Φτιάχνω σαπούνια καὶ ἀπορρυπαντικὰ μόνος μου! (γ)

Σήμερα θ σς παρουσιάσουμε λλα τρία προϊόντα ερείας χρήσεως, μ τποα μπορομε  ν λύσουμε πολλ προβλήματα καθαριότητας κα φυσικ ν προστατεύσουμε κα τ περιβλλον κα τν γεία μας. 

Κα τ προηγούμενα δύο ρθρα διαθέτουν πλς  δηγίες παρασκευς καπαιτον λάχιστον χρόνο νασχολήσεως.

Φτιάχνω σαπούνια καὶ ἀπορρυπαντικὰ μόνος μου! (α)

Φτιάχνω σαπούνια καὶ ἀπορρυπαντικὰ μόνος μου! (β)

Καλή μας πιτυχία.

Φιλονόη.

Υγρό σαπούνι για τα πιάτα

 Άρχισα να το ψάχνω πριν 7 χρόνια, όταν έπλενα τα μπιμπερό και τα πιατάκια του μικρού μου. Πλένοντας με τα εμπορικά υγρά σαπούνια για τα πιάτα φοβόμουνα ότι μένουν πάνω σε αυτά επικίνδυνα κατάλοιπα. Ανακάλυψα λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για να τα αποφύγω και να φτιάξω ένα εντελώς φυσικό, ακίνδυνο, ανακυκλώσιμο και οικολογικό υγρό σαπούνι πιάτων. Αρχικά αγόρασα το γνωστό μας αρκάδι και πειραματίστηκα με αυτό. Μαθαίνοντας αργότερα να φτιάχνω σαπούνια, τελειοποίησα το υγρό πιάτων και ορίστε η συνταγή:

Υλικά:

50 γρ σαπούνι από ανακυκλώσιμο τηγανέλαιο (ή Αρκάδι)

220 γρ νερό

15 γρ λεμόνι

Βράζω το νερό και το κατεβάζω από την φωτιά. Ρίχνω μέσα το σαπούνι, που προηγουμένως έχω τρίψει στον τρίφτη και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Μόλις κρυώσει ρίχνω το στημένο λεμόνι, ανακατεύω και το υγρό μας είναι έτοιμο. Προαιρετικά και αν έχετε, ρίχνεται μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού ή τσαγιόδεντρου ή λεβάντας ή φασκόμηλου.   Πολύ αφρό δεν κάνει, αλλά καθαρίζει τέλεια διώχνοντας τα λίπη. Ειδικά η έκδοση με το ανακυκλωμένο τηγανέλαιο καθαρίζει πολύ καλύτερα.(η Χημεία το επιβεβαιώνει) και έχει και γλυκερίνη για να μην ταλαιπωρούνται τα χεράκια μας. Για νοικοκυρές και νοικοκυρέους που επιμένουν στον αφρό, υπάρχει παραλλαγή που κάνει μπόλικο αφρό. Χρησιμοποιείστε στο σαπούνι έλαιο καρύδας ή φοινικέλαιο ή καστορέλαιο (ειδικό στα ευαίσθητα χέρια), που όλα τους κάνουν περισσότερο αφρό και έχουν η αλήθεια μεγαλύτερες καθαριστικές ικανότητες. Όμως ένα υγρό από τέτοιο σαπούνι θα σας στοιχίσει αρκετά και είναι ασύμφορο. Επιπλέον και οικολογικοί λόγοι μας υπαγορεύουν την μη χρησιμοποίησή  τους (ας μη συμβάλλουμε στην καταστροφή δασών προκειμένου να καλλιεργηθούν φοίνικες). Η καλύτερη λύση λοιπόν με απλό αγνό σαπούνι και είναι κάτι που ο καθένας και η καθεμία μπορούν να φτιάξουν. Η δικιά μας έκδοση περιέχει σαπούνι από τηγανόλαδο ελαιόλαδου, χυμό λεμονιού, τσάι και αιθέριο έλαιο από μια μεγάλη γκάμα βοτάνων (ευκάλυπτο, δεντρολίβανο, λεμόνι, λεβάντα, τσαγιόδεντρο κλπ)

Καθαριστικό Γενικής Χρήσης

Ξεχάστε τα Azax και όλα τα σχετικά καθαριστικά σφουγγαρίσματος που είναι υπεύθυνα για πολλές αλλεργίες, ερεθισμούς και δεν βιοδιασπώνται εύκολα. Φτιάξτε γρήγορα, εύκολα και οικονομικά το δικό σας καθαριστικό για πατώματα, μπαλκόνια, σκάλες κλπ. Θα χρειαστείτε μαγειρική σόδα, αιθέρια έλαια και λευκό ξύδι ή μηλόξυδο. Η συνταγή μας:

·      Μισή κούπα λευκό ξύδι (120-150ml)

·      4 κουταλιές σούπας μαγειρική σόδα

·      Μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια

Αρχικά ρίχνετε την μαγειρική σόδα σε 4 λίτρα νερό και ανακατεύετε καλά για να διαλυθεί. Στη συνέχεια ρίχνετε το ξύδι(ή μηλόξυδο) και μερικές σταγόνες(περίπου 20) από τα παρακάτω αιθέρια έλαια: Λεμόνι, Λεβάντα, Πορτοκάλι, Θυμάρι, Γκρέϊπφρουτ, Μέντα, Γιασεμί, Τεϊόδεντρο, Λουΐζα. Ανακατεύετε καλά και αρχίζετε το σφουγγάρισμα. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να βάλετε 100ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, αντί για ξύδι. Αν θέλετε περισσότερο απολύμανση θα ρίξετε επιπλέον 1 με 2 κουταλιές βόρακα. Ο βόρακας όμως διαλύεται καλύτερα σε ζεστό νερό και άρα πρέπει να προηγηθεί η διάλυσή του σε λίγο ζεστό νερό. Το καθαριστικό αυτό καθαρίζει μια χαρά, δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, αλλά έχει  και κάποιους περιορισμούς. Συγκεκριμένα: Δεν κάνει για μάρμαρα(λόγω του ξυδιού) και για κερωμένα πατώματα, αλουμίνια(λόγω της σόδας). Για όποια άλλη βρώμικη επιφάνεια χρησιμοποιήστε το άφοβα. Για άλατα, δύσκολες βρωμιές, ισχυρή απολύμανση θα επανέλθω με άλλο ποστ. Μπορείτε να αυξομειώστε λιγάκι την δοσολογία ανάλογα με την χρήση που θέλετε. Επίσης μπορείτε να ρίξετε και άλλα αιθέρια, πέρα από αυτά που σας προτείνουμε, ή και συνδυασμούς τους. 

Καλό Φυσικό κ Υγιεινό Καθάρισμα!

πηγὴ τῶν παραπάνω Βοτανόκηπος

φωτογραφία

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply