Οἱ Παπαλάγκι.

Ἀφορμὴ γιὰ τὴν σημερινὴ δημοσίευσιν ἐστάθη τὸ σχόλιον τῆς Μαριάννας, πρὸ ἡμερῶν, γιὰ τὴν κατάστασιν στὴν ὁποίαν ἔχουμε περιέλθει ὥς κοινωνίες. 
Γιὰ τὸ πόσο μακρὰν διαβιοῦμε τῶν πραγματικῶν μας ἀναγκῶν καὶ γιὰ τὸ πόσο ἔξω ἀπὸ τὴν Φύσιν μας ἔχουμε καταντήσει.
Μποροῦμε νὰ χαμογελάσουμε…
Μποροῦμε ὅμως καὶ νὰ κλάψουμε…
Ἀναλόγως τοῦ πόση συνείδησις μᾶς ἔμεινε.

Φιλονόη

Οι λόγοι του φύλαρχου Τουιάβιι από το νησί Τιαβέα του νότιου Ειρηνικού.
Παπαλάνγκι σημαίνει λευκός. Σ’ αυτούς τους λόγους του λοιπόν ο φύλαρχος Τουιάβιι μιλάει για τη ζωή των λευκών ανθρώπων, θέλοντας να αποτρέψει τους πατριώτες του από αυτήν, δηλαδή να τους αποτρέψει από την απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση και τις πολυκατοικίες, από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κυρίως μέσω του επαγγέλματος, από την απληστία του και άλλα αρνητικά φαινόμενα.
Οι συνήθειες των Ευρωπαίων είναι πρωτόγνωρες και εντελώς ακατανόητες για έναν κάτοικο των νησιών του Ειρηνικού. Πολλές καταστάσεις του φαίνονται αστείες και τις παρουσιάζει με χιούμορ.
Διαβάζοντας το βιβλίο είναι σαν να παρακολουθούμε τη ζωή μας από απόσταση και άρα με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και βλέπουμε πόσα πράγματα, που σήμερα τα θεωρούμε αυτονόητα, είναι αταίριαστα με τη φύση του ανθρώπου. Δείτε το παρακάτω απόσπασμα και θα καταλάβετε.
«…..Στις καλύβες τώρα συμβαίνει να κατοικούν περισσότεροι άνθρωποι απ’ όσοι ζουν σ’ ένα μόνο χωριό της Σαμόας, και γι αυτό πρέπει κανείς να ξέρει ακριβώς το όνομα της Άιγκα (οικογένειας) που θέλει να επισκεφτεί. Γιατί κάθε Άιγκα έχει για τον εαυτό της ένα ιδιαίτερο μέρος του πέτρινου μπαούλου, ή επάνω ή κάτω ή στο κέντρο, αριστερά ή δεξιά ή στη μέση στη μέση. Και μια Άιγκα συχνά δεν ξέρει τίποτα απολύτως για τις άλλες, λες κα δεν τους χωρίζει μόνο ένας πέτρινος τοίχος, αλλά είναι σαν να βρίσκονται ανάμεσά τους η Μανόνο, η Απολίμα και η Σαβάι (νησιά της Σαμόας) και πολλές θάλασσες . Συχνά δεν ξέρουν τα ονόματά τους, κι αν συναντηθούν στην τρύπα της εισόδου, χαιρετιούνται μόλις και μετά βίας ή μουρμουρίζουν μέσα από τα δόντια τους κάτι στον άλλον σαν κάτι εχθρικά έντομα. Σαν να τους εξοργίζει το ότι είναι υποχρεωμένοι να ζουν τόσο κοντά ο ένας στον άλλον…….»

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply