Ἡ μεγαλυτέρα πολιτιστικὴ καταστροφὴ στὴν Χίο ἔγινε ἀπὸ τὴν φωτιά!

Κάστρο Ἀπολίχνων. Ἀρμόλια, Χίος. Κατεστράφῃ! (Κάτι ἀνάλογον μὲ τὴν Ἀρχαία Ὀλυμπία πρὸ μερικῶν ἐτῶν.. Κάτι ἀνάλογον μὲ τόσους καὶ τόσους ἀρχαιολογικούς μας χώρους… Ἀλλά τώρα μέ αὐτά θά ἀσχολούμεθα;)
Ἕνα κάστρο ἡλικίας 600 ἐτῶν, ἔγινε παρανάλωμα τοῦ πυρός.
Ἐσκοτίσθησαν φυσικὰ οἱ ἐμπρηστές! Καθῶς ἐπίσης καὶ οἱ κρατοῦντες! 
Ἀφήσατε δὲ τὴν σκασίλα κάποιων ποὺ ἀσχολοῦνται μὲ τὶς ἀνεμογεννήτριες… Αὐτοὶ ἀπλῶς τρίβουν τὰ χέρια τους! (Πῶς ἀκριβῶς λέγεται ἡ ἰσπανική ἑταιρεία πού λύνει καί δένει σέ ὅλην τήν Χίο; Πού ἔχει ἤδη ἐτοιμάσει τίς χαράξεις ἀπό Ἔπος ἔως  Ἄγιο Γάλα καὶ Γιόσσονα… Εἶναι μία ἐγγύησις γιά τήν μή ἐμφάνισιν ἄλλων πυρκαϊῶν ἡ παρουσία τῆς ἐταιρείας; Ἤ μία προειδοποίησις;)

Στὸ μεταξὺ ἡ Χίος κατεστράφῃ!
Τὰ Ἀρμόλια, ἕνα χᾶρμα ὀφθαλμοῦ, ἔγιναν γκρίζα, σὰν τὶς ματιὲς τῶν ἐγκληματιῶν.
Οἱ Χιῶτες εἶναι καταδικασμένοι….
Κι ἐμεῖς ἀναζητοῦμε τὸν ἐμπρηστή, πρὸ κειμένου νὰ τὸν φυλακίσουμε.

Φιλονόη.

Υ.Γ. Θανατική πεινή στήν πυρά; Πότε θά τό συζητήσουμε;

Τὸ κάστρον τῶν Ἀπολίχνων. 

Το Κάστρο των Απολίχνων βρίσκεται ΒΔ του χωριού Αρμόλια, στο Δήμο Μαστιχοχωρίων. Δεσπόζει πάνω σε ύψωμα, ελέγχοντας όλη την περιοχή μέχρι τη θάλασσα. 
Η πρόσβαση σε αυτό απαιτεί ελαφρή ανάβαση, από μονοπάτι, το οποίο διασχίζει ελαιώνα αρχικά, κατόπιν δασώδη έκταση, μέχρι να φθάσει στη γυμνή κορυφή του βουνού όπου στέκει επιβλητικό το Κάστρο

Κτίστηκε το 1440 από το Γενουάτη Νικόλαο Μπάνκα Ιουστινίανι. Αυτό βεβαιώνει η υπέρθυρος λατινική επιγραφή, η οποία ήταν τοποθετημένη στην είσοδο του Κάστρου, όπως μαρτυρείται από πολλούς περιηγητές, στο πέρασμα των χρόνων. 
Η επιγραφή σήμερα βρίσκεται εντοιχισμένη στο παλιό σχολείο του χωριού, στην πλατεία. Στην επιγραφή διακρίνονται τα οικόσημα των Ιουστινιάνι, Πύργος αριστερά και Σταυρός δεξιά, μέσα σε κύκλους.

Το κάστρο είναι κτισμένο σε τραπεζοειδές σχήμα, περιβάλλεται με διπλά τείχη και έχει στο εσωτερικό του 62 δωμάτια. Διαθέτει ένα μεγάλο Πύργο και μικρούς αμυντικούς πύργους στις επάνω γωνίες.

Μπροστά από το μεγάλο Πύργο βρίσκεται μία δεξαμενή (κινστέρνα), στην οποία συγκεντρώνονταν τα νερά της βροχής σε σύστημα καναλιών από τις στέγες των δωματίων και του πύργου, για την εξασφάλιση πόσιμου νερού.

Το Κάστρο ευρίσκεται σε οπτική επαφή με τις βίγλες των ακτών της περιοχής από την Κώμη, μέχρι τη θάλασσα του Λιθιού, αποτελώντας μέρος του αμυντικού επικοινωνιακού συστήματος του νησιού. Σε περίπτωση εχθρικής επιδρομής, το μήνυμα μεταδιδόταν από βίγλα σε βίγλα και στη συνέχεια στα Κάστρα της ενδοχώρας, με σήματα καπνού την ημέρα και με φωτιές τη νύχτα, ώστε να οργανώνεται η άμυνα. (πηγή)

Τὸ κάστρο λοιπὸν μέσα σὲ δύο ὧρες κατεστράφῃ!
Ὅλες οἱ προσπάθεις νὰ ἀναδειχθῇ καὶ νὰ φωταγωγηθῇ, καθῶς ἐπίσης καὶ νὰ γίνῃ κέντρον πολιτισμοῦ, κατέῤῤευσαν!
Μέσα  σὲ δύο μόνον ὧρες! Μόνον! 

Τελικῶς, γιὰ νὰ δημιουργήσῃς χρειάζεσαι αἰῶνες.. .
Ἀλλὰ γιὰ νὰ καταστρέψῃς ὅμως ἀρκοῦν λίγες στιγμές!

Φιλονόη.

 
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply