Στήν Ἑλληνική ΑΟΖ θά ψάξῃ γιά πετρέλαιο ἡ Τουρκία

 

Στήν Ἑλληνική ΑΟΖ θά ψάξῃ γιά πετρέλαιο ἡ Τουρκία

Ἀκόμη καί οἱ Γάλλοι ὑπέκυψαν στίς ὀρέξεις τῆς Ἀγκύρας. (στό ζήτημα τῶν Ἀρμενίων). Ἀλλοίμονο στήν Ἑλλάδα πού εἶναι μέ τήν πλάτη στόν τοῖχο.

   Νότια του Καστελόριζου έδωσε άδειες ερευνών για πετρέλαιο-φυσικό αέριο η Άγκυρα

   Φωτιά στην Α.Μεσόγειο βάζει η Τουρκία με την απόφασή της να προχωρήσει σε έρευνες καθαρά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ σε σχετική συμφωνία με την εταιρεία Shell. Στο χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία θα προχωρήσει σε έρευνες υδρογονανθράκων φυσικά το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Τι προτίθεται να πράξει η Αθήνα;

   Η ιστορία των τουρκικών γεωτρήσεων ξεκινά από το Νοέμβριο του 2011 – και πιο συγκεκριμένα στις 16/11 – όταν ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας και της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO) και των εταιρειών Shell και Exxon, για την έναρξη δοκιμαστικών γεωτρήσεων σε περιοχές οι οποίες χωρίζονται σε 7 ζώνες, εκ των οποίων οι 3 θα ανήκουν στη Shell και οι 4 στην Exxon.

   Από δημοσιεύματα μάλιστα του τούρκικου Τύπου έχει γίνει πως οι έρευνες θα ξεκινήσουν αρχικά στα ανοιχτά της Αττάλειας, όπου η θάλασσα έχει βάθος 2.500 μέτρων, και ότι τα έξοδα και την πλατφόρμα θα τα αναλάβει η εταιρεία Shell. Σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο οι σχετικές επενδύσεις, ύψους περίπου ενός δις δολαρίων θα καλυφθούν από την ίδια εταιρεία, ενώ το πετρέλαιο θα μοιραστεί σε ποσοστό 50-50 μεταξύ της Shell και της Τουρκίας.

   Όπως φαίνεται στο σχετικό χάρτη εκτός από τις περιοχές των πεδίων της κυπριακής ΑΟΖ που επικαλύπτονται από τις τουρκικές επιδιώξεις (4,5,6, και μέρος του 7) η έρευνες της Τουρκίας θα επεκταθούν και προς δυτικά περνώντας από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) και φτάνοντας σχεδόν στα όρια Ρόδου και Καρπάθου(!) καταπατώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

   Η Ελλάδα , που για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται ότι τα φοβικά της σύνδρομα την οδηγούν σε μια νέα ήττα –ενεργειακή αυτή τη φορά- καθώς όταν έπρεπε δεν διανοήθηκε καν να προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τουρκική ενέργεια που θα της στερήσει κρίσιμα ενεργειακά πεδία, σε μια εποχή όπου ερευνούνται απεγνωσμένα τρόποι οι οποίοι θα πρόσθεταν στο εθνικό της εισόδημα. Πλην ενός: Αυτών που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ και τις έρευνες σε περιοχές που θα μπορούσαν να «εκνευρίσουν» την «Υψηλή Πύλη».

   Μια Ελλάδα που παραπαίει κάτω από το βάρος της οικονομικής της κρίσης και φοβούμενη και την ανάσα ακόμη της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν καταφέρει να ορθώσει το εθνικό της ανάστημα στη νέα αυτή τουρκική «επέλαση» προς τα δυτικά.

πηγή

(Visited 11 times, 1 visits today)
One thought on “Στήν Ἑλληνική ΑΟΖ θά ψάξῃ γιά πετρέλαιο ἡ Τουρκία

  1. Κακῶς ἀσχολούμεθα μὲ τὰ παιδιαρίσματα τῆς τελειωμένης Τουρκίας, Μινώταυρε. Διότι ἡ χώρα αὐτὴ μόνον ἐντὸς τῶν χωρικῶν της ὑδάτων ἔχει δικαἰωμα νὰ κάμῃ ἐρεύνας καὶ πουθενὰ ἀλλοῦ ἀφ ἐνός, καὶ οὐδεμία ἐταιρία εἶναι διατεθιμένη νὰ παραβῆ τᾶ διεθνῶς παραδεδεγμένα, συμπεφωνημένα καὶ νομοθετημένα βλασει διενοῦς δικαίου εἰς ὅ,τι ἀφορᾶ τὴν ἔρευναν καὶ ἐξώρυξιν ὑδρογονανθράκων ὅταν μάλιστα ἐντὸς τὴν ἑλληνικῆς ΑΟΖ τὴν περιμένουν (τὴν ὁποιαν ἐταρίαν) γλέντια τρελλά, ἀφ’ ἑτέρου.
    Ἠρέμησε λοιπόν. Οἱ ὑδρογονάνθρακες, οἱ δικοί μας, μόνον ἀπὸ τὰ ἀνερμάτιστα μυαλά μας κινδυνεύουν!

Leave a Reply