Ἐπίκουρος Πάντα Ἐπίκαιρος: Ἀνοχὴ σημαίνει ὑποταγή!

Η διδασκαλία του Επίκουρου είναι μία φιλοσοφία με καθαρά πρακτικές εφαρμογές στην ζωή των ανθρώπων. Ένα από τα πρώτα και βασικά που μαθαίνουμε είναι η αντιμετώπιση του φόβου. Ειδικότερα των φόβων που η κάθε εξουσία εκμεταλλεύεται για να υποδουλώνει, εξαφανίζοντας κάθε είδος ελευθερίας.

Η κάθε εξουσία, αν και θεμελιώνεται πάντοτε από το Κράτος και την Βία (Αισχύλου, Προμηθεύς Δεσμώτης στίχος 12), μπορεί άνετα να εκμηδενιστεί εφόσον καταφέρουμε να απαλλαγούμε από δύο βασικούς φόβους: του Θεού και του Θανάτου.
 
Ανοχή σε αυτούς τους υπέρτατους φόβους σημαίνει υποταγή στον οποιονδήποτε δυνάστη: θρησκευτικό, πολιτικό, οικονομικό.
Ξεπερνώντας αυτούς τους φόβους, φτάνεις στο ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας. Ζεις και απολαμβάνεις την κάθε στιγμή. Στέκεσαι μπροστά στην Ζωή και την αντιμετωπίζεις με θάρρος. Ζεις, σκέφτεσαι, δημιουργείς, πράττεις, δρας, αντιδράς. Υπάρχεις.
Υπάρχεις για τα παιδιά σου και το μέλλον τους, υπάρχεις για σένα και την ζωή σου, υπάρχεις για τους φίλους και τους γύρω σου. Και όλοι μαζί υπάρχουμε και συνυπάρχουμε σαν άνθρωποι καθώς σύμφωνα με τον Αλκιδάμαντα «ουδένα δούλον φύσις πεποίηκεν», δηλαδή, η Φύση δεν δημιουργεί δούλους.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Ἡ ὑποβολὴ σχολίων ἔχει κλείσει.