Συνταγματική ἡ κατασκευή αἰολικῶν πάρκων στά καμμένα μας;

Τί ἄλλο θά ἀκούσουμε βρέ παιδιά;
Τί σκατά δικαιοσύνη εἶναι αὐτή;
Τί Σύνταγμα; Τί νόμοι; Τί στό καλό; Ὅλοι οἱ πουλημένοι τοῦ πλανήτου ἐδῶ μαζεύτηκαν;  Γιά ποιάν πράσινη ἀνάπτυξιν συζητοῦν; Γιά αὐτήν πού γεμίζει μέ πράσινα δολάρια τά πορτοφόλια τους;
Δέν χορτάσαμε πιά βλακεία;  Ἀσυδοσία; Ἁρπαγή; 

Ἔθεσαν καὶ προϋποθέσεις παρακαλῶ…

Ποιές προϋποθέσεις βρέ ἠλίθιοι;
Ἡ Φύσις ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ ἐκεῖ νὰ ἔχῃ δᾶσος. Ποιοί εἶστε ἐσεῖς πού καταπατᾶτε καί καταστρατηγεῖτε νόμους τῆς Φύσεως;
Γιατί;
Γιά νά μᾶς στολίζετε τά σιδερένια σας παλούκια;
Πόσες προμήθειες ἔπεσαν γιά νά παρθῇ τέτοια ἀπόφασις;
Πόσοι ἔφαγαν;
Πόσοι θά φᾶνε;
Καί τί θά γίνῃ μέ τό δᾶσος;

Ἄει σοικτῆρ προσκυνημένοι… Διότι αὐτὸ εἶστε… Καὶ μόνον αὐτὴν τὴν γλώσσσα ἀντιλαμβάνεστε…

Φιλονόη.  

Υ.Γ. Κρατᾶμε στὴν μνήμη μας τὰ ὀνόματα τῶν παρακάτω «δικαστικῶν».. Εἶμαι βεβαία πὼς θὰ τὰ ξανασυναντήσουμε!

Συνταγματικά επιτρεπτή, υπό προϋποθέσεις, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες εκτάσεις

Αθήνα

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις είναι συνταγματικά επιτρεπτή η εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αναδασωτέα έκταση, σύμφωνα με την κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την απόφαση αυτή άναψε «πράσινο φως» για την υλοποίηση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αναδασωτέα έκταση στη θέση Μελίσσι του δήμου Θίσβης Βοιωτίας.Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δήμος Θίσβης, ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του γενικού γραμματέα Στερεάς Ελλάδας με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 36 MW από την εταιρεία «Αιολική Ερατεικής» στην ανωτέρω θέση του όρους Ελικώνα που είναι αναδασωτέα έκταση.

Αναλυτικότερα, στην περιοχή πρόκειται να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο από 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW η καθεμία. 

Το πάρκο θα καταλάβει έκταση 24.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ επίσης θα κατασκευαστεί κτίριο 120 τετραγωνικών μέτρων και θα διανοιχθεί οδός 5,3 χλμ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 2499/2012 απόφασή της (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) απέρριψε την αίτηση του Δήμου Θίσβης.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού ερμήνευσαν το άρθρο 24 του Συντάγματος και το δασικό νόμο (Ν. 998/1979) επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται «η θέσπιση νομοθετικής διάταξης η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να εγκριθεί επέμβαση σε έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, ακόμη και πριν ανακτήσει τη δασική μορφή της, προκειμένου να εκτελεστεί έργο, το οποίο αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία».

Και αυτό υπό την βασική προϋπόθεση ότι «η εκτέλεση του έργου στην έκταση αυτή είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική, στο μέτρο που η παρέλευση του απαιτούμενου για την πραγματοποίηση της αναδάσωσης χρονικού διαστήματος θα είχε ως συνέπεια τη ματαίωση του επιδιωκόμενου δημόσιου σκοπού».

Ο σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις που θα εγκρίνουν τις επεμβάσεις στις αναδασωτέες εκτάσεις πρέπει να «αιτιολογούνται ειδικώς» και να αναφέρονται κριτήρια τόσο για την ιδιαίτερη σημασία του έργου όσο και για την αναγκαιότητα εκτέλεσής του στην αναδασωτέα έκταση πριν από την πραγματοποίηση της αναδάσωσης και όλα αυτά πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου σκοπού που αποβλέπει το κάθε έργο. (πηγή)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Ἡ ὑποβολὴ σχολίων ἔχει κλείσει.