Πολλὲς μικρὲς ἐπιχειρήσεις περνοῦν στὰ χέρια μεταναστῶν.

Και ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τους Ασιάτες και Αφρικάνους μετανάστες, το παραεμπόριο στους δρόμους και στις πλατείες, την κατάληψη του Κέντρου, μία άλλη πραγματικότητα διαμορφώνεται στο νόμιμο εμπόριο.
Κυρίως Αλβανοί και λιγότερο άλλοι Βαλκάνιοι η Ρώσοι μετανάστες, έχουν επιδοθεί στην αγορά μικρών επιχειρήσεων που πωλούνται από Έλληνες δε ολόκληρη την χώρα.


Πέραν από επιχειρήσεις εστίασης και καφέ μπάρ το ενδιαφέρον των μεταναστών, επεκτάθηκε και σε κάθε είδους επιχείρηση ακόμη και σε βιβλιοπωλεία που ενδεχόμενα απαιτούν μια καλή σχέση με την γλώσσα και την Ελληνική Παιδεία. Αξίζει να τονιστεί ότι εκτός από τους εγκατεστημένους στην Ελλάδα μετανάστες, σημειώνονται και νέες αφίξεις κυρίως από την Αλβανία, την στιγμή που οι τηλεοράσεις δείχνουν αποχωρήσεις.(;)
Το ερώτημα που γεννάται είναι πως θα επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις στα χέρια των μεταναστών όταν απεδείχθησαν ζημιογόνες στα χέρια των Ελλήνων και εξ’ αυτού του λόγου επωλήθησαν.
Η απάντηση που δόθηκε από νέα μετανάστη επιχειρηματία είναι αποκαλυπτική: «θα μας υποστηρίξουν οι ομοεθνείς μας και άλλοι μετανάστες. Ενδεχόμενα να μείνουν και μερικοί Έλληνες πελάτες που είχε η επιχείρηση πριν πωληθεί».
Δηλαδή η βάση στην οποία στηρίζονται είναι ότι οι Αλβανοί θα ψωνίζουν μόνον από Αλβανούς. Οι μετανάστες μόνον από μετανάστες. Η επιχειρηματική τους λογική είναι πολύ σωστή.
Αν και οι Έλληνες το εφάρμοζαν ίσως οι εν λόγω επιχειρήσεις να μην είχαν αλλάξει χέρια.
Είναι ένα μάθημα το οποίο οφείλουμε να κατανοήσουμε έγκαιρα οι Έλληνες! Αντίστοιχα, πρέπει κατά προτεραιότητα να στηρίζουμε επιχειρήσεις Ελλήνων και ελληνικά προϊόντα.. Να προσλαμβάνουμε επαγγελματίες και τεχνίτες Έλληνες. Όσοι κοντόφθαλμοι επιλέγουν για παράδειγμα μετανάστη ελαιοχρωματιστή, η εισαγόμενο φθηνότερο προϊόν, μπορεί να κερδίζουν πρόσκαιρα, αλλά το πληρώνουν και αυτοί αλλά και εμείς πολύ ακριβά στο μέλλον. Περισσότερα από 2 δις ευρώ φόροι έχουν χαθεί από την εξαγωγή πολλών δις μαύρου χρήματος μόνον προς την Αλβανία. Αν είχαν μπει στα ταμεία του δημοσίου δεν θα απαιτείτο το χαράτσι «αλληλεγγύης» που επέβαλε η κυβέρνηση.
Οι μετανάστες ορθά κοιτάζουν το συμφέρον τους. Εμείς πότε θα το κοιτάξουμε; Βεβαίως αυτή η ξαφνική αγάπη των μεταναστών για τις μικρές Ελληνικές επιχειρήσεις και η ξαφνική παρουσία τόσου χρήματος εγείρει πολλά ερωτήματα και πρέπει να εξεταστεί σε βάθος και πολύπλευρα.

Ιωάννης Δέμος

(φωτογραφία)

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Πολλὲς μικρὲς ἐπιχειρήσεις περνοῦν στὰ χέρια μεταναστῶν.

  1. Όταν τα λέω και τα ξαναλέω γίνομαι κουραστική.
    Πώς αλλιώς να το πω για να το καταλάβουν οι Έλληνες ότι κάνουν κακό στους ίδιους όταν έχουν αλλοδαπούς υπάλληλους;
    Ξαναβάζω τα παρακάτω για να εφαρμοστούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ:
    Άκουσα ότι έχει πέσει σύρμα στους Έλληνες,όπου υπάρχει αλλοδαπός υπάλληλος να φεύγουν αφού πρώτα ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη για το λόγο της πράξης τους,ή να κάνουν ανώνυμο τηλεφώνημα και να του το πούνε.
    Ήδη το έχουν κάνει σε πολλά μαγαζιά όπου απέλυσαν τους αλλοδαπούς και προσέλαβαν Έλληνες.
    Προφανώς μειώθηκε αισθητά ο τζίρος τους και είδαν ότι τους συνέφερε να δώσουν αποζημίωση στους αλλοδαπούς και να προσλάβουν Έλληνες,παρά να χάνουν τους Έλληνες πελάτες.
    Το σκεπτικό των Ελλήνων είναι το παρακάτω.
    ””Δε θα στηρίξουν τον ιδιοκτήτη που δίνει δουλειά σε αλλοδαπό και όχι σε Έλληνα πολίτη από τη στιγμή που ξέρει το μέγεθος της ανεργίας και εξαθλίωσης που βιώνει.
    Το βλέπουν ως τρόπο ώθησης στήριξης των Ελλήνων.
    Ίσως κάποτε διάλεγαν τις δουλειές,αλλά τώρα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να προσληφθούν ώστε να έχουν ένα πιάτο φαγητό.””
    Τι να πω;
    Άκουσα επίσης,ότι οι εργοδότες που έχουν αλλοδαπούς υπαλλήλους όταν τους λένε ότι λόγω αναδουλειάς θα τους απολύσουν δέχονται απειλές ότι θα τους κάνουν ζημιά και είναι τρομοκρατημένοι!
    Ε ΡΕ ΜΠΛΕΞΙΜΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
    Στην προκειμένη άκουσα ότι οι καταγγελίες είναι του παρακάτω τύπου:
    -Δε φεύγω γιατί θα σου κάψω το μαγαζί.
    -Πρόσεχε γιατί έχεις και μικρά παιδιά
    -Ξέρω πού μένεις
    -Να κοιτάς πίσω σου
    και τα λοιπά…
    Έτσι ξέρουν,έτσι κάνουν…και μάλλον πιάνει…
    Ας πρόσεχαν οι εργοδότες…κι ας καταλάβουν ότι το κακό που παθαίνουν είναι εις διπλούν,διότι οι αλλοδαποί δε χαλάνε τους μισθούς τους όσο χαμηλοί και να είναι στην αγορά,οπότε δε λογαριάζονται ως καταναλωτές.
    Άρα εκ των πραγμάτων ο αλλοδαπός υπάλληλος δεν προσφέρει τίποτα στην Ελληνική αγορά.
    Ίσα-ίσα ακριβώς το αντίθετο,καταναλώνουν λίγο και δη από καταστήματα συμπατριωτών τους και πολλοί στέλνουν τα λεφτά τους στις χώρες τους.
    Όταν οι Έλληνες είναι άνεργοι πώς θα πάνε για ψώνια;
    Τα καταστήματα τα στήριζαν οι Έλληνες καταναλωτές.
    Ο Έλληνας υπάλληλος ξοδεύει στην αγορά και το τελευταίο του ευρώ,αλλά πού μυαλό να τα σκεφτούν αυτά οι κύριοι εργοδότες;
    Κοιτάνε ως συνήθως το τώρα και δε βλέπουν ότι χρηματοδοτούν την καταστροφή τους.
    Αυτά άκουσα και αυτά μεταφέρω.
    ——————————–
    Η επικρατούσα άποψη για τα τρία πρώτα ψηφία του γραμμωτού κώδικα (barcode, στην καθομιλουμένη!…) είναι ότι υποδηλώνουν τη χώρα παραγωγής των προϊόντων. ΜΕΓΙΣΤΟ ΛΑΘΟΣ. Τα πρώτα δύο ή τρία ψηφία του γραμμωτού κώδικα (Πρόθεμα Χώρας κατά GS1) προσδιορίζουν τον εθνικό φορέα από τον οποίο, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε η άδεια προκειμένου ένα προϊόν να φέρει στη συσκευασία του γραμμωτό κώδικα. (Ελλάδας: 520, 521)
    ΟΥΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΠΟΥ ΜΑΣ “ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ” ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΥΣΙΩΔΗ. Πρόκειται για άλλη μια κουτοπονηριά. Κατά κανόνα, το μόνο ελληνικό που “εσωκλείουν” αυτά τα προϊόντα είναι η εκμετάλλευση του Έλληνα παραγωγού και των εργαζομένων στην επιχείρησή του και η εκμετάλλευση των αγαθών της ελληνικής γης προς όφελος κυριότατα των πολυεθνικών.
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΛΟΥΝ “ΜΙΚΡΟΙ/ΑΓΝΩΣΤΟΙ” ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ – ΟΧΙ ΤΑ “ΕΠΩΝΥΜΑ” ΠΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ “ΕΠΩΝΥΜΟΙ”
    Να εξαπολύσουμε αμείλικτη τρομοκρατία προς πάσα εμπορική κατεύθυνση. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ-ΠΩΛΗΤΕΣ, “ΜΙΚΡΟΥΣ” ΚΑΙ “ΜΕΓΑΛΟΥΣ”. ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΜΟΝΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ, ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑ “ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ” ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Αν δεν έχουν να μας δώσουν, “Λυπάμαι”, μεταβολή και “δρόμο”. Μπορούμε και να μπλοφάρουμε. Όλοι έχουμε λίγα δευτερόλεπτα χρόνο για να τα …σπαταλήσουμε. Εντοπίζεται π.χ. ψυγείο περιπτέρου που δεν έχει ούτε ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν. “Τίποτε ελληνικό;…”, ρωτάμε τον περιπτερά. “Δεν πειράζει” κι επιδεικτικά “καρφί” στον απέναντι. Αν του τυχαίνει του περιπτερά κάθε μέρα κι από ένας τέτοιος μυστήριος κι αργότερα δύο κ.ο.κ., όταν θα έρθει ο προμηθευτής, δεν θα σκεφτεί λίγο καλύτερα την παραγγελία του;

  2. Παντως εγω σ οποιο αλετριβηδιο κι αν επηγα ΑΛΗ εγροικουνα ΑΧΜΕΤ εφωναζανε…………….και τα σωθηκα μου τ α ρ α α α ζ α α α ν ε ! ! ! !

Leave a Reply