Μά τί εἶναι αὐτή ἡ σκοτεινή ὕλη ἐπί τέλους;

 

Μά τί εἶναι αὐτή ἡ σκοτεινή ὕλη ἐπί τέλους;

Τὸ καλὸ μὲ τοὺς ἐπιστήμονες εἶναι πὼς καταγράφουν τὰ πάντα ποὺ ἀφοροῦν στὶς μελέτες καὶ στὶς παρατηρήσεις τους.
Τὸ κακὸ εἶναι πὼς πασκίζουν νὰ τὰ ἑρμηνεύσουν βάσει ὑπαρχόντων γνώσεων.
Πρὸ μερικῶν ἡμερῶν δημοσιεύσαμε ἄρθρον σχετικὸ μὲ τὴν σκοτεινὴ ὕλη καὶ τοὺς «διαδρόμους» τοῦ διαστήματος. 

Σέ τί νά χρησιμεύουν ἄρα γέ αὐτοί οἱ «ἱστοί»;

Ὅμως, βασιζόμενοι στὰ γνωστά τους δεδομένα, ἐξηρτημένοι ἀπὸ πεποιθήσεις καὶ θεωρήσεις τοῦ παρελθόντος καὶ ὑπόχρεοι σὲ ἕνα σύστημα ποὺ χρησιμοποιεῖ τὴν ἐπιστήμη μόνον γιὰ νὰ ἀσκῇ ἔλεγχο, λειτουργοῦν ἐν τελῶς τυποποιημένα. 
Ὄχι μόνον λοιπὸν ἀδυνατοῦν νὰ άντιληφθοῦν τὸ τί εἶναι ἡ σκοτεινὴ ὕλη τοῦ διαστήματος, ἀλλὰ ἀδυνατοῦν νὰ κατανοήσουν καὶ τὴν ὕπαρξίν της.

Ἡ σκοτεινὴ ὕλη ὑπάρχει! Τὴν μετροῦν κι ἂς μὴ τὴν βλέπουν!
Εἶναι ἐκεῖ ἔξω, ἔχει λόγο ὑπάρξεως καὶ καλύπτει κάθε κενὸν στὸ Σῦμπαν, κάνοντάς το μή …κενόν! 
Γιατί; Πῶς ἐδημιουργήθη; Τί  ἐξυπηρετεῖ;
Αὐτὸ εἶναι ἄλλη ὑπόθεσις!
Δὲν θὰ λάβουμε ἀπαντήσεις συντόμως. 
Ἰδίως διότι τὰ μυστικά, καὶ μάλιστα αὐτοῦ τοῦ εἴδους τὰ μυστικὰ, ἀποκαλύπτονται μόνον σὲ αὐτοὺς ποὺ εἶναι διατεθειμένοι νὰ τὰ σεβασθοῦν καὶ νὰ τὰ διαφυλάξουν ἀπὸ μάτια ἀδιάκριτα.
Ὄχι γιατὶ ἡ ἐπιστήμη πρέπει νὰ θωρακίζεται καὶ νὰ κρατᾶ μυστικά, ἀλλὰ διότι αὐτοῦ τοὺ εἴδους ἡ «ἐπιστήμη» πρέπει νὰ ἀπομακρυνθῇ ἀπὸ κάθε μορφῆς ἔρευνα καὶ νὰ ἐξαφανισθῇ διὰ παντὸς ἀπὸ τὸν πλανήτη. Μόνον κακὸ ἔχει κάνει! Ἀποδεδειγμένα!

Φιλονόη.

«Απείθαρχη» σκοτεινή ύλη

Γαλαξιακή μάζα αψηφά την θεωρία περί σκοτεινής ύλης

Ουάσινγκτον 

Μια γιγάντια μάζα από καθαρή «σκοτεινή ύλη» εντοπίστηκε στα συντρίμμια μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε τεράστια σμήνη γαλαξιών. 

Οι παρατηρήσεις δείχνουν να θέτουν υπό αμφισβήτηση την κρατούσα θεωρία, η οποία προβλέπει ότι το μυστηριώδες αυτό υλικό βρίσκεται πάντα διάχυτο ανάμεσα στην κανονική ύλη στο εσωτερικό των γαλαξιών.

Η σκοτεινή ύλη είναι ένα υποθετικό υλικό άγνωστης σύστασης, του οποίου η συνολική ποσότητα στο Σύμπαν υπολογίζεται ότι είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από τη συνολική μάζα της κανονικής ύλης. 

Η ύπαρξή της προτάθηκε τη δεκαετία του 1930 προκειμένου να εξηγηθεί η κίνηση των γαλαξιών, καθώς οι αστρονόμοι αντιλήφθηκαν τότε ότι η μάζα της κανονικής ύλης δεν επαρκούσε.

Η σκοτεινή ύλη είναι πιθανό να αποτελείται από άγνωστα θεμελιώδη σωματίδια. Είναι εξ΄ορισμού αόρατη σε κάθε όργανο παρατήρησης, ωστόσο οι αστρονόμοι μπορούν να συμπεραίνουν την ύπαρξή της από τις βαρυτικές της επιδράσεις στην κανονική ύλη.

Η κρατούσα θεωρία για την κατανομή της σκοτεινής ύλης προβλέπει ότι το μυστηριώδες αυτό υλικό υπάρχει παντού, αναμεμειγμένο σχεδόν ομοιόμορφα με την κανονική ύλη.

Αυτό όμως δεν δείχνει να ισχύει στον γιγάντιο σχηματισμό Abell 520, σε απόσταση 2,4 δισ. ετών φωτός, ο οποίος προέκυψε από την σύγκρουση μεγάλων γαλαξιακών σμηνών. 

Η σκοτεινή ύλη γίνεται… καπνός

Παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και με επίγεια όργανα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του σχηματισμού βρίσκεται στο κέντρο του, το οποίο όμως είναι σχεδόν άδειο από γαλαξίες.

Δεδομένου ότι το αέριο που βρίσκεται σε αυτή την περιοχή έχει συγκριτικά πολύ μικρή μάζα, οι αστρονόμοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αόρατη μάζα που κρύβεται στο κέντρο του Abell 520 δεν μπορεί παρά να είναι σκοτεινή ύλη.

«Το αποτέλεσμα της μελέτης είναι αίνιγμα» σχολιάζει ο Τζέιμς Λι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο The Astrophysical Journal. 

«Η σκοτεινή ύλη δεν συμπεριφέρεται όπως προβλεπόταν, και το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα δεν είναι ξεκάθαρο».

«Είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι παρατηρήσεις με βάση της σημερινές θεωρίες για τον σχηματισμό των γαλαξιών και της σκοτεινής ύλης» παραδέχεται. (βῆμα)

σχετικὰ: 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply