Οἱ Ἑλληνοκύπριοι παραμένουν οἱ νόμιμοι κάτοχοι τῶν περιουσιῶν τους στὰ κατεχόμενα!

Ἱστορικὲς ἀποφάσεις ποὺ ἀποδίδουν τὰ ἴσα.
Βέβαια, ἡ ἐφαρμογὴ τῆς ἀποφάσεως διὰ τῆς βίας, καὶ ἰδιαιτέρως σὲ μίαν «χώρα» ὅπως  ἡ Τουρκία, φαντάζει κάτι ὀξύμωρον.
Ἡ οὐσία παραμένει! 
Οἱ Ἑλληνοκύπριοι ἐξακολουθοῦν νὰ παραμένουν κύριοι καὶ μοναδικοὶ ἰδιοκτῆτες τῶν περιουσιῶν τους στὰ κατεχόμενα. 
Οἱ  Ἑλληνικές  (;;;;;) κυβερνήσεις ὀφείλουν νὰ πράξουν τὸ αὐτονόητον.
Θά τό πράξουν; Γιατί; Τό ἔπραξαν ἔως σήμερα;

Φιλονόη.

Υ.Γ. Πράξις ἰδιωτῶν φυσικὰ τὸ ἀποτέλεσμα! Περίεργον; Ἢ ἀναμενόμενον; 

 Τεράστιες αποζημιώσεις από το ΕΔΑΔ

Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης 

Μετά την κύρια απόφαση που εξέδωσε στις 2.11.2010, για την «υπόθεση Λόρδος και άλλοι», και με την οποία καταδικάσθηκε η Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με άλλη απόφασή του, επιδίκασε τεράστιες αποζημιώσεις, στους 13 Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι στερήθηκαν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

Οι αποζημιώσεις τις οποίες – βάσει της αποφάσεως του ΕΔΑΔ – οφείλει να καταβάλει η Τουρκία στους 13 προσφεύγοντες Ελληνοκυπρίους κυμαίνονται από 100.000 έως και 8.000.000 ευρώ για τον καθ’ έναν, για ηθική και υλική βλάβη. Με την ίδια απόφαση υποχρεώνεται η Τουρκία να πληρώσει και 15.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο που χειρίσθηκε την υπόθεση, Αχιλλέα Δημητριάδη, η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι είναι η τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ στον κύκλο των υποθέσεων Λοϊζίδου, με την οποία το ΕΔΑΔ δίδει την κοστολόγηση για την απώλεια χρήσεως περιουσιών μέσα στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.

«Κατά συνέπειαν, κάποιος μπορεί να υπολογίσει το ακριβές κόστος της κατοχής με ειδική αναφορά στην περιφραγμένη πόλη. αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η απόφαση είναι δεσμευτική για την Τουρκία και η επιτροπή ακινήτων της Τουρκίας στα κατεχόμενα πλέον δεσμεύεται ως προς τις αποφάσεις που θα εκδώσει», επισήμανε ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης.

Κατερρίφθη, είπε, το επιχείρημα της Τουρκίας ότι οι περιουσίες στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου ανήκουν στο μουσουλμανικό ίδρυμα ΕΒΚΑΦ. Το ΕΔΑΔ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι οι Ελληνοκύπριοι παραμένουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο νομικός Λουκής Λουκαΐδης, συμφώνησε με το γεγονός ότι η απόφαση είναι δεσμευτική για την Τουρκία, καθώς και με το γεγονός ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα κοστολογήσεως της κατοχής στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.

Αυτή η απόφαση του ΕΔΑΔ ανοίγει κι άλλες πόρτες, για άλλες διεκδικήσεις των κατακτητών…
 
Το πλήρες κείμενο της αποφάσεως του ΕΔΑΔ της 10.1.2012 (αριθμός προσφυγής 15973/90) μπορείτε να διαβάσετε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης – Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=3&portal=hbkm&action=html&highlight=TURKEY%20|%20Lordos&sessionid=86453228&skin=hudoc-en 

Με την απόφαση του ΕΔΑΔ της 10.5.2001 επί της προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας – αρ. προσφ. 25781/94 – (88 σελ.), αναγνωρίσθηκε μια σειρά παραβιάσεων της ΕΣΔΑ σχετικώς: 

Α) με τους αγνοουμένους (παραβ. άρ. 2, 3 και 5 της ΕΣΔΑ, που αφορούν στο δικαίωμα στην ζωή, στην απαγόρευση των βασανιστηρίων και στο δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια αντιστοίχως), 

) με τις ιδιοκτησίες των Κυπρίων Ελλήνων στην κατεχομένη Βόρειο Κύπρο (παραβ. άρ. 8 ΕΣΔΑ, 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ, 13 ΕΣΔΑ, που αφορούν στο δικαίωμα για σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, στο δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στο δικαίωμα προσβάσεως σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο, αντιστοίχως), 

Γ) με τις συνθήκες διαβίωσης των Κυπρίων Ελλήνων στα κατεχόμενα (παραβ. άρ. 9, 10 ΕΣΔΑ, 1 και 2 πρώτου προσθέτου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ, 3, 13 ΕΣΔΑ, που αφορούν στην ελευθερία σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας, στην ελευθερία εκφράσεως, στο δικαίωμα στην ιδιοκτησία, στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην απαγόρευση των βασανιστηρίων και στο δικαίωμα προσβάσεως σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο αντιστοίχως, κλπ.).

ΠΗΓΗ: «Ελευθερία» Λονδίνου 

www.lekakis.com – ἐλεύθερη ζώνη

 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply