Ποιά μείωσις; Γιὰ διαγραφὴ πᾶμε…

Ξανὰ ἔπιασαν νὰ συζητοῦν οἱ «ἐγκέφαλοι» τῶν οἰκονομικῶν γιὰ τὴν μείωσιν τοῦ «χρέους» μας. 
 Ἀκόμη καὶ οἱ Γερμανοὶ τὸ καλοβλέπουν ὡς πιθανότητα…
Αὑτὸ ὅμως ποὺ δὲν μᾶς λέν, εἶναι τὸ βασικότερον:
Πόση μείωσις;  Ποιά μείωσις; Γιά πότε ἡ μείωσις; 

Μεγάλο δούλεμα…. Μεγαλύτερον δὲν γινόταν.
Ὑπογράφουν, ἁρπάζουν, δένουν χειροπόδαρα… Αὐτὸ ποὺ ἀρνοῦνται ὅμως νὰ συνειδητοποιήσουν εἶναι τὸ ἐὰν ὅλα ὅσα σχεδιάζουν εἶναι δυνατὸν νὰ ὑλοποιηθοῦν.
Κι ἐπεὶ δὴ δὲν εἶναι, ἄς τοὺς ἀφήσουμε λίγο ἀκόμη νὰ νομίζουν πὼς διοικοῦν.
Ὅταν θὰ πάρουν τὸ ….τίποτα τὰ ξαναλέμε.

Φιλονόη. 

Υ.Γ. Ἐκτὸς τοῦ ὅ,τι τὸ χρέος εἶναι τεχνητὸν καὶ πλαστῶς διογκωμένον, κάτι ποὺ οὐδέποτε θὰ ἀναγνωρίσουμε, κι ἄς ὑπογράφουν τὰ κουδουνισμένα ὅλες τὶς φυλλάδες ποὺ τοὺς δίδουν, ὑπάρχει καὶ κάτι ἄλλο. Στὸ τέλος τους μόνοι θὰ σβήσουν τὰ πάντα… Φυσικὴ ἐξέλιξις λέγεται αὐτό. Ἤ ἄλλως, φυσικὴ ἐπιλογὴ γιὰ ἐπιβίωσιν!

Ο Σόιμπλε παραδέχεται πως είναι αναπόφευκτη η μείωση του χρέους!

“Μπορούμε να μιλήσουμε για το ρυθμό της μείωσης του χρέους, αλλά όχι επί της αρχής”.

 Με τη δήλωσή του αυτή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει φωτιά στα σενάρια για την περαιτέρω διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης, όσο κι αν … προσπάθησε να ξεκαθαρίσει πως η τοποθέτησή του δεν «έκρυβε» κανένα «μήνυμα» και δεν αφορούσε επ’ ουδενί στην ελληνική περίπτωση.
Ο Γερμανός υπουργός, μιλώντας στο Τόκιο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, παραδέχθηκε, για πρώτη φορά δημοσίως, πως το θέμα ενός «κουρέματος» χρεών είναι υπαρκτό αν όχι αναπόφευκτο!.
 
«Συμφωνούμε απολύτως με το ΔΝΤ και κυρίως με την κυρία Λαγκάρντ ότι είναι αναπόφευκτη η μεσοπρόθεσμη μείωση των υψηλών επιπέδων του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο χερ Σόιμπλε. 
 
Έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει πως δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα: «’Η Ελλάδα είναι ένα διαφορετικό θέμα. Δεν έχω μιλήσει για το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας». Πλην όμως το θέμα ενός «κουρέματος» τέθηκε πια ανοικτά και από το Βερολίνο και οι όποιες … εξαιρέσεις είναι θέμα δεύτερης ανάγνωσης.
 
Την ίδια ώρα και από το ίδιο βήμα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, συνέστησε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να «επιδείξουν ελαστικότητα στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η σημερινή οικονομική ύφεση».
 
«Τη στιγμή που φαίνεται ότι αποδυναμώνεται εκ νέου η παγκόσμια οικονομία, οι χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών, πρέπει να είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τον ρυθμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης εάν οι μακρο-οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω» τόνισε ο κ. Ρεν για να στείλει άμεσο και ευθύ «μήνυμα» προς το Βερολίνο λέγοντας: «Μολονότι η μείωση των ελλειμμάτων είναι στοιχείο-κλειδί για την εμπιστοσύνη των αγορών, αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο όσο το δυνατό πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη»…
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply