«ΗΠΑ, Κίνα καί Γερμανία ἀπεφάσισαν τήν παραμονή τῆς Ἑλλάδος στό εὐρώ»

Αντίθετα με τα όσα υποστήριξαν εχθές οι κολοσσοί PIMCO και CITI αναφορικά με το ισχυρό ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας, εντός του 2013 ή το αργότερο στις αρχές του 2014, από την ευρωζώνη, η γερμανική οικονομική εφημερίδα  FT Deutschland με σημερινό δημοσίευμά της στέλνει καθαρό μήνυμα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ για την οποία όπως γράφει έχουν αποφαίσει οι τριες από τους τέσσερις πιο ισχυρούς ανρθώπους του πλανήτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao.

Αν σε αυτούς προτεθεί και ο Β.Πούτιν που μόλις χθες είπε ότι “Το ευρώ θα αντέξει και θα ξεπεράσει τις δυσκολίες και εμείς θα το στηρίξουμε προς αυτή την κατεύθυνση”, αλλά και τις κατά καιρούς δηλώσεις του για στήριξη της Ελλάδας, τότε το κλίμα, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο είναι θετικό. 
 
Τα τρία μεγάλα κέντρα εξουσίας που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα, δηλαδή οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα χρειάζονται, επιθυμούν και εν μέρει μπορούν να επιτύχουν την οικονομική ηρεμία που έχουν ανάγκη το παρόν διάστημα για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομιών τους.

Και προς εξασφάλιση της ηρεμίας αυτής εν ολίγοις αποφασίστηκε η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Πριν από το καλοκαίρι του 2012 σε εμπιστευτικές συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητείτο έντονα πώς η Ελλάδα θα αποβαλλόταν από την €ζώνη.

Τότε, όμως, υπήρξε μία εξωτερική παρέμβαση: Η αμερικανική κυβέρνηση, με μία υψηλού συμβολισμούεπίσκεψη του υπουργού της  Οικονομικών Timothy Franz Geithner στις 30 Ιουλίου στη Γερμανία όπου και συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schaeuble ξεκαθάρισε στον δεύτερο ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ΗΠΑ – αυτό το χρονικό διάστημα- είναι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και ο κίνδυνος μίας νέας διεθνούς ύφεσης εξαιτίας της κρίσης στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Mario Draghi στην Φρανκφούρτη.

Εξάλλου ούτε ο πρόεδρος Obama θέλει να χάσει τις επερχόμενες εκλογές, αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως επιθυμούν την εκλογή του αντιπάλου του  ρεπουμπλικάνου Mitt Romney. Παράλληλα οι Κινέζοι  κατέστησαν σαφές ότι δεν κατανοούν πως ένα μέλος της ευρωζώνης μπορεί να αποπεμφθεί από αυτήν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή οικονομία.

«Θέλουμε το Ευρώ να παραμείνει ανέπαφο», είχε δηλώσει  μέσα στην εβδομάδα ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Du Qiwen.

Και οι Κινέζοι έχουν αυτήν την στιγμή ένα ιδιαίτερο συμφέρον να υπάρξει ηρεμία, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί η νέα ηγεσία στη χώρα και τα πολιτικά παιγνίδια μέσα στην Κίνα είναι ιδιαίτερα έντονα. 

Η τριμερής συμμαχία τελικά λειτούργησε, συνεχίζει το όρθρο των FTD. Η καγκελάριος Merkel αίφνης άρχισε να επαινεί τους Έλληνες, οι κεντρικές τράπεζες καθησύχασαν τις αγορές, ενώ η Κίνα άρχισε και πάλι να αγοράζει περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά “εάν  ΗΠΑ, ΕΕ ή τουλάχιστον η ευρωζώνη και η Κίνα παραμείνουν «ενωμένες», δεν μπορεί να υπάρξει κερδοσκοπία. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι υπάρχει κάποια μορφή συνομωσίας, ένα μυστικό κονκλάβιο   όπου παίρνονται παρόμοιες αποφάσεις. 

Στα σενάρια συνομωσίας ανήκουν φήμες ότι η έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί την ημέρα των αμερικανικών εκλογών, ή η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους στις Βρυξέλλες ότι η Merkel μετά την επίσκεψή της στην Κίνα μετέβαλε την πολιτική της έναντι της Ελλάδας.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, αλλά συνάμα μπορούν να γίνουν και πιο πολύπλοκα.

Οι Merkel, Obama και Jiabao δεν συνεννοήθηκαν ποτέ στο πλαίσιο μίας τριπλής τηλεφωνικής συνδιάλεξης μα ούτε και συναντήθηκαν και οι τρεις τους κάπου. Επιπλέον δεν καθορίζει μόνη της η Γερμανίδα καγκελάριος την πολιτική της Ευρώπης, ενώ ούτε ο Jiabao είναι η ισχυρότερη φυσιογνωμία στην Κίνα.

Τα κράτη δεν έχουν φίλους, αλλά συμφέροντα, πράγμα που ισχύει σε κάποιο βαθμό και για τους πολιτικούς. Απλά οι τρεις ηγέτες είχαν κατά το τελευταίο διάστημα κοινά συμφέροντα. Το ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η κοινή γραμμή είναι δεν το γνωρίζει κανείς για την ώρα.

Τα πράγματα μεταβάλλονται οι ισορροπίες ανατρέπονται, αλλά πάντα υπάρχουν και οι διορθωτικές κινήσεις.  Ο Obama –αν και αμφίβολο-  μπορεί να χάσει τις εκλογές, ο Romney ως νέος Αμερικανός πρόεδρος να επιδείξει λιγότερο ενδιαφέρον για την Ευρώπη ή να ξεκινήσει διαμάχη με την Κίνα, όπως αναφέρεται στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Στην Κίνα κάτι μπορεί να πάει στραβά και η αδύναμη ηγεσία να αναζητήσει ώθηση μέσω μίας σύγκρουσης με την Ιαπωνία ή με άλλες γειτονικές χώρες. Η Merkel μπορεί να θεωρήσει ότι της είναι πιο σημαντική η συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού απ’ ό,τι το Ευρώ, ενώ τέλος  και οι ίδιοι οι Έλληνες σε κατάσταση πανικού μπορεί από μόνοι τους να ζητήσουν να φύγουν από την Ευρωζώνη.

Αυτές όμως είναι οι πιο απίθανες εκδοχές, στις οποίες θα στοιχημάτιζαν μόνον οι επαγγελματίες απαισιόδοξοι. Θα πρέπει λοιπόν να διατηρήσει κανείς την προσοχή του στραμμένη στις τρείς αυτές δυνάμεις και να παρατηρεί κατά πόσον έχουν κοινά συμφέροντα και απόψεις. Αυτές οι τρεις δυνάμεις επισκιάζουν ακόμη και την Ρωσία ή την Ινδία, οι οποίες εξάλλου έχουν και αυτές συμφέρον να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη, καταλήγει το δημοσίευμα των FT Deutschland.

Πάντως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ξεκαθαρισμένα: Η έκθεση της τρόϊκα, όλοι ξέρουν ότι θα είναι αρνητική με την έννοια ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποστηρίξει ότι το έλλειμμα θα έχει μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Αυτό είναι σαφές, καθώς η ύφεση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Από εκεί και πέρα η απόφαση να μην πιεστεί άλλο η Ελλάδα, να πάει σε “κούρεμα” και ενδεχομένως να δανειοδοτηθεί για να μπορέσει περί το 2015-2016 να περάσει σε, έστω χαμηλούς, ρυθμούς ανάπτυξης, θα είναι καθαρά πολιτική. Κάτι που ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β.Σόϊμπλε, το τόνισε πριν από τρεις ημέρες.

Με πολιτική απόφαση η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ και με πολιτική θα μείνει εκτός απροόπτου. Πάντως όπως είναι σήμερα η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στρατιές ανέργων και ύφεση που μπορεί να φτάσει το 10% το 2013 σημαίνουν ίσως ότι αν δεν υπάρξει ρευστότητα από την ΕΚΤ, αυτή να αναζητηθεί μέσω εισαγωγής εθνικού νομίσματος, με ότι αυτό συνεπάγεται...(πηγή)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “«ΗΠΑ, Κίνα καί Γερμανία ἀπεφάσισαν τήν παραμονή τῆς Ἑλλάδος στό εὐρώ»

  1. Πότε θὰ σταματήσῃ τὸ κουτόχορτο Μινώταυρε; Τρόπος ἐξόδου ἀπὸ τὸ Εὐρῶον ΔΕΝ ὑπάρχει ἐκτὸς καὶ ἄν ἐκραγῆ ὁ Γ Παγκόσμιος πόλεμος. Ὑπάρχει ὅμως ἡ μέθοδος τοῦ διπλοῦ νομίσματος ὁπότε τὸ Εὐρῶον θὰ εἶναι μὲν εἰς τὰ χαρτιὰ τὸ ἐπίσημον νόμισμα, εἰς τὴν οὐσίαν δὲ ὠσεὶ παρόν. Ἡ λῦσις αὐτὴ εἶναι ἀπολύτως ἐφικτή.

Leave a Reply