Οἱ πραγματικοὶ Ὀλυμπιονίκες!

Ἔχουμε ἐθιστεῖ κυριολεκτικῶς στὸ νὰ ἀποκαλοῦμε ὀλυμπιακοὺς ἀγῶνες αὐτὰ τὰ ἐκτρώματα τῶν παιγνίων. 
Ἔχουμε αἰσθανθεῖ κατώτεροι, οὔκ ὁλίγες φορές, σὲ κάθε διοργάνωσιν ἀθλητικοῦ εἴδους. 
Κι ἔχουμε τελικῶς, κάποιοι ἀπὸ ἐμᾶς, συνειδητοποιήσει πὼς τὸ πραγματικὸν στάδιον, στὸ ὁποῖον καλούμεθα νὰ διακριθοῦμε, εἶναι ἄλλο. Ὄχι αὐτὸ τῶν ἀναβολικῶν καὶ τῆς κόκας.  

Ἔτσι λοιπὸν κάποιοι, ἰδίως νέα παιδιά, ὅλο καὶ συχνότερα, διακρίνονται γιὰ τὶς ὀλυμπιακές τους ἐπιδόσεις.
Ἐπιδόσεις ποὺ δὲν προέρχονται ἀπὸ φουσκωμένα κορμιά, οὔτε ἀπὸ ἐνέσεις, οὔτε ἀπὸ πλαστικές.
Ἐπιδόσεις ἀπαραίτητες καὶ σημαντικὲς γιὰ τὴν ἀναδόμησιν τοῦ πλανήτου.

Διότι, κακὰ τὰ ψέμματα, αὐτὸς ὁ πλανήτης χρειάζεται ἐπιστήμονες κι ὄχι ἀληταριά.
Χρειάζεται σκεπτομένους κι ὄχι ὑπηκόους.
Χρειάζεται Ἀνθρώπους ποὺ θὰ εἶναι ἱκανοὶ νὰ τὰ ξαναφτιάξουν ὅλα ἀπὸ τὴν ἀρχή, κι ὄχι κάποιους ποὺ θὰ σέρνονται καὶ θὰ χορεύουν ὅπως ἄλλοι τοὺς προγραμματίζουν.

Σήμερα λοιπόν, γιὰ ἀκόμη μία φορά, οἱ πραγματικοὶ Ὀλυμπικονίκες λαμβάνουν τὶς διακρίσεις ποὺ ἔχουν μὲ κόπο κερδίσει. Τὸν πραγματικὸ κότινο. Αὐτὸν ποὺ μόνον ὅσοι ἀντιλαμβάνονται κι ἐκτιμοῦν, ἔχουν δικαίωμα νὰ παραλάβουν.

Φιλονόη.

Υ.Γ.1. Πολὺ πιθανὸν νὰ  μὴν ἀντιλαμβάνονται ἀκόμη. Δὲν πειράζει. Εἶναι νέοι καὶ ἔχουν περισσότερες πιθανότητες ἀπὸ ἐμάς.

Υ.Γ.2. Οἱ πραγματικοὶ Ὀλυμπιονίκες δὲν χρειάζονται ἀναβολικά. Καὶ σὲ αὐτὲς τὶς πρωτιὲς τὰ ἀναβολικὰ δὲν ὑπάρχουν!

Ολυμπιονίκης η Ελλάδα σε Αστρονομία – Αστροφυσική.

Πέντε στα πέντε πέτυχε φέτος η Ελλάδα στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής για μαθητές που ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ελλάδος με την απονομή των βραβείων στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Η ελληνική αποστολή απέσπασε το πρώτο της ασημένιο, δύο χάλκινα μετάλλια και δύο εύφημες μνείες. Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε ο Μάνος Βουρλιώτης από το 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, ο οποίος είχε συμμετάσχει και στην περσινή αντίστοιχη Ολυμπιάδα, ενώ κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στην πρόσφατη Ολυμπιάδα Φυσικής στο Ταλίν της Εσθονίας. Τα δύο κορίτσια της αποστολής κέρδισαν τα χάλκινα μετάλλια της Ολυμπιάδας Αστρονομίας. Πρόκειται για την Κρινιώ Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλείας και την Ιωάννα Κούρκουλου από τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα. Εύφημο μνεία απέσπασαν ο Πάρης Τζιτζιμπάσης από το Γενικό Λύκειο Δοξάτου Δράμας και ο Θέμης Πράπας από το 2ο Γενικό Λύκειο του Κολλεγίου Ανατόλια Θεσσαλονίκης. Συνολικά, στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής συμμετείχαν 140 μαθητές από 28 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και τη Ν. Αμερικής. Πρώτος αναδείχθηκε μαθητής από τη Λιθουανία, ο οποίος έλυσε το 85% των θεμάτων.

Η επιτυχία έρχεται να προστεθεί στις πολύ καλές επιδόσεις που έχουν σημειώσει γενικότερα φέτος οι ελληνικές συμμετοχές σε διαφόρων ειδών μαθητικές και φοιτητικές Ολυμπιάδες. Μόλις τον Ιούλιο η Ελλάδα μέτρησε 2 χρυσά, 5 αργυρά και 1 χάλκινο μετάλλιο στην 6η Μαθηματική Ολυμπιάδα για Φοιτητές Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Βουλγαρία, και 1 χρυσό, 1 αργυρό, 3 χάλκινα και μία εύφημο μνεία στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που διεξήχθη στην Αργεντινή.

Eπειτα από εξετάσεις

Οι πέντε μαθήτριες και μαθητές επελέγησαν έπειτα από εξετάσεις που οργανώνει κάθε χρόνο η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Του χρόνου, μάλιστα, η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στον Βόλο, μεταξύ 27/7 και 5/8/2013.

«H ομάδα έκανε συστηματική προετοιμασία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», εξηγεί ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λουκάς Ζαχείλας, και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα θέματα του θεωρητικού σκέλους στα οποία διαγωνίστηκαν οι έφηβοι στο Ρίο χαρακτηρίστηκαν «μάλλον δύσκολα», συνεχίζει ο κ. Ζαχείλας, ενώ ακολούθησε η εξέταση των μαθητών στον έναστρο ουρανό ή παρατηρησιακή εξέταση, όπως λέγεται. «Το θέαμα ήταν πράγματι μαγευτικό. Είδαμε αρκετούς νέους αστερισμούς που δεν είναι ορατοί από την Ελλάδα, και κυρίως είδαμε πολλές λεπτομέρειές τους, γιατί παρόλο που βρισκόμασταν μέσα στην πόλη, η φωτορύπανση είναι αρκετά μικρή».

Την προετοιμασία των μαθητών είχαν αναλάβει οι καθηγητές Γιάννης Σειραδάκης και Κωνσταντίνος Μελίδης (Τμήματος Φυσικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), ο κ. Λ. Ζαχείλας (Παν. Θεσσαλίας), ο φυσικός κ. Χρίστος Ξενάκης από τον Βόλο, ενώ «πολύτιμη ήταν η συνεισφορά των φοιτητών Γιώργου Βαλογιάννη, Αγγελου Τσιάρα, Δέσποινας Παζούλη και Γιώργου Λιούτα (Τμ. Φυσικής, ΑΠΘ), Ορφέα Βουτυρά και Νίκου Φλεμοτόμου (Τμ. Ηλεκτρ. Μηχαν. & Η/Υ, ΕΜΠ), και του ερασιτέχνη αστρονόμου Αριστείδη Βούλγαρη από τη Θεσσαλονίκη.

Τα έξοδα της αποστολής καλύφθηκαν από το υπουργείο Παιδείας με χορηγό τον ΟΠΑΠ, ενώ την προετοιμασία ενίσχυσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ιδρυμα Λάτση. (πηγή)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply