Χάρτης ἐφιάλτης γιά τήν Τουρκία

Χάρτης ἐφιάλτης γιά τήν ΤουρκίαΓι΄αὐτό οἱ Τοῦρκοι θέλουν νά πιστεύουν ὅτι ἡ Μεγίστη ἀνήκει στό Αἰγαῖο. 

Αυτός ο χάρτης είναι ο εφιάλτης της Τουρκίας.Προέρχεται από μια εμπεριστατωμένη μελέτη του καθηγητή Ιωάννη Μάζη και του Δρ.Γεωργίου-Αλέξανδρου Σγούρου και αποτυπώνει το αυτονόητο που αρνείται πεισματικά η Άγκυρα: τις Αποκλειστικές Οικονομικέ Ζώνες που δικαιούνται οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου!

Όπως φάινεται στον χάρτη η Τουρκία έχει τη δική της ΑΟΖ ,η οποία υποστηρίζει ότι δεν της αρκεί προβάλοντας το επιχείρημα ότι έχει τα μεγαλύτερα σε μήκος παράλια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μεσογείου. 

Όμως αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα. Η πραγματικότητα στο θέμα των ΑΟΖ είναι αυτή που αποτυπώνεται στον χάρτη και στηρίζεται όχι στα επιχειρήματα που συμφέρουν τη κάθε χώρα αλλά στο Διεθνές Δίκαιο,το οποίο βεβαίως η Τουρκία συστηματικά και προκλητικά αγνοεί.

Το θέμα είναι ότι η σκληρή πραγματικότητα κάνει τη Τουρκία νευρική και απρόβλεπτη. Η Άγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση να διαχειριστεί το θέμα με λογική και δεν ακούει καν τις κατά καιρούς δηλώσεις Χριστόφια,με τις οποίες ο πρόεδρος της Κύπρου,αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσβασης στα οφέλη από το φυσικό αέριο κα στους Τουρκοκύπριους. Δηλώσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλο θέμα στη Κύπρο,αλλά δεν φαίνεται να εκτιμώνται από τη τουρκική ηγεσία.

Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δε κόπτονται τόσο για τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων. Αυτό που τους απασχολεί είναι τα τουρκικά συμφέροντα και μόνο.Και αυτά επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν. Τα κυπριακά οικόπεδα και οι “θησαυροί” τους είναι μόνο η αρχή. Έρευνες και γεωτρήσεις θα γίνουν σε πολλές άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου.Και οι περισσότερες θα γίνουν στην ελληνική ΑΟΖ,την οποία προκαταβολικά η Άγκυρα έχει αμφισβητήσει.

Η προσπάθεια να σβηστεί από το χάρτη το Καστελόριζο είναι διαρκής.Η Αθήνα πρέπει να ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. 

πηγή 

(Visited 49 times, 1 visits today)
One thought on “Χάρτης ἐφιάλτης γιά τήν Τουρκία

  1. Ἐδῶ πέπει νὰ εἰπωθῆ μία ἀλήθεια. Ὁ Χριστόφιας ἔχει ἀπόλυτον δίκαιον εἰς ὅ,τι ἀφορᾶ τοὺς μουσουλμάνους Κυπρίους (τοὺς κακῶς λεγομένους Τουρκοκυπρίους) διότι αὐτοὶ, καὶ ὄχι φυσικὰ οἱ ἔποικοι, δὲν παύουν νὰ εἶναι πολῖται τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας καὶ συνεπῶς ἔχουν κάθε δικαίωμα συμμετοχῆς εἰς τὸν πλοῦτον ἐκ τῶν ὑδρογονανθράκων.

Leave a Reply