Πῶς νά ξεχωρίζῃς καί νά ἀποφεύγῃς τά μεταλλαγμένα τρόφιμα

Ὑπάρχουν ὡρισμένα μυστικά τά ὁποῖα θά μᾶς βοηθήσουν νά ἀποφεύγουμε τά μεταλλαγμένα τρόφιμα, τουλάχιστον, πρός τό παρόν καί βλέπουμε….

Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί κρύβονται μέσα σε καθημερινά προϊόντα διατροφής. Πώς γίνεται αυτό; Μια πληθώρα από τυποποιημένα τρόφιμα περιέχει συστατικά που προέρχονται από 5 οικογένειες μεταλλαγμένων (ή αλλιώς γενετικά τροποποιημένων) λαχανικών και σπόρων. Ή προέρχεται από ζώα που ταΐζονται με μεταλλαγμένες τροφές και ορμόνες.

Αιτία των νέων, πρωτόγνωρων ασθενειών;

Ειδικοί επιστήμονες εδώ και δεκαετίες ενσωματώνουν γονίδια βακτηρίων, ιών, ανθρώπων ή ζώων μέσα στο DNA ενός λαχανικού ή φρούτου, προκειμένου αυτό να αποκτήσει μια νέα ιδιότητα που δεν διαθέτει εκ φύσεως. Όμως, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής (The American Academy of Environmental Medicine – AAEM, Διεθνής Ένωση Επιστημόνων), ουκ ολίγες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία: Στειρότητα, επιτάχυνση της γήρανσης, προβλήματα του ανοσοποιητικού, απορρύθμιση της ινσουλίνης και της σύνθεσης της χοληστερόλης, αλλοιώσεις στο συκώτι, τα νεφρά, τη σπλήνα και το γαστρεντερικό σύστημα. Στους ανθρώπους, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι παρενέργειες από την κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφών μπορεί να είναι απρόβλεπτες αλλά και δύσκολα ανιχνεύσιμες (αλλεργίες, τοξινώσεις, νέες, πρωτόγνωρες ασθένειες και διατροφικά προβλήματα).

Οι 5 οικογένειες τροφίμων που δε θα ήθελες…να δοκιμάσεις

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για μια Υπεύθυνη Τεχνολογία (Institute for Responsible Technology – IRT) καλό είναι να αποφεύγονται – μετά από προσεκτική ανάγνωση όσων αναγράφονται στη συσκευασία – τα τυποποιημένα προϊόντα που θα μπορούσαν να περιέχουν τα παρακάτω (γνωστά) μεταλλαγμένα είδη του φυτικού βασιλείου και τα παράγωγά τους. Εννοείται ότι τα εν λόγω φυτά δεν είναι πάντοτε αμερικανικής εισαγωγής ούτε υποχρεωτικά… πειραγμένα, αλλά πώς μπορείς να ξέρεις τι φτάνει στο πιάτο σου, όταν παγκοσμίως παράγονται κατά κόρον τα τροποποιημένα; Φυσικά μην περιμένεις η ετικέτα να αναφέρει ότι κάποιο από τα συστατικά που ακολουθούν είναι μεταλλαγμένο:

1. Καλαμπόκι (και φρουκτόζη από καλαμπόκι, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης – HFCS, σιρόπι γλυκόζης))

2. Σόγια (και σογιέλαιο, λεκιθίνη σόγιας, αλεύρι, γάλα και τυρί σόγιας)

3. Λάδι Κανόλα (Canola) (λάδι φαγητού από σπόρους ελαιοκράμβης): Είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά, γι’ αυτό και πολλά τρόφιμα που αναφέρουν ότι είναι εμπλουτισμένα με ω-3 είναι συνήθως εμπλουτισμένα με κραμβέλαιο. Το λάδι αυτό μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε, από γάλατα και παγωτά έως προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης, όπως λάδι για μασάζ σώματος ή υγρό για το ξέβαμμα των νυχιών.

4. Βαμβακέλαιο

5. Ζαχαρότευτλα (κύρια πηγή ζάχαρης)

Δυστυχώς στις οικογένειες των μεταλλαγμένων περιλαμβάνεται και το αλφάλφα, που αποτελεί τροφή για φυτοφάγα ζώα, καθώς και συγκεκριμένες ενέσιμες ορμόνες για αγελάδες. Και μια έκπληξη: Η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη προέρχεται και αυτή από γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς και περιλαμβάνεται σε χιλιάδες προϊόντα που «δεν περιέχουν ζάχαρη», από τσίχλες, αναψυκτικά και καραμέλες έως γιαούρτια και βιταμίνες.

Συμπέρασμα: Μέχρι να… μεταλλαχθούν τα φρέσκα προϊόντα της ελληνικής διατροφής και της ντόπιας παραγωγής, ας τα καταναλώνουμε άφοβα.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply