Ἡ Ἰαπωνία ὑπεχώρησε ἤ δέν ὑπεχώρησε ἐμπρός στήν Κίνα;

Στὴν ἀρχὴ ὑπεχώρησε… Ἀλλὰ οὐσιαστικῶς δὲν ὑπεχώρησε…
Γυμνάσια ὀργανώνει μὲ τὰ ἀμερικανά, πρὸ κειμένου νὰ καταδείξουν στὴν Κίνα πὼς δὲν παραδίδουν τόσο εὔκολα τὰ ὅπλα… Ἐὰν μάλιστα ἀναλογισθοῦμε τὸν ῥόλο τῆς Ἰαπωνίας στὸν Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο, θὰ συνειδητοποιήσουμε πὼς μᾶλλον θὰ «πουλήσῃ» ἀκριβὰ τὸ τομάρι της!
Βέβαια  ἡ Κίνα ἦταν ἀποῦσα ἀπὸ αὐτὸν τὸν πόλεμο… Ἐπισήμως τοὐλάχιστον…
Ἀλλά τώρα;
Μέ πόσο πλυθυσμό εἴπαμε;  Περισσότερο τοῦ 1,5 δίς;
Καί πόσον πληθυσμό ἔχει ἡ Ἰαπωνία; Περίπου τό 1/10;
Χμμμ……  

 Επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας – Απείλησαν οι Κινέζοι, υποχώρησαν οι Ιάπωνες

Επεισόδιο στα όρια του θερμού (μία πηγή αναφέρει ότι ερρίφθησαν πυρά) είχαμε χθες αργά τη νύχτα ώρα Ελλάδος στα νησιά Σενκάκου (“Ντιαογού” τα αποκαλούν οι Κινέζοι) όταν κινεζικά σκάφη της Ωκεάνιας Ακτοφυλακής μπήκαν στην περιοχή των νησιών και απαίτησαν από τα αντίστοιχα της ιαπωνικής να αποχωρήσουν άμεσα γιατί “Παραβίαζαν τα κινεζικά χωρικά ύδατα”. Στην αρχική άρνηση των Ιαπώνων να αποχωρήσουν τους προειδοποίησαν ότι “Θα ανοίξουμε πυρ αν δεν εγκαταλείψετε άμεσα την περιοχή”! Μάλιστα ξεκίνησαν και ελιγμούς κατά των ιαπωνικών σκαφών με σαφή διάθεση να τα “σκρινάρουν”! Οι Ιάπωνες ενημέρωσαν το Τόκιο την προωθημένη βάση Ακτοφυλακής της Οκινάουα για την κινεζική απειλή και μετά από μία ώρα περίπου, έλαβαν εντολή να αποχωρήσουν! Το ίδιο έπραξαν και τα κινεζικά σκάφη. Κατά μία πηγή από κινεζική ιστοσελίδα, ερρίφθησαν και προειδοποιητικά πυρά προς την πλευρά των ιαπωνικών σκαφών που απέφυγαν να απαντήσουν, όμως… Φαίνεται δηλαδή ότι oι Ιάπωνες σε αυτό το ιδιότυπο chicken game οι Ιάπωνες υποχώρησαν γιατί είχαν πειστεί ότι οι Κινέζοι θα έκαναν πράξη την απειλή τους. Ήταν το πρώτο σοβαρό επεισόδιο από τότε που ξεκίνησε η διαμάχη και όσο και αν έχουν προσπαθήσει οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία να κατευνάσουν το Πεκίνο ακυρώνοντας ακόμα και στρατιωτικές ασκήσεις με σενάρια ανακατάληψης νήσου (φωτογραφικό για τα Σενκάκου), εν τούτοις η Κίνα δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ξεχάσει το θέμα. Λίγο αργότερα εκδόθηκε μάλιστα και ανακοίνωση από την Κρατική Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Κίνας, σύμφωνα με την οποία “Κινεζικά σκάφη περιπολίας εντόπισαν ιαπωνικά σκάφη να βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Κίνας (!) και τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή, όπως και έπραξαν. Τα πληρώματα έχουν τραβήξει οπτικό υλικό ως απόδειξη της παραβίασης των χωρικών υδάτων της Κίνας» αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας. Τα  νησιά Σενκάκου/Ντιαογού, βρίσκονται στο Αρχιπέλαγος της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας και ανήκουν στην Ιαπωνία. Για την ακρίβεια ανήκουν σε Ιάπωνες πολίτες, αλλά η πώληση δύο εξ αυτών στο κράτος ξεσήκωσε την αντίδραση της Κίνας σε συνδυασμό με την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ τους. Αναμένεται η απάντηση της Ιαπωνίας…

πηγή

Ἀλήθεια, ποῦ θά πάῃ ὅλο αὐτό;  Λέτε νά ἔχουμε τελικῶς μέτωπο μόνιμο ἀπό ἐκείνην τήν πλευρά;
Μήπως τά ἀμερικανά κατάφεραν νά βάλουν ἐν τελῶς μέσα στά σχέδιά τους τούς Ἰάπωνες;
Μήπως γιά μίαν ἀκόμη φορά δέν εἶναι τόσο ἄσχετα μεταξύ τους τά γεγονότα;
 

 Η Ιαπωνία «σηκώνει το γάντι»: Μεγάλα ναυτικά γυμνάσια με ΗΠΑ μεταξύ 5 και 16 Νοεμβρίου

Απρόβλεπτες αναμένονται οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας ύστερα από την σημερινή ανακοίνωση ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία  θα πραγματοποιήσουν τελικά τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις –οι οποίες εκτελούνται κάθε δύο χρόνια- μια κίνηση η οποία αναμένεται να εξοργίσει περαιτέρω την Κίνα.

Αρχικά οι ασκήσεις είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα πραγματοποιηθούν αλλά ύστερα και από το σημερινό συμβάν (βλ. παραπάνω) Τόκιο και Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ότι θα προβούν στη διεξαγωγή των ασκήσεων. Το μέγεθος, σε ότι αφορά τη συμμετοχή δυνάμεων-  των κοινών αμερικανο-ιαπωνικών ασκήσεων είναι μεγάλο. Μόνο από την Ιαπωνία αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 27.400 άτομα ενώ οι ΗΠΑ θα κινητοποιήσουν 10.000 στρατιωτικού προσωπικού.

Οι ασκήσεις πρόκειται να διεξαχθούν μεταξύ 5 και 16 Νοεμβρίου –εν μέσω δηλαδή των αμερικανικών εκλογών- ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ιαπωνικής δύναμης αυτοάμυνας. Το σημείο τριβής αφορά τα νησιά Senkaku/ Diaoyu  που βρίσκονται στο Αρχιπέλαγος της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας και ανήκουν στην Ιαπωνία.

Πιο συγκεκριμένα  ανήκουν σε Ιάπωνες πολίτες, αλλά η πώληση δύο εξ αυτών στο κράτος ξεσήκωσε την αντίδραση της Κίνας σε συνδυασμό με την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ τους Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας είχε προειδοποιήσει ότι οι κινεζικές δυνάμεις παρακολουθούν  «εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις των Ιαπώνων», όταν είχε ερωτηθεί για την πιθανότητα διεξαγωγής των ασκήσεων.

Ταυτόχρονα ο ίδιος εκπρόσωπος και αναφερόμενος σε περιστατικό με ιαπωνικά  σκάφη της Τρίτης δήλωσε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κίνας να απομακρύνει ιαπωνικά σκάφη τα οποία έπλεαν παράνομα στα νησιά Diaoyu και τα οποία όπως είπε αποτελούν τμήμα της κινεζικής κυριαρχίας

πηγή

Ἀναρωτιέμαι… Ξεκίνησε ἤ ἀργεῖ; Κι ἐάν ὄχι, γιά πόσο ἀκόμη; 

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply