Ἀνεμογεννήτριες καί πυρκαϊές, εἶναι ἄσχετες μέταξύ τους;

Ξέρετε κάτι; 
Τίποτα δὲν εἶναι τυχαῖον. Καὶ τίποτα δὲν εἶναι ἀνάξιον λόγου. Ὅταν μάλιστα βλέπουμε ἀν τὶ γιὰ ἀναδασώσεις νὰ φυτρώνουν ἐτοῦτα τὰ τέρατα, τότει κάτι πάει πάρα πολὺ ἄσχημα.
Λέτε νά ὑπάρχῃ χρηματισμός; Κι ἐάν ναί; Πόσο σοβαρός;
Διότι ἀκόμη καὶ τὸ ΣτΕ ἔχει ἀποφανθεῖ πὼς εἶναι καλές, νόμιμες κι ἀποδεκτὲς οἱ ἀνεμογεννήτριες.
Ὅμως, ἐάν  συζητᾶμε γιά δασικές ἐκτάσεις, καί μάλιστα σέ παρθένα βουνά, τότε ποιά ἰδιοκτησία ἰσχύει;
Γνωρίζω περιοχὲς ποὺ ἀνήκουν στὸ δημόσιον. Κι ὅμως, μετὰ ἀπὸ ἐν τελῶς παράλογες πυρκαϊές, γιὰ τὶς ὁποῖες ἡ ἴδια ἡ πολιτεία ὁλιγώρησε, ἀφήνοντάς τες νὰ λάβουν ἀπίστευτες διαστάσεις, ἀν τὶ νὰ ἐπιτραπῇ στὸ βουνὸ νὰ γιάνῃ τὶς πληγές του, εἴδαμε, ἐν μέσῳ χειμῶνος συνήθως, νὰ ξεφυτρώνουν οἱ ἀνεμογεννήτριες. 
Ποιοί ἔδωσαν αὐτές τίς ἄδειες; Γιατί λειτούργησαν σέ δημόσιον ἔδαφος; Γιατί δέν ὑπῆρξε καμμία φωνή ἀπό δήμους καί κοινότητες, πρό κειμένου νά ἀνακοπῇ αὐτή ἡ ἐξάπλωσις; Γνωρίζουμε πώς τό κόστος κατασκευῆς, καθῶς καὶ τὰ κόστη ἐγκαταστάσεως καὶ συντηρήσεως μίας ἀνεμογεννήτριας, ὑπερβαίνει κατά πολύ τό κόστος χρήσεως λιγνίτου; Γνωρίζουμε πώς ἡ ἐπιβάρυνσις τοῦ περιβάλλοντος, ίδίως γιά τήν κατασκευή αὐτῶν τῶν τεράτων, εἶναι ἐν τελῶς καταστροφική γιά τόν πλανήτη;
Δυστυχῶς δὲν γνωρίζουμε τίποτα. Τὸ μόνον ποὺ μᾶς ἐνδιαφέρει εἶναι νὰ μὴν καῇ τὸ δικό μας σπίτι.
Πάει καλῶς. Μετὰ ὅμως ἄς μὴ κλαῖμε.

Φιλονόη.

Υ.Γ.  Ἀλλὰ ἡ κατασκήνωσις ἀπαγορεύεται ὥς ἐπικίνδυνη γιὰ πυρκαϊές… 

“Συμπτωματικές” πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις που δείχνουν αιολικά στον χάρτη της ΡΑΕΜπορεί και να είναι σύμπτωση, μπορεί και να μην είναι, αλλά μετά τα αιολικά στην Πάρνηθα, και με δεδομένη την αμέτρητη λαμογιά των αιολικών (και τις αποφάσεις του κράτους — ναι στα αιολικά σε καμένα και αναδασωτέα), συγγνώμη, είμαι καχύποτπος.

Μου το επεσήμανε και η ThW:  “Μετά την φωτιά στην Πλατανιά Δράμας και τις “συμπτώσεις” για αιολικά στις ιστοσελίδες και στον χάρτη της ΡΑΕ… Παρόμοια “σύμπτωση” στο Βιάννο Κρήτης (Απόφαση ΟΤΑ 30/5/12)”.

Η λαμογιά των αιολικών (που οι “ισχυροί” είναι βασικά αεριάδες — Μυτιληναίος, Κοπελούζος, Περιστέρης — και η πρόσχαρη σύμπραξη της αεριο-ΡΑΕ. Που δεν είναι ούτε “Ρ” ούτε “Ε”.  Δηλαδή, να χαρώ εγώ την “Ρύθμιση” και να χαρώ την “Ενέργεια”.  Μάλλον νοικιασμένα τομαράκια που θέλουν να έχουν δουλίτσα νυν, και αεί. Δηλαδή τι θα έκαναν αν δεν ήταν στην ΡΑΕ;  Σε ποιόν θα δούλευαν;  Και τι θα έκανε ο εργοδότης τους εάν η “ΡΑΕ” δεν είχει φροντίσει;  Αυτή είναι η ΔΙΑΦΘΟΡΑ κύριε Σαμαρά. Και ζει και βασιλεύει κάτω από την μύτη σας. (πηγή)

Ανεμογεννήτριες και δασικές πυρκαγιές…

Ο παρακάτω χάρτης καταγράφει τις δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας την τελευταία 6ετία. Προέρχεται απο τα στοιχεία που καταγράφει συνεχώς η  NASA μέσω των δορυφόρων της, και αρχειοθετεί μέσω του συστήματος Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS).Ο επόμενος χάρτης προέρχεται από την ΡΑΕ, και καταγράφει την αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην  Ελλάδα. Η σύγκριση των δύο χαρτών προκαλεί …έκπληξη σε κάποιον αδαή. Και δεν αποτελεί αιτιολόγηση το ότι οι περιοχές που χωροθετούνται τα αιολικά πάρκα είναι περιοχές με ανέμους και άρα πιο επιρρεπείς σε πυρκαγιές, καθώς αν δούμε τα στοιχεία πριν την δεκαετία του 1990 οι περιοχές αυτές δεν εμφάνιζαν αυξημένη επίπτωση σε δασικές πυρκαγιές. Σαφώς και βέβαια από μόνη της η σύγκριση χαρτών δεν αρκεί για να εξαχθούν συμπεράσματα. Χρειάζεται να γίνει μια στατιστική ανάλυση των δεδομένων για να υπάρξει βεβαιότητα. Αλλά ορισμένα συμπεράσματα πρέπει να θεωρηθούν τουλάχιστον δεδομένα.Εμείς δεν θα δεχθούμε τις καταγγελίες που θέλουν τις δασικές πυρκαγιές σε Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) και σε Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ) ως σκόπιμες ενέργειες εμπρησμού. Αυτό είναι θέμα διερεύνησης από πλευράς των αρμόδιων αρχών. Τα  συμπεράσματα όμως που σίγουρα μπορούν να εξαχθούν είναι ότι:

1) Όπου υπάρχει αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα, αυξάνει και ο κίνδυνος πυρκαγιών. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι πυρκαγιές στην περιοχή ήταν σπάνιες, και οφείλονταν κατά κύριο λόγο σε φυσικά φαινόμενα- για αυτό και συνήθως ήταν μικρής έκτασης. Με την έναρξη των έργων εκτροπής του Εύηνου Ποταμού, οι πυρκαγιές εμφάνισαν μεγάλη αύξηση και έγιναν πολύ πιο καταστρεπτικές. Το ίδιο ακριβώς σενάριο επαναλαμβάνεται και τώρα με αφορμή την μετατροπή της Ναυπακτίας σε απέραντο πάρκο ανεμογεννητριών.2) Οι ανεμογεννήτριες από μόνες τους είναι αιτία πρόκλησης πυρκαγιώνΤα αιολικά πάρκα λειτουργούν ως εν δυνάμει εμπρηστές και το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. 

3) Η χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε παρθένα βουνά, αποτελεί στην πράξη απειλητική καιανατρεπτική παρέμβαση  στην τοπική οικολογική ισορροπία. 
4) Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αδειοδότηση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες περιοχές, ανοίγει στη κυριολεξία τους “ασκούς του Αιόλου” όχι για να γυρίζουν οι Ανεμογεννήτριες αλλά για να προκληθεί μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στην Χώρα μας.Δυστυχώς δεν περιμένουμε από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία να δράσει για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Η ευθύνη πέφτει πλέον στα χέρια των πολιτών. Εμείς έχουμε την ευθύνη για την Περιβαλλοντική αλλά και Οικονομική Καταστροφή που φέρνουν τα Αιολικά Πάρκα στην Χώρα μας. Εμείς πρέπει και άμεσα να αντιδράσουμε για να εμποδίσουμε το επαπειλούμενο Ολοκαύτωμα, στο οποίο με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν οι Μεγαλοεργολάβοι της Μαύρης Ανάπτυξης και οι Πολιτικοί της Πράσινης Απάτης.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply