Καταρρέει τὸ σπίτι τοῦ Μακρυγιάννη!

Καί νά ταν μόνον τό σπίτι το στραγητο πού καταρρέει;
δ καταρρέουν λλα κι λλα.. 
Μία πολιτεία..
Μία στορία…
Μία κοσμοθέασις…
Μία ντίληψις γι τν κόσμο….
νας λαός…
να λόκληρον σύστημα πο δν το πρέπει ν ξακολουθήσ ν πάρχ
Τό σπίτι το στρατηγο λοιπόν θά μς νοχλήσ;

Γι ν σοβαρευτομε λίγο παρακαλ!
Πς θά κάν Γερουλνος ρεμος τήν γυμναστική του; 
Ποιός θά το πληρώσ τό γυμναστήριον; 
Πς θά κρατήσ σκληρούς τούς κοιλιακούς του; Κρατντας ρθια τά Μακρυγιαννέικα ημάδια; Καί μέ τί μούρη θά βγαίν μετά νά μοιράζ δεξιά κι ριστερά παραιτήσεις;

ει σιχτίρ… Σιχάματα… χόρταγα κατακάθια… Βδέλλες… ει σιχτίρ…

Φιλονόη.

Υ.Γ.Προσέξτε παρακαλ πολ τν πηγή μου! Πάρα πολ σς παρακαλ!!! Ατήν δέν εναι μία φημερίδα πού τόσο κόπτεται γιά τήν κατάργησι τς στορικς μας μνήμης;  (Ναί, πλέον εναι μία π τς πολλές… λλά ξαφνα κυρώνουμε τό παρελθόν της;) Τώρα τί κάνει; Δημοσιογραφία; στορική ποκατάστασιν; Καταθέτει τίς τύψεις της; Μς παναφέρει σέ τάξι; Θύμωσε; πεφάσισε νά στείλ τόν Γερουλνο σπίτι του; 

Καταρρέει το σπίτι του στρατηγού Μακρυγιάννη

Ετοιμο να καταρρεύσει είναι το διατηρητέο από το 1982 σπίτι του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, Μακρυγιάννη στο Αργος, καθώς μία δικαστική διαμάχη, μεταξύ του ιδιοκτήτη και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εμποδίζει τις όποιες σωστικές παρεμβάσεις, οι οποίες ήδη έχουν καθυστερήσει υπερβολικά.


Η στέγη του σπιτιού έχει ήδη καταρρεύσει, πόρτες και παράθυρα δεν υπάρχουν και το κτίσμα είναι αφημένο στη φθορά των στοιχείων της φύσης, ενώ έχει μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών.

Το σπίτι, όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο αρχαιολόγος, Στέλιος Λεκάκης, αποτέλεσε κατοικία του στρατηγού Μακρυγιάννη από το 1829 και κατά πάσα πιθανότητα, ο αγωνιστής του 1821 και ιστορικός της ελληνικής επανάστασης, εκεί έγραψε γνωστά «Απομνημονεύματά» του.

Η υπόθεση έχει ήδη απασχολήσει και τη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παραμένει άγνωστο γιατί το διατηρητέο κτίσμα παραμένει εγκαταλελειμμένο και υπό κατάρρευση.

Η ιστορία αρχίζει με το διάταγμα χαρακτηρισμού ως ιστορικού, του κέντρου του Άργους το 1982, συμπεριλαμβανομένης της οικίας, στην οποία φαίνεται να έζησε για μικρό διάστημα ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Ο ιδιοκτήτης προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος, υποστηρίζοντας «πλάνη περί τα πράγματα» και ετοιμορροπία του κτιρίου.

Το σπίτι βρίσκεται σε μία από τις ιστορικότερες περιοχές του Άργους, απέναντι από το ιερό του ναού του Αγίου Ιωάννη, που χτίστηκε το 1829 επί Καποδίστρια. (ἔθνος)

(Visited 14 times, 1 visits today)
Leave a Reply