Δύο χρόνια γιά νά ξέρουν ποιοί δικαιοῦνται σύνταξι ἀναπηρίας

Ἐλπίζουν ὅτι θά ἔχουν πεθάνει ἀρκετοί στό διάστημα αὐτό…..

Περισσότεροι από 70.000 πολίτες όμηροι του χρόνου αναμονής…

Οκτώ μήνες τουλάχιστον χρειάζεται να περάσουν για να πάρουν οι ανάπηροι τις γνωματεύσεις για τα επιδόματα ή τις συντάξεις αναπηρίας. 

Κι αυτό συμβαίνει στην καλύτερη περίπτωση αφού πολλές καταγγελίες αναφέρουν ακόμη ότι ο χρόνος αναμονής φτάνει τον ενάμιση ή τα δύο χρόνια.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης με την ίδρυση των νέων Κέντρων Πιστοποίησης Αναπήρων άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2011. Τα εν λόγω κέντρα αντικαθιστούσαν τις υπάρχουσες επιτροπές των ασφαλιστικών ταμείων και τις υγειονομικές επιτροπές των περιφερειών. Αρμοδιότητά τους ήταν οι γνωματεύσεις για το ποιος δικαιούται αναπηρικές συντάξεις ή επιδόματα. Χρόνος αναμονής τότε το αργότερο δύο μήνες.

Οι καιροί όμως, όπως αποδεικνύεται, αλλάζουν ακόμη και μετά από ένα χρόνο. Κι αυτό διότι πλέον, οι δύο μήνες έχουν γίνει κάτι λιγότερο από δύο χρόνια…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιάννης Βαρδακαστάνης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι τα ΚΕΠΑ είναι «τόπος αναξιοπρέπειας και βασανιστηρίου των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις».

Και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή αναμένουν μια απάντηση για το αν δικαιούνται επίδομα, 70.000 πολίτες. «Το κράτος είναι ανίκανο, ανεπαρκές και ανέντιμο. Σε ένα μήνα θα έπρεπε να βγαίνει το πόρισμα και να αποδίδεται η σύνταξη στον δικαιούχο», έχει πει χαρακτηριστικά.

Πριν από κάποιες μέρες όμως είχε σταθεί στο θέμα και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας, Παναγιώτης Κοκκόρης, λέγοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία να πάρουν πιο γρήγορα τη σύνταξή τους. 

Ο κ. Κοκκόρης ξεκαθάρισε ότι μέχρι τα τέλη του 2012 θα εξομαλυνθεί η διαδικασία και οι γνωματεύσεις θα δίνονται σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα.

Τουλάχιστον ένας χρόνος αναμονή

«Το χειρότερο είναι ότι αντί να παρατείνουν τις συντάξεις και τα επιδόματα μέχρι να λειτουργήσει το σύστημα με τα Κέντρα Πιστοποίησης, έκοψαν τις συντάξεις όλων εκείνων που έπρεπε να επανεξεταστούν», έχει πει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Ηλίας Μαργιόλας. Και έχει αναφερθεί στο διάστημα του ενός ή των δύο χρόνων που χρειάζεται κάποιος να περιμένει σε… ομηρία. 

«Αν σκεφτείτε ότι στη Φλώρινα έχουν γίνει 4.500 αιτήσεις για αναπηρία και από αυτές εξετάζονται μόνο 20 κάθε εβδομάδα, τότε μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος», έχει πει. 

Και θεωρεί ότι η ιστορία με τα μαϊμού επιδόματα έλαβε τεράστιες διαστάσεις για να μπορέσουν να κοπούν περισσότερες παροχές. 

«Έτσι, λειτουργεί το καθεστώς ή παίρνεις πιστοποίηση ή σου κόβω τη σύνταξη. Όλα αυτά τη στιγμή που ο χρόνος για να πάρεις το χαρτί από τα ΚΕΠΑ ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας και της λογικής», ήταν μία ακόμη από τις δηλώσεις του. 

Έτσι, τα φαινόμενα διαφθοράς που συνέβησαν στη Ζάκυνθο, στοχοποίησαν όλους τους ενδιαφερόμενους με αποτέλεσμα να χρειάζεται να περάσουν δύο χρόνια για να ξέρουν τι δικαιούνται και ποιοι…

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply