Τὸ ἔχουν βάλει σκοπὸ νὰ τελειώνουν μαζύ μας!

Μία τ οκονομικ μέτρα πδ, δύο τ «κλιματολογικ» πκε,  τρία οοπ παρ πέρα, τχουν τοιμο τ σενάριον.
π τν μία πόλεμος ποχουν δη ξεκινήσει κι π τν λλην μεγάλος τους στόχος ν μν τος ξεφύγ κανες. 
Συμπεριφέρονται ς θεοί, πο οδόλως μως διαθέτουν θεϊκ ταλέντα, πρ κειμένου νναδημιουργήσουν τντα πο θ δολοφονήσουν.

λόγος σήμερα γι τς νέες τους νακοινώσεις περ τάχα μου μεταλλάξεων σούς Η1Ν1 κα Η5Ν1. Δν μς κάνουν κανένα στεο!
Εναι πανέτοιμοι! 
φστε πο πλέον τ πειράματά τους γίνονται μόνον σ κουνάβια. Ατπ μόνον του δηλώνει πς βιάζονται.
Βέβαια, κάπου κάπου κομε κα κάτι περ βιοτρομοκρατίας. 
Πς θά μς σερβίρουν τήν «τυχαία διαφυγή» τν δημιουργημάτων τους πό τά ργαστήρια;

κόσμος χει γεμίσει μ τρελλούς! Πρέπει ν τ πάρουμε πόφασιν κα ν βοηθήσουμε τν Γ ν τος πετάξππάνω της.

Φιλονόη.

Στο φως λεπτομέρειες των μελετών για τη γρίπη

 Δημιουργήθηκε στέλεχος που προσδένεται στα κύτταρα του ρινοφάρυγγα και είναι μεταδοτικό
Λεπτομέρειες σχετικά με τη «γέννηση» μεταδοτικών στελεχών της γρίπης των πτηνών στο εργαστήριο έδωσαν οι δύο επικεφαλής των μελετών που αναμένεται να δημοσιευτούν σύντομα

Λονδίνο 

Στο φως ήλθαν κάποιες από τις λεπτομέρειες των δύο μελετών σχετικά με τη γρίπη των πτηνών οι οποίες έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο «μάτι του (επιστημονικού) κυκλώνα» σχετικά με το αν πρέπει να επιτραπεί ή όχι η δημοσίευσή τους.

Η «γέννηση» του μεταδοτικού στελέχους

Κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας σχετικά με το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών το οποίο μεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου, ο επικεφαλής της μιας εκ των δύο μελετών καθηγητής Γιοσιχίρο Καουαόκα από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον περιέγραψε τα πειράματα που διεξήγαγε με την ομάδα του. Όπως είπε, από τα πειράματα αυτά προέκυψε ότι τέσσερις γενετικές μεταλλάξεις επιτρέπουν στο στέλεχος Η5Ν1 να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ θηλαστικών και συγκεκριμένα κουναβιών. Σημειώνεται ότι τα κουνάβια θεωρείται ότι αποτελούν τα καλύτερα μοντέλα για τη μελέτη της εξάπλωσης της γρίπης και στον άνθρωπο.

Η γρίπη των πτηνών θεωρείται ιδιαιτέρως απειλητική για τον άνθρωπο: παρότι δεν μεταδίδεται εύκολα – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – μεταξύ ανθρώπων, σκοτώνει τα μισά από τα θύματά της. Πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών μπορεί να «γεννήσει» μια νέα πανδημία εάν υποστεί μεταλλάξεις ικανές να του επιτρέψουν την εύκολη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων.

Τα πειράματα τόσο του καθηγητή Καουαόκα και της ομάδας του όσο και μιας δεύτερης ομάδας από το Κέντρο Erasmus της Ολλανδίας υπό τον δρα Ρον Φουσιέ που έχει επίσης προκαλέσει θόρυβο στην επιστημονική κοινότητα, σχεδιάστηκαν ώστε να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με το εάν το υπάρχον στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών μπορεί να «τσιμπήσει» στη φύση γενετικές μεταλλάξεις οι οποίες θα του επέτρεπαν να εξαπλώνεται εύκολα και γρήγορα μεταξύ ανθρώπων όπως η εποχική γρίπη.

Τα στελέχη «εργαστηρίου» δεν ήταν τόσο φονικά

Μιλώντας στο συνέδριο της Βασιλικής Εταιρείας τόσο ο δρ Καουαόκα όσο και ο δρ Φουσιέ υποστήριξαν ότι η ερευνητική δουλειά τους υπογραμμίζει το πόσο εύκολα η γρίπη των πτηνών μπορεί να λάβει τέτοια μορφή ώστε να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων. Ωστόσο, όπως είπαν, σύμφωνα με τα ευρήματά τους τα μεταλλαγμένα στελέχη που «γεννήθηκαν» στο εργαστήριο δεν εξαπλώνονταν τόσο γρήγορα όσο η εποχική γρίπη ενώ δεν ήταν και τόσο φονικά σε ό,τι αφορούσε πειραματόζωα τα οποία είχαν μολυνθεί με τον ιό από άλλα πειραματόζωα που βρίσκονταν σε γειτονικά κλουβιά. Και στις δύο μελέτες τα μεταλλαγμένα στελέχη που δημιουργήθηκαν μπορούσαν να ελεγχθούν με αντι-ιικά φάρμακα όπως το Tamiflu αλλά και να προληφθούν με εμβόλια, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Καουαόκα ο οποίος ήταν και ο μόνος που έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μελέτη του – ο δρ Φουσιέ ανέφερε ότι του απαγορεύεται να αναφερθεί αναλυτικά στα δικά του στοιχεία από την ολλανδική κυβέρνηση η οποία έχει επιβάλει ελέγχους στην «εξαγωγή» πληροφοριών – εξήγησε ότι ανέπτυξε ένα «υβριδικό» στέλεχος γρίπης. Το «υβρίδιο» προέκυψε μετά από… πάντρεμα του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών με το στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης το οποίο προκάλεσε την πανδημία του 2009. Μέσω πειραμάτων σε κουνάβια οι ερευνητές απομόνωσαν ένα στέλεχος στο οποίο τέσσερις μεταλλάξεις ήταν αρκετές ώστε να το βοηθήσουν να «προσδεθεί» στα κύτταρα του φάρυγγα και να τα μολύνει. Ενας από τους λόγους για τους οποίους η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται αυτή τη στιγμή εύκολα μεταξύ ανθρώπων είναι ότι δεν μπορεί να προσδεθεί στα κύτταρα του φάρυγγα και της μύτης και να εξαπλωθεί έτσι μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος.

Σε εργαστήριο υψίστης ασφαλείας

Υπεραμυνόμενος της ερευνητικής δουλειάς του η οποία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως όπως και εκείνη του δρος Φουσιέ σχετικά με το ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση βιοτρομοκρατικών σχεδίων, ο καθηγητής Καουαόκα σημείωσε ότι διεξήχθη σε εργαστήριο υψίστης ασφαλείας όπου όλο το προσωπικό είχε εξεταστεί από το FBI. Συμπλήρωσε ότι τα πειράματα ήταν άκρως σημαντικά για την προετοιμασία ενάντια σε μια πανδημία και τόνισε την ανάγκη προμήθειας εμβολίων από όλα τα κράτη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη γρίπη των πτηνών.

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι μια από τις μεταλλάξεις του στελέχους… εργαστηρίου είναι ήδη κοινή και στη φύση – είναι χαρακτηριστικό ότι εμφανίστηκε και στα 46 δείγματα γρίπης των πτηνών που συνελέγησαν από ασθενείς στην Αίγυπτο μεταξύ του 2009 και του 2011. «Ο κίνδυνος είναι ήδη υπαρκτός στη φύση» είπε.

Μεταλλάξεις υπαρκτές στη φύση

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη του δρος Φουσιέ, παρότι, όπως προαναφέρθηκε, ο ειδικός δεν ήταν σε θέση να παράσχει πολλές λεπτομέρειες, ανέφερε ότι η ομάδα του δημιούργησε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών μολύνοντας πολλά κουνάβια. Τελικώς προέκυψε ένα στέλεχος το οποίο εξαπλωνόταν εύκολα μεταξύ ζώων που βρίσκονταν σε γειτονικά κλουβιά. Πάντως πειραματόζωα που είχαν ήδη εκτεθεί σε άλλα στελέχη της γρίπης δεν μολύνθηκαν με το μεταλλαγμένο στέλεχος. 

Ο δρ Φουσιέ δεν μπορούσε να αναφέρει ποιες ακριβώς ήταν οι μεταλλάξεις που έκαναν το στέλεχος που δημιούργησε πιο μεταδοτικό, ανέφερε ωστόσο ότι πολλές από αυτές έχουν ήδη εντοπιστεί στη φύση. «Οι περισσότερες από τις μεταλλάξεις που ανακαλύψαμε υπάρχουν ήδη εκεί έξω και μάλιστα τις εντοπίζουμε ακόμη και σε συνδυασμό» τόνισε ο ειδικός και κατέληξε λέγοντας πως στόχος της ερευνητικής δουλειάς του όσο και εκείνης των συναδέλφων του από τις ΗΠΑ είναι «να μπορούμε να προβλέψουμε τις πανδημίες, όπως ακριβώς θέλουμε να προβλέπουμε τους σεισμούς και τα τσουνάμι».

 

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2011 η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Βιοασφάλεια των ΗΠΑ (NSABB) ζήτησε να μην γίνει η δημοσίευση των δύο μελετών υπό τον φόβο ότι τα στοιχεία μπορεί να πέσουν στα χέρια βιοτρομοκρατών. Ωστόσο πριν από μερικές ημέρες η Επιτροπή άλλαξε την απόφασή της και σύστησε τη δημοσίευση η οποία αναμένεται τελικώς να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα στις έγκριτες επιθεωρήσεις «Nature» και «Science». (βῆμα)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply