Ἵππαλος: ὁ δαμαστὴς τῶν μουσώνων!

Εναι ραο να ταξείδι στν στορία. δίως ταν τ κάνς παρέα μ κάποιους ποξερεύνησαν τν πλανήτη μ σεβασμό, ἀγάπη καὶ ἀπέραντο κα θαυμασμό.

ππαλος, να πρόσωπο γνωστο στος πολλούς. ξίζει ν τν γνωρίσουμε!

Φιλονόη.

O δαμαστής των μουσώνων

Δροσερό αεράκι φυσούσε ανάμεσα στο ιστίο και τα πανιά του καραβιού σπρώχνοντάς το στην απεραντοσύνη του Ινδικού ωκεανού. Κατά το έτος 78 π.Χ., ο Ίππαλος, ο καπετάνιος του πλοίου, βρίσκεται στην πλώρη και κρατάει το τιμόνι, αγναντεύοντας  τον γκριζογάλανο ωκεανό. Έμπορος στο επάγγελμα και συνάμα εξερευνητής του ωκεανού, που ξεκίνησε από κάποιο λιμάνι της Αιγύπτου στην Ερυθρά θάλασσα για να βρει έναν νέο συντομότερο δρόμο για την Ινδία. Παράλληλα με το εμπόριο, ο Ίππαλος χαρτογραφούσε τα άγνωστα νερά και νησιά στο πέρασμά του, με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. Έκανε προβλέψεις για τον καιρό «διαβάζοντας» τα σημάδια. Ταξιδεύοντας ημέρες παράλληλα με τα παράλια της Αραβικής χερσονήσου και προχωρώντας στα παράλια της Περσίας, θα φτάσει στους ιχθυοφάγους (λαός στην παραλία του Πακιστάν) και από εκεί στα παράλια της Ινδίας. Εκεί αγόρασε τους μυρωδάτους καρπούς της Ινδικής γης, τα μπαχαρικά καθώς και πολύτιμους λίθους ανταλλάσσοντάς τα με γλυκό κρασί, τεχνουργήματα και άλλα αντικείμενα του ελληνικού κόσμου, κοινά για τους Έλληνες, αλλά σπάνια για τους Ινδούς. Το κλίμα ήταν θερμό και υγρό που ταλαιπώρησε το πλήρωμα. Οι ανταλλαγές ήταν πολλές και επικερδείς για τον Ίππαλο που έβγαλε πολλά χρήματα πλέοντας σε επικίνδυνες θάλασσες.

Ο Ίππαλος γύρισε πάλι πίσω στην Αίγυπτο, στην Βερενίκη ή στην Αρσινόη (Ελληνικές αποικίες των Πτολεμαίων στην Αιγυπτιακή-Σουδανική ακτή της Ερυθράς θάλασσας) και ξεφόρτωσε τους θησαυρούς του. Ως ανήσυχο πνεύμα, είχε παρατηρήσει πως οι άνεμοι που πνέουν στον Ινδικό ωκεανό μπορούν να τον πάνε γρηγορότερα στην Ινδία από το σύνηθες δρομολόγιο παράλληλα με τις ακτές.

Στο επόμενο ταξίδι του για την Ινδία αποφάσισε να πάρει τον δρόμο για την καρδιά του ωκεανού, αντί να πάει παράλληλα με τις ακτές. Οι ναύτες παραξενεύτηκαν και τον ρώτησαν αν τρελάθηκε. Ο Ίππαλος τους καθησύχασε σαν σωστός καπετάνιος και τους εξήγησε πως σε λιγότερες μέρες θα φτάσουν στα λιμάνια της Ινδίας από ό,τι πριν, εκμεταλλευόμενοι τους ανέμους (μουσώνες). Οι ναύτες του είχαν εμπιστοσύνη γιατί ήξεραν ότι πάντα είναι σωστός στις παρατηρήσεις που κάνει στον ωκεανό. Οι μουσώνες έσπρωξαν το πλοίο του ίσια για την Ινδία. Το ταξίδι ήταν ευχάριστο και γρήγορο. Τα σκοτεινά νερά του ωκεανού καθρεπτίζουν το είδωλο του πλοίου.

Ο Ίππαλος είχε δώσει εντολές να έχουν τα πανιά ανοικτά συνέχεια και στον παρατηρητή να βλέπει τον ορίζοντα για την Ινδία. Όταν ο παρατηρητής φώναξε πως βλέπει στεριά μπροστά του, ο Ίππαλος κατέγραψε την θέση του πλοίου με τον αστρολάβο σημαδεύοντας τα άστρα. Έφτασε στην ακτή της Ινδίας έχοντας κάνει πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με το κανονικό δρομολόγιο, εκμεταλλευόμενος τους μουσώνες. Στο δρόμο του γυρισμού χρησιμοποίησε και πάλι τους μουσώνες από την αντίθετη πλευρά για να γυρίσει στην Αίγυπτο. Ενημέρωσε τους άλλους εμπόρους για το γρήγορο ταξίδι και για τους μουσώνες που τον βοήθησαν.

Προς τιμήν του το δυτικό μέρος του Ινδικού ωκεανού ονομάστηκε Ιππάλειο Πέλαγος ή Πέλαγος Ίππαλον (όπως αναφέρει ο Κλαύδιος Πτολεμαίος), ενώ οι άνεμοι ονομάσθηκαν αρχικά «Ιππάλιοι άνεμοι», για να θυμίζουν τα κατορθώματα αυτού το μεγάλου εξερευνητή που έφερε πιο κοντά την Αίγυπτο και την Ινδία και δάμασε τους μουσώνες. 

Αίας ο Τελαμώνιος 

φωτογραφία

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply