Ἄρχισαν ταραχές στά Σκόπια μέ τούς Ἀλβανούς;

Ἄρχισαν τά ὄργανα καί στά Σκόπια. Τρώγονται μεταξύ τους. Ἀναμενώμενο. Ἄς ασχοληθοῦν καί μέ τούς Ἀλβανούς λιγάκι, οἱ ὁποῖοι δέν εἶναι Ἕλληνες «κόττες». Ἄντε μέ τό καλό καί στήν διάλυσι…

Αγνωστοι πυρπόλησαν το βράδυ ορθόδοξη εκκλησία στο χωριό Λαμπούνιστα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ.από την Στρούγκα της ΠΓΔΜ.  Όπως ανέφεραν από την πυροσβεστική δύναμη της Στρούγκας, η οποία έσπευσε στο σημείο της πυρκαγιάς, καταστράφηκαν οι βοηθητικοί χώροι της εκκλησίας, ενώ ζημιές υπέστη και ο τρούλος.

Στην περιοχή της Λαμπούνιστα, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Το επεισόδιο αυτό θεωρείται το σοβαρότερο από αυτά που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή της Στρούγκας τις τελευταίες ημέρες και τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχουν διαθρησκευτικό και διεθνοτικό χαρακτήρα.

Αιτία των επεισοδίων αποτέλεσε μία σκηνή στο καρναβάλι στην κωμόπολη Βέβτσανι, πριν από δύο εβδομάδες, η οποία θεωρήθηκε από τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής ως ιδιαίτερα προσβλητική για το Ισλάμ και το Κοράνι και προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας (ΙΘΚ) της ΠΓΔΜ και των αλβανικών κομμάτων στη χώρα.

Μάλιστα, η ΙΘΚ κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι υποκινεί συστηματικά την ισλαμοφοβία στη χώρα.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μουσουλμάνων στη Στρούγκα, ενώ κάηκαν σημαίες της ΠΓΔΜ που ήταν αναρτημένες σε δημόσια κτήρια της πόλης και προκλήθηκαν αρκετά ακόμη μικροεπεισόδια, τόσο στην πόλη της Στρούγκας, όσο και σε γειτονικά χωριά.Όπως φαίνεται το κράτος των Σκοπίων έχει πολλά προβλήματα με την Αλβανική μειονότητα η οποία είναι ιδιαιτέρως ισχυρή και επίφοβη, ας μην ξεχνάμε τις συγκρούσεις του 2001 που παρολίγον να καταστρέψουν το κρατίδιο των Σκοπίων.Επίσης μην ξεχνάμε τα “ευγενή” αισθήματα των Κοσοβάρων Αλβανών οι οποίοι είναι σε πολύ στενή συγγένεια με του Αλβανούς του Τετόβου.Δείτε το παρακάτω βίντεο από αντι-Σκοπιανή εκδήλωση σε αγώνα ποδοσφαίρου στην Πρίστινα. (πηγή)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply