Τὸ δῶρο τοῦ Προμηθέως καὶ τῆς Ἀθηνᾶς στὸν Ἄνθρωπο.

(στην εικόνα: Ο Προμηθέας πλάθει τον άνθρωπο και η Αθηνά του εμφυσεί τη νόηση)

Θέλω να γράψω δυο λόγια για ένα θέμα λίγο ιδιαίτερο για ‘μένα, θα αναφερθώ στα δώρα του Προμηθέως και της Αθηνάς στον άνθρωπο και στη χρήση αυτών, από την ανθρωπότητα.

Όλοι ξέρουμε από την ιστορία μας, πως ο Προμηθέας ήταν αυτός που δώρισε τη φωτιά στον άνθρωπο, αυτό όμως είναι συμβολικό. Η φωτιά συμβολίζει τη γνώση που χάρισε η Προμηθεύς στον άνθρωπο, κατέχοντας τη γνώση γεννήθηκαν οι επιστήμες, και έπειτα επήλθαν η τεχνογνωσία και η τεχνολογία, ως παράγωγα. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε πως η Αθηνά είναι η Θεά της Σοφίας και της Αρετής, η έμπνευση όλων των φιλοσόφων και η μητέρα όλων των σοφών.

Παρατηρώ λοιπόν το διαρκή ξεπεσμό της ανθρωπότητος, μια κατρακύλα που καθώς φαίνεται πλησιάζει στο τέλος της, τον τρόπο που καταλήγω στο συμπέρασμα ίσως τον αναλύσω κάποια στιγμή στο μέλλον, σε άλλη ανάρτηση. Εδώ και εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος εκμεταλλεύτηκε το δώρο του Προμηθέως για ιδιοτελείς σκοπούς, για την επιβολή έναντι άλλων και την καταστροφή με αποκορύφωμα της εσχατιάς την ατομική βόμβα. Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τη γνώση και τη τεχνολογία, δίχως σύνεση και αρετή, δίχως σοφία.

Κρίνεται αναγκαίο λοιπόν, η αναβάπτιση του ανθρώπου με τις αξίες της Αθηνάς, όλες εκείνες τις αρετές που συμβολίζει η Πανάγαθη Θεά, ώστε να καταστεί ικανός εκ νέου να χρησιμοποιήσει τη φωτιά του Προμηθέως, αλλά αυτή τη φορά προς όφελος της ανθρωπότητος, χάριν της δημιουργίας και όχι της καταστροφής. Αυτή τη φορά θα πρέπει να τοποθετηθούν δικλείδες ασφαλείας, δεν θα δοθεί η φωτιά στα χέρια αδαών και αναξίων, αλλά στα χέρια εναρέτων και σοφών.

Αυτή τη φορά το δώρο της γνώσεως θα το λάβουν μόνο οι εκλεκτοί, μόνο οι σοφοί. Διότι ως γνωστόν, η γνώση είναι δύναμη και η κατοχή αυτής απαιτεί υπευθυνότητα και σύνεση, ειδάλλως μόνο καταστρεπτική μπορεί να αποβεί η χρήση της. Αυτή τη φορά το δώρο του Προμηθέως θα χρησιμοποιηθεί μόνο από εκείνους που πρωτίστως έλαβαν το δώρο της Αθηνάς και βαπτίσθηκαν με τις αξίες του Ελληνισμού, ώστε να προσφέρουν έργο στην ανθρωπότητα.

Νῖκος Λυγερὸς

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply