Ὅλοι ἔχουμε γραμμένο;;

Μου έστειλε ο καλός φίλος Ηράκλειτος,το παρακάτω άρθρο του,για να συζητήσουμε επ’ αυτού..
Βρίσκω ενδιαφέρουσες τις απόψεις του..

Γνώμη μου είναι, πως το παρελθόν δεν μπορούμε να αλλάξουμε,το οποίο είναι κι αυτό δικό μας δημιούργημα ,κατά μεγάλο μέρος.

Τα λόγια που είπαμε,οι πράξεις που κάναμε και είχαν τις όποιες επιπτώσεις στην ζωή μας..

«Αν γύριζα την ζωή μου πίσω..θα…» πόσες φορές το έχουμε πει αυτό;;

Το μέλλον μας,μπορούμε να το ονειρευτούμε και βάση αυτών των ονείρων ,να σχεδιάσουμε την ζωή μας και δουλεύοντας πάνω στα σχέδια αυτά,ουσιαστικά να  διαμορφώσουμε το μέλλον μας..
Αρα η ζωή μας,είναι ένα λευκό χαρτί που το μολύβι το κρατάμε εμείς..διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος ,με σκοπό τι; Να μην τα ξανακάνουμε στο μέλλον,άρα εμμέσως να χαράξουμε την πορεία μας.

Ισως όχι μόνοι μας,γιατί υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες,που δεν τους ελέγχουμε,αλλά όπως και να έχει,το « μολυβάκι» το κρατάμε κι εμείς..
Το που θα σταματήσει όμως και με τον τρόπο που θα σταματήσει,το καθορίζουμε  εμείς;

Αλλο ένα ερώτημα!

Υπάρχει μοίρα; Ριζικό,που λέγαν κι οι παλιοί; Πεπρωμένο;

χμμ δύσκολο ερώτημα…

Σεμέλη.

Το μέλλον

Όλους μας κάποια στιγμή, για λίγο ή για πολύ, μας έχει απασχολήσει το τι θα γίνει στο μέλλον, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύει πως το μέλλον είναι προκαθορισμένο από μια ανώτερη αρχή, είτε το λένε Θεό, είτε Σύμπαν, ή όπως αλλοιώς θέλουν. Θεωρώ λοιπόν πως εκτός του ότι το σκεπτικό αυτό καταργεί την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου, δημιουργεί επίσης μια παθητική και ηττοπαθή νοοτροπία, που σε οδηγεί στη μοιρολατρία, αφήνοντας τη ζωή σου να την ορίζουν άλλοι, μιας και έχεις πειστεί πλέον πως ότι είναι να γίνει, θα γίνει δίχως να σε ρωτήσει κανείς.

Θεωρώ λοιπόν, πως το μέλλον ουσιαστικά δεν υφίσταται. Το παρελθόν είναι καταγεγραμμένο στις μνήμες και στα διάφορα βιβλία ιστορίας των ανθρώπων (το πρόσφατο παρελθόν στις μνήμες, το μακρινό στα βιβλία), το παρόν το ζούμε και το αντιλαμβανόμαστε κάθε στιγμή της ζωής μας, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει το βιώνουμε. Το μέλλον όμως, που έχει καταγραφεί; Πουθενά, εκτός από τη φαντασία μας, μέσα στο μυαλό μας και μόνο. Να τονίσω πως σε καμμία των περιπτώσεων δεν πιστεύω σε διάφορες αστρολόγους που προβλέπουν το μέλλον, χαρτορίχτρες και κάθε είδους προφητείες και μαντεία, εν τελώς παιδαριώδη όλα αυτά, που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των αφελών, των ασχέτων, των απελπισμένων και των αδυνάμων.

Ζούμε σε ένα αιώνιο παρόν που εκτυλίσσεται επ’ άπειρον. Θα παραθέσω ένα παράδειγμα ώστε να αποτυπώσω τη σκέψη μου και να την καταστήσω πιο κατανοητή. Ας υποθέσουμε πως έχουμε μια λευκή κόλλα χαρτί. Παίρνουμε ένα μολύβι λοιπόν και αρχίζουμε να τραβάμε μια ευθεία γραμμή, η γραμμή αυτή είναι η ζωή μας και η πορεία μας, μέσα στο χρόνο. Αφού λοιπόν τραβήξουμε μια γραμμή ενός συγκεκριμένου μήκους που εμείς θέλουμε, σταματάμε, εκεί που έχουμε σταματήσει είναι το παρόν. Εύκολα διακρίνουμε λοιπόν, πως το παρελθόν έχει αποτυπωθεί στο χαρτί και είναι κάθε σημείο της γραμμής μας, εκτός από το σημείο στο οποίο ακουμπάει το μολύβι, το μοναδικό εκείνο σημείο, είναι το παρόν μας. Επίσης εύκολο λοιπόν, να δούμε ότι δεν υπάρχει γραμμή πέρα από το σημείο που σταμάτησε το χέρι μας, το μέλλον δεν υπάρχει καθώς φαίνεται. Στο μυαλό μας μπορεί να είναι ήδη προδιαγεγραμμένο, μιας και σκεφτόμαστε πως θα τραβήξουμε τη γραμμή ως ένα σημείο που εμείς θέλουμε, αλλά βλέπετε πως εξαρτάται καθαρά από τη βούληση μας (μιας και μπορεί να αποφασίσουμε να τραβήξουμε μια καμπύλη απ’ το σημείο και πέρα ή να κάνουμε κύκλο ή να μη συνεχίσουμε).

Το παραπάνω παράδειγμα έχει μια υπόθεση, ότι δηλαδή η γραμμή που τραβάμε εξαρτάται καθαρά και μόνο από εμάς, πράγμα που δεν ισχύει μιας και είμαστε άνθρωποι που ζούμε μέσα σε κοινωνίες και αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους, που είτε λίγο, είτε πολύ επηρεάζουν τις αποφάσεις μας, αλλά αυτό δεν αναιρεί την αρχική υπόθεση, μιας και η ύπαρξη πολλών παραγόντων επιρροής, απλώς καθιστά το μέλλον ακόμα πιο αβέβαιο.

Παρ’ όλα τα παραπάνω όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η δική μας γραμμή μέσα στο χώρο και το χρόνο, εξαρτάται καθαρά και μόνο από τη δική μας βούληση και την ισχύ αυτής. Πρέπει επί τέλους να γίνουμε κύριοι της μοίρας μας. Να περάσουμε από την κατάσταση του υπ-άρχειν στην κατάσταση του άρχειν του εαυτού μας. Σκεφτείτε καλά τη λέξη που χρησιμοποιούμε κάθημερινώς εν τελώς ασυνείδητα στις κουβέντες μας, αναφέρομαι στη λέξη ”υπάρχω”. Υπό τίνων άρχουμε και έως πότε;

πηγη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Ὅλοι ἔχουμε γραμμένο;;

  1. Μπραβο,φιλοσοφια[δηλ.σκεψη]+Ελληνικη[απιθανα ετοιμολογικη]γλωσσα=ανακαλυψη,ανευρεση,παραγωγη…e.t.c..,Γνωσση! Αυτο ειναι! Καλο παραδειγμα…τετοια πρεπει να λεμε στους ανυποψιαστους….οι αλλοι το καταλαβαν απο καιρο

Leave a Reply