσεται πόλεμος”.

Την Παρασκευή (03/12/2011), το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε τις «κατάφωρες και συστηματικές» παραβιάσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας.

Το 47μελές Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση με 37 ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά. Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν ήταν η Κίνα και η Ρωσία.

Νωρίτερα, η ύπατη εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι απηύθυνε κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να λάβει δράση για την προστασία των Σύρων πολιτών από την «αδίστακτη καταστολή».

Περισσότεροι από 6.200 άνθρωποι, στους οποίους περιλαμβάνονται και εκατοντάδες παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον περασμένο Μάρτιο, όπως υποστηρίζει η οργάνωση Avaaz, για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η οργάνωση διαθέτει περισσότερους από 50 παρατηρητές στην περιοχή, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες. Ο κάθε θάνατος προτού καταγραφεί επιβεβαιώνεται από τρία άτομα στα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνεται ένας συγγενής του νεκρού και ο κληρικός που τέλεσε την κηδεία. Με βάση τους υπολογισμούς της Avaaz, το 40% των θυμάτων προέρχονται από την πόλη Χομς.

Στο μεταξύ, μια ομάδα απεσταλμένων του Αραβικού Συνδέσμου έφτασε εχθές στη Δαμασκό για να προετοιμάσουν το έδαφος για τους παρατηρητές οι οποίοι θα αναλάβουν με τη σειρά τους να εκτιμήσουν εάν η Συρία εφαρμόζει το σχέδιο για τον τερματισμό της βίας. “Φτάσαμε στη Δαμασκό με ασφάλεια”, είπε ένας σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ Ελαράμπι.

Οι πρώτοι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου έφθασαν εχθές, Πέμπτη (23/12/2011) στη Δαμασκό (προς επιτήρηση του ειρηνευτικού σχεδίου που έχει εισηγηθεί ο Σύνδεσμος), όμως η βία του καθεστώτος κλιμακώνεται αντί να μειώνεται, και η κατάσταση στη Συρία έχει λάβει πλέον διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η κίνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ να αποδεχθεί την άφιξη των παρατηρητών αποτελεί μονάχα έναν «ελιγμό» προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να πατάξει το αντικυβερνητικό κίνημα.

Οι συριακές αρχές απαντώντας στην (παραπλανητική έκθεση !!!) των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στη Συρία, όπως αναφέρει, τονίζει, “ενημερώσαμε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ότι ο αριθμός των μαρτύρων μεταξύ των μελών των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού ξεπέρασε τις 2.000″, στην επιστολή αυτή.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας όλους τους Αμερικανούς πολίτες να αναχωρήσουν από τη Συρία.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, που συνενώνει τις περισσότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, αναφέρει ότι συνολικά τις τελευταίες 48 ώρες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 250 άνθρωποι.
Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την αγορά συριακών ομολόγων, την πώληση λογισμικού παρακολούθησης στη συριακή κυβέρνηση και την παραχώρηση μειωμένων φόρων και ασφαλίσεων. 

Απαγόρευσε ακόμα σε εταιρίες της ΕΕ να συμμετέχουν σε πετρελαϊκά ή ενεργειακά έργα στη Συρία.

Σε αντίποινα για τις νέες κυρώσεις της ΕΕ, η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την 43μελή Μεσογειακή Ένωση, που είχε ιδρυθεί το 2008 για την ενίσχυση της συνεργασίας της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Η Συρία αναστέλλει τη συμμετοχή της στην Μεσογειακή Ένωση σε αντίδραση για τα Ευρωπαϊκά μέτρα που ελήφθησαν εναντίον της», ανέφερε το επίσημο συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA.

Η συριακή τηλεόραση κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «λαμβάνει μια σειρά μέτρων που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και σαφή επέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας».

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν τις ήδη σκληρές κυρώσεις που επιβάλλουν στη Συρία. Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών στοχοθέτησε δύο πρόσωπα: τον Μουχάμαντ Μαχλούφ, θείο του Άσαντ και σημαντικό χρηματομεσίτη, και το στρατηγό Άους Ασλάν. Οι ΗΠΑ προσέθεσαν επίσης δυο κρατικές επιχειρήσεις, το στεγαστικό ίδρυμα των ένοπλων δυνάμεων και μια στεγαστική τράπεζα στη Συρία, στον κατάλογο των οντοτήτων σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις.

Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε τις νέες κυρώσεις της ΕΕ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «επιδεικνύουν για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει την επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα του συριακού λαού από το καθεστώς του Άσαντ».

«Όπως πάντα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους ευρωπαίους συμμάχους μας για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τα οικουμενικά δικαιώματα όλων των ανθρωπίνων όντων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η Νάβι Πιλάι, Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε σε έκθεσή της, ότι πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την καταστολή των συριακών αρχών. «Είχα δηλώσει απο τον Αύγουστο, πριν συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, πως όταν θα έχουμε ολοένα και περισσότερους λιποτάκτες που θα απειλούν να πάρουν τα όπλα, θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος. Αυτή τη στιγμή έτσι χαρακτηρίζω την κατάσταση», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη, ενέκρινε μια απόφαση καταδίκης της καταστολής στη Συρία σε έκτακτη συνεδρίασή του.

Ο 57μελής Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας κάλεσε την Τετάρτη τη Συρία να σταματήσει τη χρήση «υπέρμετρης βίας» εναντίον των διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Μάρτιο.

Την αντίθεσή της στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη Συρία εξέφρασε η Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να πάψουν τα τελεσίγραφα της διεθνούς κοινότητας προς τη Συρία. Ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Kanal 24, επανέλαβε την αντίθεση της Τουρκίας σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ωστόσο δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι οι εμπορικές δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιηθούν μέσω “νέων οδών” στα σύνορα με το Ιράκ, εάν κλιμακωθεί η βία στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η Τουρκία αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αραβικού Συνδέσμου και να επιβάλει κυρώσεις στη Συρία, με την οποία έχουν κοινά σύνορα μήκους 800 χλμ. Ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι οι κυρώσεις δε θα βλάψουν τον συριακό λαό.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν εχθές το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι θα επιβληθούν «νέα διεθνή μέτρα», αν εξακολουθήσει «να παραβιάζει κατάφωρα» το αραβικό σχέδιο επίλυσης της κρίσης, το οποίο έχει υπογράψει. 

«Οι απεχθείς και λυπηρές» πράξεις που διαπράττονται εναντίον των αμάχων στη διάρκεια της καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος δείχνουν ότι ο Άσαντ «δεν αξίζει να κυβερνά τη Συρία, καλούμε τους λίγους εναπομείναντες υποστηρικτές (της Συρίας) να προειδοποιήσουν τη Δαμασκό ότι αν και πάλι δεν εφαρμοστεί πλήρως η πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου, η διεθνής κοινότητα θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να πιέσει το καθεστώς Άσαντ να σταματήσει την καταστολή, επισημαίνει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Το σκηνικό πολέμου στήνεται αργά και προσεκτικά με την τελική πράξη να μήν απέχει πολύ, πάντως πρίν απο τις 4 Μαρτίου 2012!!! (aegeantimes)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply