Τί ἀκριβῶς εἶναι «Ἀνοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο»; Ἀπειλή ἤ ἀγαθή προοπτική;

Τί ἀκριβῶς εἶναι «Ἀνοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο»; Ἀπειλή ἤ ἀγαθή προοπτική;Τι ακριβώς είναι Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο: Απειλή ή αγαθή προοπτική;

Σύμφωνα με τους διαφημιστές του πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία θα δώσει την δυνατότητα σε όσους δεν είχαν μέχρι τώρα πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να παρακολουθήσουν επιμορφωτικές διαλέξεις. 

Την εκκίνηση της προσπάθειας πιστώνεται μία ΜΚΟ με το όνομα «Ακαδημία Πολιτών».

Ωστόσο, στο σχετικό site http://seminar.citizens.org.gr/ δεν αναφέρεται το Δ.Σ. της ΜΚΟ, ή κάποιο άλλο όνομα (γιατί;) , ενώ σε άλλο site http://www.neolaia.gr/2012/08/25/anoixto-laiko-panepistimio-ton-oktobrio-arta/, ως πρόεδρος της ΜΚΟ αναφέρεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ευστράτιος Παπάνης, ο οποίος στο πλούσιο βιογραφικό του (http://www.soc.aegean.gr/ext-files/gr/cv/gr-cv-papanis.pdf.), έχει επιλέξει να τονίζει με κόκκινο χρώμα γραμματοσειράς τον τίτλο ενός κειμένου «2.13. Μετανάστευση και  κοινωνικο-πολιτισμικό πεδίο. Θεωρητικές και εμπράγματες διαπραγματεύσεις  των ψυχοκοινωνικών  και συμβουλευτικών 10 διαπολιτισμικών παρεμβάσεων». Τσάκαλος, Μ., Παπάνης,  E., & Γιαβρίμης, Π.» προφανώςγια να τονίσει κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια προς το αντικείμενο. Άλλωστε οι δεκάδες θέσεων στις οποίες έχει θητεύσει, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τυγχάνει κάποιας ιδιαίτερης στήριξης, ίσως από άλλη ισχυρότερη Μ.Κ.Ο.  Κανένα άλλο μέλος του Δ.Σ. της εν λόγω ΜΚΟ δεν αναφέρεται.  

Θεωρητικά, ως προσπάθεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως  εξαιρετική, μέχρις ότου φθάσουμε στο διά ταύτα οπότε ξεκινά ο προβληματισμός.

Το δεδομένο είναι ότι όλο το «πακέτο» παραδίδεται από την εν λόγω ΜΚΟ. Σε όλες τις πόλεις την διοργάνωση των μαθημάτων την στηρίζουν Επιμελητήρια, Περιφέρειες , άλλες ΜΚΟ  και κυρίως Δήμοι (http://alp.edu.gr/,  Αυτό σημαίνει ότι η  ΜΚΟ «Ακαδημία Πολιτών» στηρίζεται από ισχυρό πρόσωπο, είτε από άλλη ισχυρότερη ΜΚΟ., όπως για  παράδειγμα  το… ΕΛΙΑΜΕΠ!

Τα πράγματα περιπλέκονται όταν:

1.      Διαβάζουμε τα ονόματα κάποιων εκ των «διδασκόντων»: Λουκάς Τσούκαλης (πρόεδρος του περιβόητου ΕΛΙΑΜΕΠ ),  Θάνος Βερεμής (Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ)Πέτρος Τατσόπουλος (Δημοσιογράφος, γνωστός παρουσιαστής της ανιστόρητης εκπομπής του ΣΚΑΙ «1821», της οποίας την επιμέλεια είχε ο πιο πάνω αναφερόμενος Θάνος Βερεμής). Ο «διδάσκων» Μητροπολίτης Ανδρέας Νανάκης, ελέγχεται για τις θέσεις που διατύπωσε στο άρθρο του “η τουρκική υπηκοότητα των Μητροπολιτών” σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους ιεράρχες- “μνηστήρες” του Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. (http://www.patris.gr/articles/193769), 

2.      Το πρώτο σεμινάριο της εν λόγω ΜΚΟ το 2007 είχε θέμα: «Intercultural Communication in a Multicultural Setting» μεταφραζόμενο «Διαπολιτισμική Επικοινωνία σʼ ένα Πολυπολιτισμικό Περιβάλλον » (http://seminar.citizens.org.gr/). Ως πρώτη επιλογή είναι ενδεικτικό των προθέσεων!

3.      Η επικοινωνιακή πολιτική και η οργάνωση χαρακτηρίζονται από υπερβάλλουσα επαγγελματική μεθοδολογία, που ξεφεύγει από το αυθόρμητο.

4.      Μετέχουν  «εθελοντικά» στα σεμινάρια «ακριβοί» και ακριβοθώρητοι ομιλητές οι οποίοι δύσκολα συνδιαλέγονται με «κοινούς» ανώνυμους πολίτες.

5.      Λείπει συγκεκριμένη, προκαθωρισμένη αξιολογητέα διδακτική ύλη (υπάρχουν μόνον  θεματικοί κύκλοι) Την δε πρωτοβουλία των στόχων κάθε διάλεξης  έχει ο εκάστοτε ομιλητής. 

Και βεβαίως δεν «υποτιμώ» την παρουσία και άλλων ομιλητών μερικοί εκ των οποίων έχουν να παρουσιάσουν έντονη πολιτική ή/και συγγραφική δραστηριότητα, «συμπτωματικά» οπαδοί οι περισσότεροι της  Παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας. Βεβαίως αυτήν την στιγμή δεν μπορώ να μιλήσω για όλους.

Ο κεντρικός  προβληματισμός μου,  από την μελέτη του «φαινομένου» επικεντρώνεται στο ερώτημα, αν πίσω από τις «αγαθές» προθέσεις κρύβεται μια προσπάθεια πολιτισμικής σουποποίησης. Εκπαίδευσης των «φοιτητών» για την συμμετοχή τους σε μία παγκόσμια κοινότητα όπου θα έχουν καταπέσει όλα τα εθνικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά σύνορα με παράλληλη ένταξή τους σε μία εύκολα χειραγωγήσιμη κοινωνία, όπου θα εκλείπουν οι αντιστάσεις. Ο αριθμός των 7.000 «φοιτητών» που ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΜΚΟ ότι παρακολούθησαν τα σεμινάρια, εντείνει τον προβληματισμό μου!

Φυσικά υπάρχει και η οικονομική πτυχή, αφού τα έσοδα της ΜΚΟ από τα ετήσια «δίδακτρα» υπολογίζονται στις 560.000 ευρώ. 

Φυσικά και δεν διεκδικώ το παπικό αλάθητο. Εύχομαι ο προβληματισμός μου να αποδειχθεί αβάσιμος, αν και η ανησυχία μου είναι εξαιρετικά έντονη.

Ιωάννης Δέμος 

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply