Προσευχήσου νὰ μὴν ἀῤῥωστήσῃς!

Μόνον αὐτό!
Διότι ἔτσι ὅπως ὁδεύουμε, μόνον οἱ παπποῦδες δὲν εἶναι τό πρόβλημα! Τοὐλάχιστον αὐτοί, ἄς ποῦμε οἱ περισσότεροι, ἔχουν κάποιαν περίθαλψιν… Μισή, ζαβή, ἀλλὰ τὴν ἔχουν. 
Οἱ νεώτεροι ὅμως; Αὐτοί πού ἔχουν μείνει ἐκτός λόγῳ ταμειακῶν ὀφειλῶν; Πόσα χρήματα χρωστοῦν στά ταμεῖα; Πῶς θά τά δώσουν; Θά τά δώσουν κάποτε; Κι ἔως τότε τί θά συμβαίνῃ;

Πρόβλημα εἶναι τὰ πάντα!
Παράδειγμα πρόσφατο, συγγενοῦς μας, ποὺ τελικῶς τὸν χάσαμε, εἶναι τὸ ὅ,τι δὲν ὑπῆρχαν κατάλληλα παυσίπονα, φάρμακα γιὰ δερματοπάθειες καὶ κάποιες ἀλοιφές.
Ἡ οἰκογένειά του ἀναγκαζόταν νὰ τὰ προμηθεύεται ἄνευ συμμετοχῆς ἀπὸ τὸ ταμεῖο.
Ἡ ἀποκλειστικὴ δὲν ἔχει πληρωθεῖ, διότι ἀκόμη τὰ χρήματα δὲν ἔχουν ἐγκριθεῖ! (Ἀπὸ τὸν Φεβρουάριο!)
Τὸ ΙΚΑ ἔκανε στὶς 2:00 τὰ ξημερώματα ἔλεγχο καὶ ταλαιπώρησε οἰκογένεια καὶ ἀποκλειστικὴ γιὰ μῆνες!

Γιατί συζητᾶμε;
Γιά τό ΕΣΥ πού κατέστρεψαν ὅλοι οἱ ὑπουργοί μέ πρῶτον καί κύριον τόν Λοβέρδο;
Γιά τά γενόσημα τῆς κακιᾶς ὥρας;
Ἤ γιά τούς ΛΑΘΡΟμετανᾶστες πού νοσηλεύονται ἀδιακρίτως ἐν ᾦ οἱ Ἕλληνες ἐάν δέν ἔχουν κάλυψι παραμέουν θεατές στούς δρόμους; 

Αν αρρωστήσεις, την έβαψες…

Δύσκολα μπορεί να το πιστέψει κανείς, ωστόσο η πρακτική του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει το νε­οφιλελεύθερο σύστημα (ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα και τα παραμάγαζά τους) είναι κυ­νικά απλή: Όσοι «περισσεύουν» ας πεθά­νουν.

Κάπως έτσι γλιτώνει το κράτος χρήμα, προ­κειμένου να το κατευθύνει προς τους πιστω­τές τοκογλύφους, κάπως έτσι συντελούνται οι οικονομίες κλίμακας. Γι’ αυτό τον λόγο άλ­λωστε, το καίριο πλήγμα των αναμορφώσε­ων που επιβάλλει το ΔΝΤ, παγκοσμίως, είναι στον χώρο της Yγείας. Εκεί, στον χώρο της Yγείας οι παρεμβάσεις έχουν άμεσα αποτε­λέσματα, καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται εκτός ομπρέλας ενός συστήματος δημόσιας υγείας, απλώς πεθαίνουν αβοήθητοι.

Μια ματιά στο κυριακάτικο ρεπορτάζ του «Βήματος» για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας («Εντατικές σε κώμα λόγω κρίσης») εί­ναι αποκαλυπτικό:

 Ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα αναγκά­ζουν τους συγγενείς να αγοράζουν αναλώσι­μα απολύτως απαραίτητα για τη νοσηλεία των ασθενών.

 Η έλλειψη ακόμη και φθηνών αναλώσιμων υλικών καθιστούν μονάδες εντατικής θεραπείας ανίκανες να φιλοξενήσουν έκτακτα περιστατικά.

 Η έλλειψη γιατρών σε μονάδες εντατικής θεραπείας απειλεί με αχρήστευση κλινών αλ­λά και κλινικών.

 Η παραπάνω εικόνα απαντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα, τόσο σε νοσοκομεία του κέντρου όσο και σε πολλά της περιφέρειας και της νη­σιωτικής Ελλάδας. Την ίδια ώρα έρχονται νέες περικοπές με συγχώνευση κλινικών και νοσο­κομείων, των οποίων η αποτελεσματικότητα ήδη αμφισβητείται.

Ίσως λοιπόν ο «Ελεύθερος Τύπος» την περα­σμένη εβδομάδα ήρθε πάνω στην ώρα να μας θυμίσει μια έρευνα που δείχνει πως όπου περ­νάει το ΔΝΤ αφήνει πίσω του συντρίμμια και στον τομέα της υγείας.

 Μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 6 με 7 χρόνια.

 Έξαρση σε φυματίωση, καρδιαγγειακές ασθένειες, ψυχικά νοσήματα και θανάτους!

 Σε 21 χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ το διάστημα 1991-2002 φάνηκε ότι οι χώρες με δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ εμφάνισαν 16,6% μεγαλύτερη θνησιμότητα από φυματί­ωση σε σύγκριση με άλλες που έκαναν περι­κοπές χωρίς να μπουν σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

 Στην Αργεντινή τη δεκαετία 1991-2001, επί ΔΝΤ, το 48% του πληθυσμού έμεινε εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και χωρίς φάρμακα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνη­τότητα των πολιτών 5% για κάθε χρόνο πα­ρουσίας του ΔΝΤ, ενώ το 2002 είχαν αυξηθεί κατά 40% οι επισκέψεις σε ψυχιάτρους λόγω κατάθλιψης.

Πώς να μην αισιοδοξούμε λοιπόν για το επό­μενο διάστημα;

ποντίκι

Προσευχήσου να μην αρρωστήσειςΜε αφορμή ρεπορτάζ που δημοσίευσε το «Π» την περασμένη βδομάδα με τίτλο «Αν αρρωστήσεις, την… έβαψες», λάβαμε από αναγνώστη (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) το παρακάτω κείμενο / ρεπορτάζ, το οποίο με ιδιαίτερη χαρά δημοσιεύουμε καθώς ακράδαντα πιστεύουμε ότι η δύναμη του «Π» είναι οι επισημάνσεις και οι απαιτήσεις (για ενημέρωση υψηλών προδιαγραφών) των αναγνωστών του.

Πράγματι καλό και περιεκτικό το άρθρο σας, όμως υπάρχουν μερικές ανακρίβειες και ελλείψεις που πιθανότατα οφείλονται σε μη πλήρη ενημέρωσή σας. Πολύ συνοπτικά θα προσπαθήσω να διορθώσω και να συμπληρώσω το άρθρο σας με τα στοιχεία τα οποία είναι σε γνώση μου και τα οποία είναι κατατεθειμένα στους διάφορους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, 1η ΥΠΕ).
u Δεν υπήρξε καμία δυσλειτουργία του εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής που να «δικαιολογεί» την απόφαση για το κλείσιμό του, όπως η έλλειψη αντιδραστηρίων, αντιθέτως έως την τελευταία ημέρα λειτουργίας του (12.10.2012) και αντιδραστήρια υπήρχαν και ασθενείς μπορούσαν να εξυπηρετηθούν παραλαμβάνοντας τις απαντήσεις των εξετάσεων που είχαν εκτελεστεί τις προηγούμενες ημέρες στο τμήμα. Τι συμβαίνει άραγε; Γιατί έκλεισε;
• Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ το οποίο εξυπηρετούσε ένα πολύ μεγάλο αριθμό μονάδων υγείας ΕΟΠΥΥ τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια (επαρχιακές πόλεις) με πολύ μικρό κόστος δαπάνης (για αγορά αντιδραστηρίων) και με θεαματικά αποτελέσματα. Από έγκυρα στοιχεία προκύπτει ότι το 9μηνο του 2010 εξυπηρετήθηκε ένα πλήθος ασθενών περί τις 36.000 χωρίς να καταβάλουν καμία συμμετοχή, εκτελέστηκαν περίπου 96.000 αιματολογικές εξετάσεις ενώ το κέρδος για τον ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται ότι ανήλθε στο 1.500.000 (δηλαδή είναι χρήματα που δεν κατεβλήθησαν στον ιδιωτικό τομέα).
• Το γεγονός το οποίο ασφαλώς καν δεν σας αναφέρθηκε είναι ότι στην προφορική εντολή του διοικητή για «λουκέτο» του 6ου Θεραπευτηρίου, η 1η Υγειονομική περιφέρεια, εποπτεύουσα αρχή των ογκολογικών νοσοκομείων, θεωρώντας μη νόμιμη την προφορική αυτή απόφαση ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας ζητώντας την αναστολή της απόφασης, μη έχοντας όμως ουδεμία απάντηση επί του θέματος, προχώρησε μετά δύο ημέρες στην έκδοση (12.10.2012) απόφασης ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ της οποιασδήποτε μετακίνησης προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού από τον χώρο του νοσοκομείου. Ο διοικητής όχι μόνον δεν συμμορφώθηκε προς την εντολή ανώτερού του αλλά μοίρασε τα φύλλα πορείας σε όλο το προσωπικό για μετακίνησή του την 15.10.2012 στην Κεντρική Μονάδα του νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας». Το προσωπικό το οποίο προσήλθε το πρωί της 15.10.2012 στο θεραπευτήριο για να παραλάβει τα προσωπικά του αντικείμενα το βρήκε ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ενώ είχαν ΑΛΛΑΧΤΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ.
• Σήμερα σχεδόν όλος ο εξοπλισμός του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής παραμένει κλειδωμένος στο 6ο Θεραπευτήριο και ενώ έχει δοθεί ξανά προφορική εντολή από τον διοικητή για εξυπηρέτηση όλων των ασθενών των υποκαταστημάτων ΕΟΠΥΥ στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής της Κεντρικής Μονάδας του νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», αυτό δεν είναι εφικτό έως αυτή τη στιγμή διότι δεν έχουν μεταφερθεί τα βασικά εργαλεία εργασίας στον εκεί χώρο.
• Καταλήγοντας, κατά την άποψή μου, θυσιάζουν, όπως άλλωστε αναφέρεται στο άρθρο σας, το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, λειτουργικότατο, παραγωγικότατο, το οποίο αποδεδειγμένα εξυπηρετούσε ΔΩΡΕΑΝ τον ογκολογικό ασθενή και όχι μόνο, με ελάχιστο λειτουργικό κόστος, μεγάλα κέρδη για τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος σήμερα βυθίζεται στα χρέη, στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων.

ποντίκι

Καὶ ὑγείαν νὰ ἔχομεν!

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply