Πάει καὶ τὸ ἀποτεφρωτήριον!

Μία ἰδέα ἦταν καὶ μᾶς τελείωσε! Ἔτσι, γιὰ νὰ μὴ πιστεύσουμε σὲ καμμία τῶν περιπτώσεων πὼς ἔχουμε ἐλευθέρα διακίνησι ἰδεῶν, αὐτοδιαχείρισι καὶ οἰασδήποτε μορφῆς ἐλευθερίες.

Στὸ μεταξύ, κάποιοι, κατέθεσαν, μεταξὺ κραυγῶν, ἀπειλῶν καὶ λιγοθυμιῶν καὶ κάτι «ἐπιστημονικὲς» μελέτες… Νὰ χαρῶ ἐπιστήμονες βρέ! 
Εὔχομαι μόνον νὰ μὴ πέφτουμε ὡς μυΐγες κάτω νεκροί! Μόνον αὐτὸ ἔρχομαι!
Διότι τότε, μόνον τότε, θὰ ἀντιληφθοῦμε πὼς ὄχι μόνον ἔνα ἀποτεφρωτήριον χρειαζόμεθα, ἀλλὰ τοὐλάχιστον πενήντα! Τοὐλάχιστον!

Φιλονόη.

Υ.Γ.1. Ἀποροῦσα μὲ τὴν ἀπόφασι. Τώρα κατάλαβα πὼς ἐδῶ, στὸ Ἑλλαδοξεφτιλιστᾶν, τέτοιες ἀποφάσεις δὲν περνοῦν! Ἄλλοι κρατοῦν καὶ τὸ μαχαίρι καὶ τὸ πεπόνι.. καὶ τὸ πριόνι!

Υ.Γ.2. Κατὰ τὰ ἄλλα ἔχουμε ἐλευθερίες σὲ αὐτὸν τὸν τόπο! Κατὰ τὰ ἄλλα ἔχουν δικαίωμα οἱ μὴ χριστιανοὶ νὰ ἐπιλέγουν τὸν τρόπο ταφῆς τους…. Ἒ ῥὲεεεε σανίδια βρεγμένα ποὺ χρειάζονται κάποιοι… 

Tαφόπλακα στο αποτεφρωτήριο στο Μαρκόπουλο

Η ιδέα δεν άρεσε σε θρησκόληπτους και περιβαντολόγους οι οποίοι αντέδρασαν δυναμικά και έτσι οδηγήθηκε σε ναυάγιο η κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στο Μαρκόπουλο.

Μόλις στις 28/11 οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν δώσει την ομόφωνη έγκριση τους, όμως τελικά υπαναχώρησαν.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στο χθεσινοβραδινό ειδικό μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εξετάστηκε λεπτομερώς το ζήτημα της κατασκευής και λειτουργίας, του ΚΑΝ, χωρίς να λείψουν οι εντάσεις. Η καταψήφισή του από δεκαεννέα δημοτικούς συμβούλους (έντεκα της συμπολίτευσης) τελικά ακύρωσε την εκτέλεση του έργου, εφόσον δεν ετέθη θέμα παραταξιακής πειθαρχίας.

Η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου θύμιζε λαϊκό δικαστήριο, με τη μέση ηλικία του κοινού να είναι 65-70 ετών. Ο 84χρονος επικεφαλής της αντιτιθέμενης στο έργο “Κίνησης πολιτών” Νικήτας Βλάχος κατέθεσε κείμενο ακύρωσης με 2500 υπογραφές.

Παρόλο που ο στόχος του χθεσινού συμβουλίου ήταν να αναπτυχθεί τεκμηριωμένος και ουσιαστικός επιστημονικός διάλογος, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η βασιμότητα, ή μη, των αντιρρήσεων, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της άρνησης της πλειοψηφίας των παρισταμένων να ακούσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ήθελαν. Τα γιουχαίσματα και οι λεκτικές επιθέσεις σε βάρος επιστημόνων που θα υπεράσπιζαν το έργο οδήγησε τους τελευταίους να αποχωρήσουν στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης.

Κατά τη συζήτηση, ο δήμαρχος, Σωτήρης Μεθενίτης, επανέλαβε την αρχική πρόταση, με μόνη αλλαγή, τη χωροθέτηση του Αποτεφρωτηρίου, κοντά στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΠΑ) Μαρκοπούλου, στα σύνορα με τα Καλύβια.

Όπως διευκρίνισε, η νέα χωροθέτηση αποφασίστηκε έπειτα από τις ενστάσεις που εξέφρασε το σώμα των πιστών, μη επιθυμώντας τη γειτνίαση του Αποτεφρωτηρίου με το Δημοτικό Κοιμητήριο, καθώς θεώρησαν, ότι «έτσι εξισώνεται η αποτέφρωση με τη χριστιανική ταφή».

Ο κ. Μεθενίτης προσπάθησε να τους εξηγησει και για τα έσοδα που θα έφερνε ένα τέτοιο έργο στο Δήμο λέγοντας μάλιστα ότι «Ο δήμος χρειάζεται κατεπειγόντως έσοδα για στοιχειώδεις ανάγκες του».
Είπε ότι η δημοτική Αρχή παρέλαβε «έναν διαλυμένο και υπερχρεωμένο δήμο, με συνολικό χρέος 18 εκατ. ευρώ, και μείωση κρατικών εσόδων της τάξης του 60%. Το έργο θα γινόταν με αυτοχρηματοδότηση από ιδιώτη επενδυτή, χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος ούτε με ένα ευρώ, και θα είχε καθαρά ετήσια έσοδα, της τάξης των 300 – 500.000 ευρώ».

Κάποιοι θύμισαν και τα όσα έγιναν και από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας, Νικόλαο,στις 11/12/2011.

Είχε εκδώσει εγκύκλιο προς τους πιστούς, με την οποία έκανε αναφορά για «αμφίβολες επενδύσεις» και για «περιφρόνηση της εκκλησιαστικής παράδοσης». Στη συνέχεια οι ιερείς δήλωσαν άρνηση να τελέσουν την εξόδιο ακολουθία σε όποιον επιλέξει την αποτέφρωση.

Η αποτέφρωση να σημειωθεί είναι πλέον συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. (πηγή)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

5 thoughts on “Πάει καὶ τὸ ἀποτεφρωτήριον!

    • Εὖγε Νικόλαε! Ἀκριβῶς αὐτὴν τὴν ἀπάντησι περίμενα ἀπὸ ἐσένα!
      Σὲ λίγο μόνον νὰ μὴν κλαῖτε… Διότι ἐγὼ θὰ γελῶ! Ἔως δακρύων μάλλιστα!

  1. Αυτό που ξέρω είναι πως η αποτέφρωση είναι Ελληνικότατο έθιμο από την προ-Ομηρική Εποχή.

    Καλά, αντιλαμβάνομαι τους θρησκόληπτους-ανεγκέφαλους ως αντιδραστικούς πάσης ιδέας που δεν χωρεί στο δόγμα/πνευματική-τυφλαμάρα τους, αλλά αυτοί οι “περιβαλλοντολόγοι” από πού κι ως πού ευρήκαν την πρόφαση να αντιδρούν; Πώς γίνεται και ανατρέπουν όλες τις δοξασίες τως διεθνών “περιβαλλοντολόγων”, που θεωρούν την αποτέφρωση νεκρών ως επήγουσα ανάγκη για να μην μολύνεται το περιβάλλον; Αυτό αποτελεί την εκ θεμελίων αποδόμηση της πράσινης ιδεολογίας.

    Μα, τώρα για ποιά πράσινη ιδεολογία μιλάμε όταν οι περιβαλλοντολόγοι διεθνώς έχουν διαφθαρή και μεταλλαχτή σε έναν πολύ χρήσιμο μοχλό εξαπάτησης ανοήτων (των πολλών δήλα δη). Εδώ (στην Αυστραλία απ’ όπου γράφω) οι “περιβαλλοντολόγοι” με την πολιτική τους ερημώνουν δάση, αγροκτήματα και θαλάσσιες περιοχές προκειμένου να ανοίγουν το δρόμο για τις μεταλλευτικές και πετρελαϊκές διεθνείς εταιρίες. Κι αυτό σε μιαν εποχή που η ανθρωπότητα όλη πεινάει και διαρκώς ζητάει αυξημένα αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα. Μια εποχή που σύντομα θα λέγομε το ψωμί, ψωμάκι ακόμα και στην Αυστραλία. Μήπως, για τον νεοταξίτη η τροφοδοσία των μηχανών είναι σπουδαιοτέρα της τροφής για ανθρώπους και ζώα;

Leave a Reply