Ἡ Θράκη λέει ὄχι στὴν Eldorado gold.

Ξεκίνησαν καὶ στὴν Θράκη οἱ ἀντιδράσεις γιὰ τὶς ἐγκαταστάσεις τῆς Eldorado gold. 
Καὶ πολὺ καλὰ ἔκαναν δῆλα δὴ οἱ ἄνθρωποι!
Ἐδῶ ποὺ τὰ λέμε ἔχουν κυριολεκτικῶς οἱ κρατοῦντες παραδόσει τὴν Γῆ μας, τὴν ζωή μας καὶ τὴν ὑγεῖα μας στὰ χέρια τῶν χρυσοθήρων, οἱ ὁποῖοι σαφῶς καὶ ἀδιαφοροῦν γιὰ τὶς ἐπιπτώσεις ποὺ θὰ ἔχῃ στὸ περιβάλλον καὶ στὴν ἀσφαλή μας διαβίωσιν ἡ δράσις τους!

143 στρέμματα παραδίδονται στὴν Eldorado Gold!!!
143 στρέμματα!
Σὲ κατοικημένες περιοχές, καλλιεργήσιμες ἐκτάσεις, ζωτικόν χῶρο!

Τά Μέσα Μαζικοῦ ἐκφοβισμοῦ ποῦ ἦταν;
Φυσικὰ κι ἀπουσίαζαν!
Ποιός ὁ λόγος νά φέρουν ἐμπόδια στά ἀφεντικά τους;
Καί πῶς θά διατηροῦν τίς θέσεις τους ἐάν ἀντιδράσουν;

Μία παρατήρησις ὅμως γιὰ ὅλους αὐτούς…
Κατ’  ἀρχὰς ὁ χρυσὸς δὲν τρώγεται…
Ἀλλὰ ἄς ὑποθέσουμε πὼς δὲν τοὺς ἀφορᾷ. Θά τούς ἀφοροῦσε μήπως τό ἐάν θά ἔτρωγαν μαρούλια, τομάτες καί μπρόκολα ἀπό τίς περιοχές πού θά γίνεται ἡ ἐξόρυξις τοῦ χρυσοῦ, σέ ὅλην τήν ἐπικράτεια; Ἤ μήπως μποροῦν νά ἐλέγξουν τό τί τρῶνε, ἀπό ποῦ προέρχεται καί τί περιέχει;  

Τέλος, ἤδη τὰ προβλήματα στὴν διπλανή μας Τουρκία εἶναι ἐμφανή.
Ἡ προπαγάνδα ὅμως καλὰ κρατεῖ. Ταξίματα γιὰ θέσεις ἐργασίας, σὲ μίαν περιοχὴ ποὺ ἔχει κυριολεκτικῶς ἐγκαταλειφθεῖ, στὴν «μαύρη Μοίρα» της,  ἡ ὁποιαδήποτε ὑπόσχεσις γιὰ ἐργασία εἶναι τόσο παραπλανητική, ποὺ καταντᾷ ὕποπτη!
Ὅταν οἱ ἄνθρωποι ποὺ θὰ ἐργάζονται ἐκεῖ θὰ πέφτουν σὰν τὶς μύϊγες κάτω ἀπὸ τὶς δηλητηριάσεις, τί θά κάνουν; Θά τούς ζωντανεύουν; 

Εὔχομαι νὰ τὰ καταφέρουν…. (Καὶ κατὰ βάθος πιστεύω πὼς θὰ καταφέρουν πολλά, ἐὰν ὅλοι ἐμεῖς στηρίξουμε!)

Φιλονόη

 Ο «Χ» ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΚΑΛΥΨΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Ηχηρό όχι στο χρυσό από το λόφο του Περάματος!

Αντίσταση στις επενδύσεις δήλωσαν με μία ειρηνική πορεία μέλη της διανομαρχιακής επιτροπής και εκατοντάδες πολίτες από Σάπες, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη
 
Να ενημερωθούν για όλα όσα θα συμβούν στον τόπο τους θέλησαν η Όλγα Κυριακίδου κάτοικος Σαπών, αλλά και η μικρή Στεφανία επίσης από τις Σάπες η οποία από την τρυφερή ηλικία των 10 ετών άρχισε να λαμβάνει μέρος στα κοινωνικά κινήματα
 
Ρεπορτάζ Δήμητρα ΣυμεωνίδουΕξόρυξη χρυσού σε μία έκταση 143 στρεμμάτων, εναπόθεση θειούχων στείρων σε 41 στρέμματα και οξειδωμένων στείρων 21 στρέμματα, εργοστάσιο με σπαστήρες σε 76 στρέμματα, πλατεία μεταλλεύματος 26 στρέμματα, αποθήκη 1.300 τετραγωνικών μέτρων για εκρηκτικά και ελεύθερη επιφάνεια επεξεργασίας αποβλήτων σε ρέμα 325 στρεμμάτων. Η πραγματικότητα με αριθμούς, όπως αυτή περιγράφεται στη μελέτη της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold, για μία επένδυση που θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μόλις 501 μέτρα από τον οικισμό του Περάματος στα σύνορα Ροδόπης και Έβρου, παρουσιάστηκε σε όλους όσους έδωσαν το παρόν στη συγκέντρωση που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στο Πέραμα και συγκεκριμένα στο λόφο, όπου επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν οι χρυσοθήρες. Η συγκέντρωση έγινε μόλις τρεις μέρες μετά την απόφαση που έλαβε η διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης – Έβρου σε συνάντηση στις Σάπες, να διεξάγει την επόμενη συνεδρίασή της στο Πέραμα. Έτσι και έγινε και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής δεκάδες αυτοκίνητα στην κυριολεξία απέκλεισαν τους δρόμους τους Περάματος. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, μέλη της διανομαρχιακής επιτροπής, αλλά και απλοί πολίτες από τις Σάπες, την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια πεζοί αναχώρησαν για το λόφο. Μία πορεία ειρηνική, την οποία κατέγραψε ο «Χ», το μοναδικό μέσο ενημέρωσης από ολόκληρη τη Θράκη, που κάλυψε δημοσιογραφικά το γεγονός κάνοντας αυτοψία στο χώρο και καταγράφοντας τις εργασίες που μέχρι σήμερα έχουν τελεστεί εκεί.
ΕΝΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣΠαρότι η συγκέντρωση στο Πέραμα δεν είχε το χαρακτήρα μαζικού καλέσματος, αφού ουσιαστικά δε δημοσιοποιήθηκε, περισσότεροι από 200 άνθρωποι ένωσαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την επένδυση. Νωρίτερα και όσο ακόμα βρίσκονταν στην πλατεία του οικισμού μίλησαν με τους κατοίκους ενημερώνοντάς τους για τον άμεσο κίνδυνο να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν άμεσα τις πατρογονικές τους εστίες στη πιθανότητα έναρξης των εργασιών. Και αυτό γιατί η περιοχή θα μετατραπεί σε πραγματική κόλαση, αναθυμιάσεων, σκόνης και τοξικής μόλυνσης του υπόγειου  νερού και της αγροτικής γης. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι τα ψέματα της εταιρίας που τους υπόσχεται τον «χρυσό παράδεισο», είπαν οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα όπως «αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες»«Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και πολύ βρώμικο» είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χατζηκύρκας ιατρός και μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού, επισημαίνοντας πως «το κυάνιο προκαλεί επιπτώσεις στο νερό, στον αέρα και στο έδαφος. Τα τοξικά απόβλητα θέλουν να τα εναποθέσουν σε ένα ρέμα με σαθρά τοιχώματα, ενώ η θάλασσα βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένα ατύχημα λόγω μίας νεροποντής».
Καταρρίπτοντας το επιχείρημα υπέρ της επένδυσης ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ανέφερε «αγαπάμε τον τόπο μας, εδώ δουλεύουμε, εδώ ζούμε. Και εμείς θέλουμε ανάπτυξη, θέλουμε να μειωθεί η ανεργία, αλλά ο χρυσός δεν είναι η λύση, θα απαξιωθεί όλη η περιοχή. Αυτή η επένδυση είναι βιασμός της φύσης και του τόπου μας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ένας μηχανικός από την Αλεξανδρούπολη που πήρε το λόγο και απευθύνθηκε σε όλους εκείνους που δελεάζονται από θέσεις εργασίας περιορισμένης χρονικής διάρκειας.
«Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί λειτουργούν σε όλη τη Ροδόπη, στον Έβρο επιδιώκουν να κάνουν έναν στρατό που ανθρώπους που υποτίθεται ότι θα προσλάβουν. Δε ξέρω πόσες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει αιτήσεις και σε πόσους έχουν τάξει δουλειά. Υπάρχει όμως κόσμος που τρώει την πεπονόφλουδα και πρέπει κάποιος να εξηγήσει σε αυτόν τον κόσμο ότι δε θα πιάσουν όλοι δουλειά στα χρυσωρυχεία και φυσικά δε θα είναι για πάντα». Την άποψη ότι η επένδυση δεν είναι σωστή «γιατί θα καταστραφεί όλη η περιοχή, εξέφρασε η Όλγα Κυριακίδου, τονίζοντας ότι «θα είναι μία επένδυση μικρής διάρκειας, θα δουλέψουν κάποια άτομα αλλά αργότερα τι γίνεται»; Μαζί της ήταν και η μικρή Στεφανία επίσης από τις Σάπες η οποία από την τρυφερή ηλικία των 10 ετών άρχισε να λαμβάνει μέρος στα κοινωνικά κινήματα και ενημερώνεται για όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο της.
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Τις προκαταρκτικές εργασίες που εκτελούνται στο χώρο, όπως αρχαιολογικές τομές, αποψιλώσεις χαμηλού πράσινου, συντήρηση του παλαιού δασικού δικτύου, καθώς και γεωτεχνικές γεωτρήσεις για την οριοθέτηση του κοιτάσματος, κατέγραψαν οι πολίτες, φωτογραφίζοντας όλες οι εργασίες και επισημαίνοντας ότι η νομιμότητα όλων θα ελεγχθεί. Φώναξαν συνθήματα και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα της ενημέρωσης κάνοντας γνωστό στον κόσμο ότι η εταιρεία αποσιωπά σωρεία ορυκτοχημικών στοιχείων των εξορυχθέντων πετρωμάτων και παραλείπει παντελώς τις χημικές διαδικασίες επεξεργασίας, την εισαγωγή χημικών αντιδραστηρίων και τα τοξικά υλικά που θα απορρέουν από τις χημικές αντιδράσεις στα υδατικά διαλύματα της μεταλλουργίας και στο χώρο εναπόθε σης των μεταλλευτικών τελμάτων.
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για τους ανθρώπους του κινήματος δόθηκε τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου. Επιβάλλεται η μαζική παρουσία των πολιτών της Θράκης κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης. Τις απόψεις τους θα καταθέσουν και οι δύο πλευρές με επιστημονικά επιχειρήματα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Δύο μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου στο περιφερειακό συμβούλιο στην Κομοτηνή θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα του χρυσού. Νωρίτερα όμως και συγκεκριμένα την προσεχή Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου θα γίνει ανάλογη συγκέντρωση της διανομαρχιακής επιτροπής στις Σάπες και πεζοπορία στην περιοχή της Οχιάς όπου επίσης θέλει να δραστηριοποιηθεί εταιρεία χρυσού. 
 
ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
 
Λίγες ώρες μετά την τέλεση της συγκέντρωσης στο λόφο του Περάματος έγινε γνωστή μία είδηση από τη γειτονική Τουρκία, που αφορά όμως άμεσα την περιοχή μας αφού έχει ως πρωταγωνίστρια την Καναδική εταιρεία Eldorado Gold», την εταιρεία δηλαδή που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο Πέραμα. Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο ειδήσεων Etkin Haber Ajansı στην ιστοσελίδα του http://www.etha.com.tr στις 11 Αυγούστου οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολίσθηση στις εγκαταστάσεις εκχύλισης του μεταλλείου χρυσού Κisladag, κοντά στην πόλη Εσμέ, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή υδροκυανίου στον αέρα, το έδαφος και το νερό. Το μεταφρασμένο άρθρο από την τουρκική ιστοσελίδα: «Κίνδυνος από κυάνιο στο Εσμέ» γράφει ο τίτλος και αναλυτικά το άρθρο: «Το μεταλλείο χρυσού που λειτουργεί η Eldorado Gold στο Ουσάκ Εσμέ, συνεχίζει να απειλεί την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
 
 Την περασμένη Κυριακή (12 Αυγούστου), μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που επιθεώρησε το ορυχείο διαπίστωσε ότι υπήρχε διαρροή υδροκυανίου στον αέρα, το έδαφος και το νερό. Η ομάδα, που αποτελούνταν από τον ειδικό Δημόσιας Υγείας Καθ. Δρ Ali Osman Karababa, τον γεωλόγο μηχανικό Tahir Ongur και τον εκπρόσωπο της SOS, Ugur Sümer, επεσήμανε ότι το μεταλλείο δεν έχει φράγμα τελμάτων, και ότι μια ισχυρή μυρωδιά από αμυγδαλέλαιο υπάρχει στον αέρα – υποδεικνύοντας την παρουσία HCN (υδροκυανίου) στην περιοχή. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι «αν κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ένα σφίξιμο στην αναπνοή και πεπτικά προβλήματα, αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να σχετίζεται με την παρουσία του υδροκυανίου στην ατμόσφαιρα». Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων τόνισε επίσης ότι οι αρχές του μεταλλείου δεν είχαν βγάλει καμία ανακοίνωση ή προειδοποίηση ότι υδροκυάνιο είχε διαρρεύσει στην περιοχή. 
 
“Στο σχέδιο διαχείρισης που επισυνάπτεται στο έγγραφο Περιβαλλοντικής Εκτίμησης της επιχείρησης, αναφέρεται σαφώς ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα εκδοθεί συναγερμός στα χωριά της περιοχής, ώστε να μπορέσουν να εκκενωθούν”. 
 
Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν διασπείρει τα τέλματα από τους σωρούς κατά μήκος της κοιλάδας, και ζήτησαν να γίνει ανάλυση του νερού ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή. Το 2006, από τις 26 μέχρι 28 Ιουνίου, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στο Εσμέ παρουσιάστηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, με συμπτώματα δηλητηρίασης από κυανιούχα όπως ναυτία, πόνους στο κεφάλι, δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα των άκρων και ρίγη.
Εκείνη την εποχή, τα δείγματα αίματος από καταγγέλλοντες που είχαν λάβει οι γιατροί της ομάδας Elele είχαν κατασχεθεί από την τοπική διοίκηση. Ωστόσο, κυάνιο εντοπίστηκε σε 9 δείγματα που αναλύθηκαν χωρίς κρατική άδεια».
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply