Αἴγυπτος καὶ Αἰθιοπία, νέα πολεμικὴ ἑστία!

Τὸ «καλλίτερον», μέσα σὲ ὅλην αὐτὴν τὴν παράνοια ποὺ ζοῦμε, προέρχεται ἀπὸ τὴν πολεμικὴ προετοιμασία τῆς Αἰγύπτου κατὰ τῆς Αἰθιοπίας. 
Ἡ νέα ἑστία παρουσιάζεται ὥς ἀναπόφευκτος  ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ ἡ Αἰθιοπία ἀνεκοίνωσε τὴν δημιουργία φραγμάτων στὸ κομμάτι τοῦ Νείλου ποὺ διατρέχει τὸ ἔδαφός της. (Μπλὲ Νεῖλος.)
Αὐτό, κατὰ τοὺς Αἰγυπτίους, εἶναι αἰτία ὑποσιτισμοῦ τῆς χώρας τους καὶ κατ’ ἐπέκτασιν ἀφορμὴ πολέμου.

Ἐὰν συνυπολογίσουμε φυσικὰ τὸ ὅ,τι τὸ Ἰσραὴλ ἔχει, συμφώνως μὲ τὶς καταγγελίες, ἐπιτεθεῖ ἤδη στὸ Σουδάν, τότε ἔχουν ἀκόμη ἕναν λόγο οἱ Αἰγύπτιοι νὰ λάβουν τὰ μέτρα τους. 

Προς σύγκρουση Αιγύπτου-Αιθιοπίας – Αιγυπτιακά μαχητικά και τ/θ στο Νταρφούρ

NΕΑ ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ

Απρόβλεπτες προδιαγράφονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και τη βορειοανατολική Αφρική ύστερα από την αεροπορική προσβολή της ισραηλινής Αεροπορίας στο στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα Yarmouk στο Χαρτούμ του Σουδάν στις 24 Οκτωβρίου, όπου καταστράφηκαν ιρανικοί πύραυλοι Sahab.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας της χώρας στρατηγός Nikolai Makarov ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι το Κάιρο έχει λάβει την απόφαση να μετακινήσει αεροσκάφη της αιγυπτιακής Αεροπορίας και ειδικές δυνάμεις σε μυστική αεροπορική βάση στην περιοχή Kursi που βρίσκεται στο Darfur του Σουδάν.

Τη βάση είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει το 2010  η Αίγυπτος ύστερα από αίτημα του Σουδανού προέδρου  Omar al-Bashir, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση εξόρμησης Αιγυπτιακών ειδικών δυνάμεων στο άλλο μέτωπο που έχει δημιουργηθεί αυτό με την Αιθιοπία και που απειλεί ευθέως και το Σουφάν.

Ένα μήνα μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου  Honsi Mubarak που έγινε το Φεβρουάριο του 2011, η Αιθιοπία ανακοίνωσε την δημιουργία μιας σιεράς φραγμάτων με κορυφαίο έργο αυτό του μεγάλου φράγματος της Αναγεννήσεως  (Grand Ethiopian Renaissance Dam) όπως αναφέρεται. Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση του Mohamed Morsi, καθώς ο αποκαλούμενος Μπλε Νείλος πηγάζει από την Αιθιοπία και αντιπροσωπεύει το 85% των ποτάμιων υδάτων που περνούν την Αίγυπτο προς τη Μεσόγειο.

«Η κατασκευή ενός τέτοιου φράγματος θα οδηγήσει σε πολιτική, οικονομική και κοινωνική αστάθεια», αναφέρει ο υπουργός υδάτων και άδρευσης της Αιγύπτου Mohamed Nasr El Din Allam: «Εκατομμύρια άνθρωποι θα περάσουν το φράγμα της λιμοκτονίας, θα υπάρχουν ελλείψεις νερού παντού. Είναι τεράστιο θέμα».

Η Αιθιοπία αν και προς το παρόν αναζητά τρόπους χρηματοδότησης του έργου αυτό δε σημαίνει πως ο κίνδυνος για την Αίγυπτο είναι και ορατός και άμεσος.

Στέλεχος των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών είχε αναφέρει πρόσφατα:

«Η μόνη χώρα που δεν συνεργάζεται είναι η Αιθιοπία. Συνεχίζουμε να μιλάμε μαζί τους χρησιμοποιώντας διπλωματική προσέγγιση. Ναι, συζητάμε και στρατιωτική συνεργασία με το Σουδάν. Εάν το θέμα καταλήξει σε κρίση θα στείλουμε μαχητικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν το φράγμα και θα γυρίσουν πίσω την ίδια ημέρα. Τόσο απλά. Ή μπορούμε να στείλουμε να ειδικές δυνάμεις έτσι ώστε να προχωρήσουν σε δολιοφθορά του φράγματος. Κοιτάτε τι έγινε στα μέσα του 1970, το 1976 νομίζω, όταν η Αιθιοπία προσπαθούσε να χτίσει ξανά φράγμα, ανατινάξαμε όλο τον εξοπλισμό για την κατασκευή του ενώ αυτός βρισκόταν στη θάλασσα».

Σύμφωνα με αναλυτές η  μεταστάθμευση ειδικών δυνάμεων αλλά και μαχητικών αεροσκαφών της Αιγύπτου  στο Σουδάν έχει δύο στόχους: Πρώτον για να αποθαρρυνθεί το Ισραήλ να εξαπολύσει ξανά επίθεση στο Σουδάν, αφού στρατιωτικά μέσα της Αιγύπτου θα βρίσκονται στο έδαφός του και δεύτερον για να ασκήσει πίεση στην Αιθιοπία –κάνοντας εκ των προτέρων γνωστές τις προθέσεις της για στρατιωτικό κτύπημα- έτσι ώστε να μην προχωρήσει σε κατασκευή του φράγματος.

πηγή

Μπήκαμε στήν τελική εὐθεία; 
Ἤ ἀκόμη ἔχουν ὅλα καλά;

Φιλονόη. 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply