Δελτίον εἰδήσεων ἀπὸ τὸ …1821!

Δελτίον εἰδήσεων ἀπὸ τὸ ...1821!Δὲν ἄντεξα στὸν πειρασμό! 
Ὁ γράφων τὸ παρακάτω, δάσκαλος ἀπὸ ὅσα διάβασα, ἔχει τοὐλάχιστον τὴν ἐξαιρετικὴ αἴσθησι  τοῦ χυμώδους ἀστείου!
Κάτι ποὺ ἀπουσίαζει πλέον ἀπὸ τὴν ζωή μας καὶ τὴν βία της.
Εὔχομαι νὰ διασκεδάσετε ὅπως κι ἐγώ.

Φιλονόη.

Δελτίο ειδήσεων 1821

Σας παρουσιάζουμε ένα σχολικό θεατρικό σκετσάκι για την 25η Μαρτίου, το οποίο μας στάλθηκε απο τον Π.Τ. εκπαιδευτικό και φίλο του blog.
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 1821!


Α΄ ΠΡΑΞΗ

Πρόσωπα
Πρετεντέρμπεης (μεσήλιξ δημοσιογράφος, σαφώς αρνητικά διακείμενος προς την επανάσταση, πιθανότατα … μάλλον σίγουρα ρουφιάνος του Σουλτάνου)
Στάη Σουλτάνα (το αυτό…)
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (ο Γνωστός) 

(Ακούγεται μουσική εισαγωγής τηλεοπτικής εκπομπής. Ο Πρετεντέρμπεης  φτιάχνει τα χαρτιά του. Μόλις τελειώνει η μουσική αρχίζει να μιλάει) 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: κυρίες και κύριοι, Καλησπέρα σας, νομίζω  ότι είναι από τις Παρασκευές που δεν χρειάζεται να διευκρινίσω τι πρόκειται να συζητήσουμε. Το βλέπετε στο μόνιτορ από πίσω μου (δείχνει το μόνιτορ που έχει μια σκηνή από την πολιορκία της Τριπολιτσάς). 
Όπως σας έχουμε ενημερώσει από τα έκτακτα δελτία ειδήσεων, ομάδες ενόπλων έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου Τριπολιτσά δημιουργώντας πραγματικά κυκλοφοριακό χάος, ενώ δεν αφήνουν ελεύθερη τη διέλευση από και προς την πόλη. Αίσχος! Φτου! (φτύνει κάτω)

Στην ανάλυση των γεγονότων θα με βοηθήσει η έγκριτη δημοσιογράφος Σουλτάνα Στάη, ενώ θα υπάρξουν και ζωντανές συνδέσεις και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές. Σουλτάνα; 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Γεια  σας, Κυρίες και Κύριοι! (παύση) Δεν έχω υπέροχα μάτια! 
(Η Στάη παίζει με τα βλέφαρά της και ο Πρετεντέρ της κάνει γλύκες) 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ:  (ξεροβήχει). Κυρίες και Κύριοι τα πράγματα έχουν ως εξής: από νωρίς το πρωί ένοπλες ομάδες γκιαούρ… εεε θέλω να πω Ελλήνων έχουν περικυκλώσει την Τριπολιτσά και ζητούν την απομάκρυνση της Οθωμανικής Διοίκησης. 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Το γεγονός δεν είναι μεμονωμένο. Μπορεί να θεωρηθεί ως κορύφωση των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν το Μάρτιο στην Πελοπόννησο και τη Στερεά με αίτημα να μην πληρώνονται πια τα χαράτσια και οι φόροι στους Τούρκους. 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Το θέμα είναι ότι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αμαυρώθηκε για άλλη μια φορά και υπάρχει κίνδυνος να μας πετάξουν έξω από την Οθωμανική  Ένωση και τότε… (κάνει μια κίνηση απελπισίας) 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Δεν θα έχουμε να φάμε! 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δεν θα έχουμε κρέας, ψάρια και μπρόκολα! 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Δεν θα έχουμε φάρμακα! 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δεν θα έχουμε καλσόν! (η Σουλτάνα Στάη τον κοιτάει απορημένα) 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Θα μας φάνε οι Λύκοι και όλα τα άγρια ζώα 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Θα.. Θα πέσει φωτιά να μας κάψει! 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: δράμα, καταστροφή! 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δεν θα έχουμε βενζίνη! 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Βενζίνη; Τι είναι η Βενζίνη; 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: δεν ξέρω, έτσι μου ήρθε . Με πληροφορούν όμως από το Κοντρόλ ότι βρίσκεται μαζί μας στο Στούντιο ο ηγέτης των κατσαπλιάδ… θέλω να πω των Ελλήνων που έχουν αποκλείσει την Τριπολιτσά, ο κύριος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. 

(μπαίνει ο Κολοκοτρώνης και κάθεται) 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: (επιθετικά) Κύριε Κολοκοτρώνη, γιατί δεν αφήνετε τον κόσμο να περάσει να πάει στη δουλειά του; Και με τα μαγαζιά τι θα γίνει τώρα που δεν μπορεί να πάει ο κόσμος να ψωνίσει; Ε; 

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Καταρχήν Καλησπέρα σας.. 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ – ΣΤΑΗ: (ανόρεκτα ) Καλησπέρα. 

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Μάλλον δεν έχετε καταλάβει καλά…. Γίνεται επανάσταση ξέρετε. Πρέπει πια εμείς οι Έλληνες να μάθουμε  να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι τις τύχες μας! Να διώξουμε τους Μπέηδες, Τούρκους και Έλληνες (ρίχνει άγριο βλέμμα στον Πρετεντέρμπεη). 
Κι όσο για τον κόσμο που δεν πάει να ψωνίσει, σάμπως του έμειναν καθόλου χρήματα για να πάει; Όλα μας τα πήρε ο Σουλτάνος  με τα χαράτσια! Κάναν όλοι κολεγιά να μας ξεζουμίσουν. 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ ΜΠΕΗΣ: Δηλαδή να μην πληρώνουμε τα χαράτσια, να μην είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στον πολυχρονεμένο μας Σουλτάνο, που ο Θεός να μου κόβει χρόνια να του δίνει μέρες!; 

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Και βέβαια να μην τα πληρώνουμε! Του χρωστάμε τίποτα; Ο απλός λαός μόνο φτώχια και φιλότιμο και αυτοί στα πλούτη. 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Μα τι λέτε κύριε Κολοκοτρώνη έτσι θα οδηγηθούμε στην χρεοκοπία! 

ΣΤΑΗ –ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ(μαζί με απελπισία)και τότε… 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Δεν θα έχουμε να φάμε! 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δεν θα έχουμε κρέας, ψάρια και ραπανάκια! 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Δεν θα έχουμε φάρμακα! 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δεν θα έχουμε καλσόν! (η Σουλτάνα Στάη τον κοιτάει ξανά απορημένα) 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Θα μας φάνε οι Λύκοι και όλα τα άγρια ζώα 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Θα.. Θα πέσει φωτιά να μας κάψει! 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: δράμα, καταστροφή! 

ΣΤΑΗ  – ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ (μαζί): Δεν θα έχουμε βενζίνη! 

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Βενζίνη; Τι είναι βενζίνη; 

ΣΤΑΗ  – ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ (μαζί): Δεν ξέρουμε έτσι το είπαμε! 

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Τέλος πάντων ο απλός λαός έχει ήδη χρεοκοπήσει. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε παρά τις αλυσίδες μας. 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ(ψιθυριστά στον ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ) Αυτός είναι επικίνδυνος 

(Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ κάνει μια κίνηση του στυλ «άσε θα τον κανονίσω εγώ») 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ ΜΠΕΗΣ (Με ύφος): Είναι αλήθεια κύριε Κολοκοτρώνη ότι όλα αυτά δεν έγιναν αυθόρμητα, αλλά καθοδηγούνται από τη Φιλική Εταιρεία; 

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε ποτέ άλλωστε. Οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο λαός δεν γίνονται έτσι αυθόρμητα. Χρειάζονται οργάνωση, καθοδήγηση και Πρόγραμμα. Αυτός είναι ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας. 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Άρα είστε καθοδηγούμενοι και σεις! 

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ(οργισμένος) Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Άλλο πράγμα να υπηρετείς το λαό και άλλο πράγμα να υπηρετείς το Σουλτάνο και τους Μπέηδες, όπως εσείς βρωμόσκυλα! (Αρπάζει ό, τι βρει μπροστά του,  τους το πετάει και φεύγει)

ΤΕΛΟΣ Α΄ ΠΡΑΞΗΣ

Β΄ ΠΡΑΞΗ

Πρόσωπα 
Πρετεντέρμπεης 
Στάη Σουλτάνα
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ραγιάς («αγανακτισμένος» πολίτης) 

(Ακούγεται μουσική εισαγωγής τηλεοπτικής εκπομπής. Ο Πρετεντέρμπεης  φτιάχνει τα χαρτιά του. Μόλις τελειώνει η μουσική αρχίζει να μιλάει) 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Κυρίες και Κύριοι, Καλησπέρα σας! Διανύουμε τον τέταρτο χρόνο της κρίσης και επιτέλους έχει αρχίσει να διαφαίνεται φως στο τούνελ. Ο Ιμπραήμ Πασάς με γαλλική παιδεία και μόρφωση, σωστός τεχνοκράτης,  φέρνει σιγά – σιγά την ειρήνη στην Πελοπόννησο! Στη Συντροφιά μας πάντα, η Σουλτάνα Στάη! Σουλτάνα; 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Γεια σας, κυρίες και κύριοι (παύση) Αγαπάμε Ιμπραήμ (κάνει το σήμα της νίκης). 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: ο Κύριος Ιμπραήμ  ακολουθώντας μια ρεαλιστική πολιτική έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να επαναφέρει την τάξη στην Πελοπόννησο! 
Πηγαίνει από χωριό σε χωριό και ζητάει από τους κατοίκους να υποταχθούν στο Σουλτάνο και τους Μπέηδες. Αν αυτοί υποταχτούν, τους αφήνει στην ησυχία τους. Αν αρνηθούν,… τους καίει.

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Τι γλυκός! 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ (ειρωνικά): Ωστόσο ο κύριος Κολοκοτρώνης επιμένει στον αγώνα του, και στο αίτημα για έξοδο από την Οθωμανική  Ένωση… 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Αμάν πια αυτός ο αγριάνθρωπος! 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Ο απολίτιστος! 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Λέγεται μάλιστα  ότι πάει στα χωριά και τρομοκρατεί τους καημένους τους χωρικούς ότι, αν υποταχθούν στον κύριο Ιμπραήμ, θα έχουν να κάνουν μαζί του… 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Σύντομα θα τον έχουμε κοντά μας να μας δώσει εξηγήσεις. Α! Νάτος 

(Μπαίνει ο Κολοκοτρώνης και κάθεται) 

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Καλησπέρα. 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΗΣ – ΣΤΑΗ (μαζί ανόρεκτα) : Καλησπέρα. 

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Κύριε Κολοκοτρώνη, τι πράγματα είναι αυτά που κάνετε; Γιατί δεν αφήνετε τον κύριο Ιμπραήμ  να επιτελέσει το έργο του;  Πως θα έρθουν ξένοι επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους; 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Αφήστε που ο κύριος Ιμπραήμ απολαμβάνει τη στήριξη της κοινής γνώμης. Να εδώ έχω το τελευταίο γκάλοπ της Βι Πι Αρ Σι . (ψάχνει τα χαρτιά του)
Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση το 103% των ερωτηθέντων θέλει κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τον κύριο Ιμπραήμ , ο οποίος παρεμπιπτόντως συγκεντρώνει το 120% των θετικών γνωμών! 

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Με δυσπιστία): Μήπως το Γκάλοπ είναι στημένο; 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ – ΣΤΑΗ (μαζί) ΑΠΑΠΑΠΑ! 

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Τέλος πάντων. Δεν ξέρω τι γκάλοπ και βλακείες μου τσαμπουνάτε. Ο Αγώνας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ο κάθε Έλληνας είναι υπεύθυνος για το αν θα αποτινάξουμε το ζυγό ή θα μείνουμε για πάντα ραγιάδες. Δεν υπάρχει περιθώριο για ουδετερότητες. Όποιος κάθεται σπιτάκι του και δεν πολεμάει τον Τούρκο είναι με τον Τούρκο! Φωτιά και Τσεκούρι στους Προσκυνημένους!(σηκώνει το σπαθί του). 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ – ΣΤΑΗ (μαζί) Μαμά! 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ: Ντροπή σας κύριε Κολοκοτρώνη, να τρομοκρατείτε έτσι τον κοσμάκη ! Με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι είναι έτοιμη η σύνδεση. Σε ζωντανή σύνδεση από το στούντιο της κάτω ραχούλας έχουμε τον κύριο Ραγιά, ο οποίος έπεσε θύμα της τρομοκρατίας του κυρίου Κολοκοτρώνη! (προς τον Κολοκοτρώνη) Τώρα θα δεις… 

(Μπαίνει στη Σκηνή ο Ραγιάς κρατώντας τετράγωνο πλαίσιο το οποίο είναι υποτίθεται τηλεοπτικό παράθυρο) 

ΣΤΑΗ:  Κύριε Ραγιά Καλησπέρα. Πείτε μας, σας παρακαλώ πολύ, τι σας έκανε αυτός ο αγροίκος (δείχνει υποτιμητικά τον Κολοκοτρώνη). 

ΡΑΓΙΑΣ: Με φόβισε! 

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ –ΣΤΑΗ: Τον αχρείο! 

ΡΑΓΙΑΣ: Μια χαρά τα είχα βρει εγώ με τον κύριο Ιμπραήμ! Και στην τελική εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα. Οι διπλανοί που τους έκαψε ο Ιμπραήμ καλά να πάθουν. Μου  ήθελαν να διώξουν τους Μπέηδες. Καλέ τι μας έκαναν στην τελική οι Μπέηδες; Μια χαρά δεν περνάγαμε; Και ήρθε αυτός και … με φόβισε! 

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: βρε Άντε στα Τσακίδια Βρωμοσκούληκο, προσκυνημένε, Ζώο! Σου αξίζει η χλεύη και η περιφρόνηση 

(γυρνάει προς τη Χορωδία) απάνω τους παιδιά να τους πάρουμε φαλάγγι! 

(Ο Κολοκοτρώνης και η σχολική χορωδία πετάνε στον Ραγιά και τους δύο δημοσιογράφους ό, τι βρουν, ακούγετε το σήμα της εκπομπής) 

ΑΥΛΑΙΑ (πηγή)
Υ.Γ. Πάντως, πέραν τῆς πλάκας καὶ τοῦ ἀστείου, ἐγὼ τὸν περιμένω τὸ Γέρο μας. Ὄχι μὲ φουστανέλα καὶ γιαταγάνι ἀλλὰ μὲ ἄλλα ὅπλα, πιὸ σύγχρονα καὶ διόλου ἀντιμετωπίσιμα.  Εἶναι βλέπετε ποὺ ἀκόμη δὲν ἔχει ἐλευθερώσει τὸν τόπο καὶ δὲν μπορεῖ νὰ ἡσυχάσῃ. Ὅταν τελειώσῃ μὲ τὸ θέμα τῆς ἀπελευθερώσεώς μας, τότε θὰ ξεκουραστῇ. Μόνον τότε!
(Visited 15 times, 1 visits today)
4 thoughts on “Δελτίον εἰδήσεων ἀπὸ τὸ …1821!

 1. Λάθος περιμένεισ Φιλονόη. Οἱ Γέροι ἔρχονται καὶ δὲν ἐπανέρχονται. Ἀκολουθοῦν ὅμως οἱ ἀπόγομοί των. Εἴμεθα ἐμεῖς τώρα ἀξιοι ἀπόγονοι ἀξίων Γέρων ὥστε, ὅπως παρήγγειλε ὁ ἄλλος “Γέρος”, ὁ Περραιβός, τὴν μὲ τοσαύτας θυσία καὶ δάκρυα ἀναστηθεῖσαν Ἑλλάδα, νὰ τὴν ὑψώσωμεν εἰς τὴν πρώτην της λαμπρότητα καὶ εὐδαιμονίαν διὰ τῆς σοφίας, εὐνομίας, καὶ ἀνδρείας; Ἔὰν ναὶ, ἡ Ἑλλὰς θὰ ἐπανεύρῃ τὸν βηματισμόν της. Ἄν ὄχι, εἴτε Γέροι ἔλθουν εἴτε ὄχι, βρᾶσε ὄρυζα!

  • Ἀναλόγως πῶς τὸ βλέπεις Νικόλαε. Οἱ Γέροι ἔρχονται κι ἐπανέρχονται ὅταν ἀπαιτεῖται. Καὶ τώρα ἀπαιτεῖται!

   • Ὅσοι Γέροι καὶ νὰ ἔλθουν εἴτε ἀπαιτεῖται εἴτε ὄχι, ἄν δὲν ὑπάρχουν ἐκεῖνοι οἹ ὁποῖοι θὰ τοὺς ἰδοῦν καὶ θὰ τοὺς ἀναγνωρίσουν, εἶναι ὡς νὰ μὴ ἦλθον. Ἐπὶ παραδείγματι, ὁ Κολοκοτρώνης φεύγων ἀπὸ τὸ διαλυμένον πρῶτον στρατόπεδον τοῦ Βαλτετσίου τὸν Ἀπρίλιον τοῦ 1821 ἔγραψε εἰς τὸν ἐπίσκοπον Βρεσθένης Θεοδώρητον (ἄλλος “Γέρος” αὐτός), τὰ ἐξῆς “Καπετὰν Δερσπότη, φύλαξε τὴν θέσι καὶ μετ’ ὀλίγον ἔρχομαι καὶ ἐγὼ εἰς τὸ Βαλτέτσι μ’ ἀρκετὰ στρατεύματα”. Καὶ τὸν ἐπόμενον μῆνα ἐπανασυνέθεσε τὸ στρατόπεδον τοῦ Βαλτετσίου καὶ ἐνίκησε τοὺ Τούρκους, ὄχι μόνος του φυσικά, ἀλλὰ μὲ τὸ “πολυάριθμον στράτευμα” τὸ ὁποῖον ἦτο πρόθυμον νὰ ἀγωνισθῆ.
    Κοντολογίς, ἡ ἀναμονὴ κάποιου Γέρου, ἤ Μεσσίου, ἤ ἄλλως πως, ναρκώνει καὶ κοιμίζει καλά. ὁπότε…. Ἀφ΄ ἧς στιγμῆς ὅμως ἕνα ἔθνος ἀποφασίσῃ νὰ ἀγωνισθῆ, τότε οἱ “Γέροι” ἐμφανίζονται σωρηδόν.
    Σημείωσις: Ἡ λέξις Γέρος ἐν προκειμένω δὲν σημαίνει τὸν ἡλικιωμένον ἀλλὰ τὸν Γερόν, τὸν δυνατόν.

   • Γιατί, νομίζεις πώς κάποιος ἀπό ἐμάς περιμένει Μεσσία ἢ τέλος πάντων κάποιο πρόσωπο πού θά μᾶς σώσῃ;
    Ἐγὼ ἐδῶ καὶ μῆνες γράφω πὼς ὅλα θὰ τὰ κάνουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. Ἐσύ αὐτό κατάλαβες; Μὰ ἐάν ὁ Γέρος, καθῶς κι ὁ κάθε ἄλλος πολεμιστής, δέν ἀναφέρεται στά σημερινά δεδομένα, τότε γιά ποιόν λόγο συζητᾶμε; Λές νά παρουσιαστῇ ἔξαφνα κάποιος φουστανελᾶς μέ γιαταγάνι καί νά ἀρχίσῃ νά κόβῃ κεφάλια; Ἄλλην ὄρεξιν δὲν εἶχε ὁ φουστανελᾶς Νικόλαε…
    Ὅσο γιὰ τὸ ἐὰν θὰ ἢ δὲν θὰ τύχῃ ἀναγνωρίσεως, μεταξύ μας; Χέστηκε! Αὐτὸ ποὺ πρέπει νὰ κάνῃ θὰ τὸ κάνῃ καὶ μάλλιστα τὸ κάνει ἤδη.
    Τέλος, γιὰ τὸ ἐὰν συμφωνῇς ἢ ὄχι, λυπᾶμαι. Δὲν τὰ γράφω γιὰ νὰ συμφωνήσῃ κάποιος ἢ νὰ διαφωνήσῃ. Κάπου τὰ βασίζω καὶ σαφῶς δὲν εἶναι λόγια τοῦ ἀέρος. Τοὐλάχιστον ἀπὸ τὴν πλευρά μου. Αὐτοὶ ποὺ πρέπει νὰ τὰ διαβάσουν τὰ ἔχουν διαβάσει καὶ ξέρουν. Δὲν χρειάζονται περισσότεροι.
    Ὅσο γιὰ τὸ ἐὰν ἐμφανιζονται σωρηδόν, ἆςε καλλίτερα… Τὰ μάθαμε ἀπὸ τὴν ἱστορία. Ἐὰν δὲν βγῇ ὁ καστανᾶς μὲ τὴν τσιμπίδα του, τὰ κάστανα καίγονται! Σκέτο!

    Νικόλαε, ὁ Γέρος ὀνομάσθῃ Γέρος διότι ἦτο γέρων. Διότι ἦταν ἀπὸ τοὺς γηραιοτέρους ὁπλαργηχούς. Ἂς μὴν ἀλλάζουμε τὰ φῶτα στὰ ἱστορικά μας στοιχεῖα κατὰ πῶς μᾶς βολεύουν.

Leave a Reply