Οἱ φορεῖς ὑμνοῦν τόν σφαγέα Κεμᾶλ Ἀτατούρκ

Γράφει ο Άγγελος Κολοκοτρώνης

 Δεν γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη ο φρικαλέος τούρκος και ο Δήμος θέλει να του στήσει και αδριάντα.

«Μαϊμού» το σπίτι στο οποίο δήθεν είδες το πρώτο φώς της ζωής ! 

Στο χωριό Χρυσαυγή του δήμου Λαγκαδά γεννήθηκε το 1881 ο σφαγέας των Ποντίων και Αρμενίων Κεμάλ Ατατούρκ και όχι στη Θεσσαλονίκη όπως το θέλει η κρίση μεγαλείου από την οποία πάσχει η Τουρκία.

Ο μεγαϊδεατισμός της και η προσπάθεια να κρύψει η γειτονκή χώρα την ταπεινή καταγωγή του, οδήγησαν στη δημιουργία ενός μύθου, για το διαβόητο σπίτι στο οποίο δήθεν γεννήθηκε ο Κεμάλ, που θεωρείται εκτός από σφαγέας και θεμελιωτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, που δεν ξέχασε ποτέ βέβαια τις σφαγές, που έφτασαν μέχρι τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Μικρά Ασία και Κωνστανινούπολη, μέχρι που φτάσαμε στην εισβολή στην Κύπρο, της οποίας παράνομα, με τη βία και το αίμα κατέχει το βόρειο τμήμα, ακόμη και σήμερα.

Ἔως τη μικρασιατική καταστροφή στη σημερινή Χρυσαυγή, παλαιά ονομασία «Σαριγιάρ» ( χρυσός βράχος ) κατοικούσαν μόνο τούρκοι, ανάμεσα σε αυτούς και οι συγγενείς του Κεμάλ Ατατούρκ. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο χωριό εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, και την Ανατολική Θράκη.

 

Στο πλαίσιο ανταλλαγής πληθυσμού

Την καταγωγή του Κεμάλ Ατατούρκ απ΄τη Χρυσαυγή, πρώτη είχε αναδείξει η πομακική εφημερίδα «Ζαγάλισα», φιλοξενώντας και σχετικές μαρτυρίες κατοίκων του χωριού. Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο, όταν οι Έλληνες πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη εγκαταστάθηκαν το 1922 στο τότε Σαριγέρ ( Χρυσαυγή ), ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις  με τούρκους κατοίκους του χωριού, που ακόμη δεν το είχαν εγκαταλείψει στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών.

Απ΄αυτούς πληροφορήθηκαν πως ο Κεμάλ Ατατούρκ, για τον οποίον ήταν…περήφανοι, γεννήθηκε και έζησε στο χωριό τους εως την ηλικία των 8 ετών. Μάλιστα λίγα χρόνια πρίν την ανταλλαγή πληθυσμών ζούσε στην Χρυσαυγή και η γριά μαμή που τον είχε ξεγεννήσει, με το όνομα Φατμέ Χανούμ.

Στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, εγκαταστάθηκε η οικογένεια του πρόσφυγα Ανδρέα Στάθη, που αργότερα έγινε και πρόεδρος του χωριού Χρυσαυγή. Μάλιστα οι συγχωριανοί του αστειευόμενοι τον φώναζαν με το παρατσούκλι <Κεμάλ>.

 

Θέμα καταγωγής

Η εφημερίδα «Ζαγάλισα» αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της καταγωγής του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, καταρρίπτοντας τον μύθο πως γεννήθηκε στην τότε κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη.

Η αλήθεια αυτή αποσιωπήθηκε από τον καλπάζοντα τουρκικό εθνικισμό ο οποίος επιθυμούσε να παρουσιάσει τον Κεμάλ γεννημένο στη μεγάλη πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία άκμαζε και έλαμπε στα Βαλκάνια την εποχή εκείνη, και όχι σε ένα άγνωστο και φτωχό χωριουδάκι έξω απ΄το Λαγκαδά>, αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα.

 

«Δώρο» στην Τουρκία

Αξίζει να αναφερθεί, πως το 1981 και με αφορμή τους…εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ, οι τότε βουλευτές Νικήτας Βενιζέλος και Κωνσταντίνος Μπαντουβάς, με ερώτηση τους προς το υπουργείο Εξωτερικών, αμφισβήτησαν επισήμως την θεωρία ότι το σπίτι δίπλα στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης είναι αυτό στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, επικαλούμενοι μάλιστα και αυτοί τη μαρτυρία της ίδιας της αδελφής του, της Μακμπουλέ, όπως διασώθηκε στην τουρκική βιβλιογραφία.

Μέχρι το 1935 το σπίτι ανήκε σε ελληνική οικογένεια Σεραφειμίδη, που αρνήθηκε να τό πωλήσει στο ελληνικό κράτος ,και είχε εκδηλώσει την επιθυμία να τό «δωρίσει» στην Τουρκία. Όταν η ελληνική οικογένεια, για λόγους εθνικούς αρνήθηκε να πουλήσει το σπίτ, αυτό απαλλοτριώθηκε από την Ελλάδα και δωρήθηκε τελικά στην Τουρκία για να ολοκληρώσει τον «μύθο» της. Στο σπίτι υπάρχουν σήμερα αντικείμενα που ουδέποτε είδε ή άγγιξε ο Κεμάλ Ατατούρκ, αφού έπιπλα, οικοσκευή και οτιδήποτε άλλο μεταφέρθηκαν απ΄τα ανάκτορα «Ντολμά Μπαχτσέ» και «Τόπ Καπί» της Τουρκίας !.…

Παρόλα αυτά το ελληνικό κράτος επίσημα αποδέχεται την τουρκική θεωρία πως η Θεσσαλονίκη είναι τόπος γέννησης του Κεμάλ και συγκεκριμένα το σπίτ της οδού Αγίου Δημητρίου, δίπλα στο τουρκικό προξενείο.

 

Περίεργη επιμονή

Μία ακόμη σημαντική μαρτυρία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς», τον Μάϊο του 1981, είναι αυτή της επίσκεψης του τότε τούρκου προξένου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μετέβη στην παλιά Χρυσαυγή, που βρισκόταν τέσσερα χιλιόμετρα πιο μακριά από το σημερινό χωριό και «μεταφέρθηκε» στα κατοπινά χρόνια πιο κοντά στον Λαγκαδά, στα δύο χιλιόμετρα.

Τότε ο τούρκος επίσημος είχε δηλώσει ότι «γνωρίζω ποια είναι η αλήθεια, ότι εδώ στην παλιά  Χρυσαυγή γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά καταλαβαίνετε για ποιους λόγους, δεν μπορούμε να το παραδεχθούμε τώρα».

Και την ίδια ώρα που η Θεσσαλονίκη γιαρτάζει την 100η επέτειό από την απελευθέρωση της, η δημοτική αρχή, έχει προκαλέσει την οργή των Θεσσαλονικέων, καθώς επιμένει ότι για λόγους…τουριστικούς και….ανάδειξης της οθωμανικής κουλτούρας, σκέπτεται να αναγείρει τον ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ στην πλατεία Αριστοτέλους !

Αυτό βέβαια δεν πρόκειτα να το επιτρέψουν ποτέ οι Θεσσαλονικείς, οι πρόγονοι των οποίων σφαγιάστηκαν από το κοφτερό μαχαίρι του Κεμάλ. Τώρα γιατί επιμένουν ορισμένοι – χρονιάρα μέρα – να αναδεικνύουν ως….ήρωες τους σφαγείς μας και όχι τα πραγματικά παλληκάρια που απελευθέρωσαν την Θεσσαλονίκη, αφήνεται στην κρίση του καθενός, να βγάλει τα συμπεράσματά του ……

Tό παραπάνω κείμενο ἐγράφη καί ἐδημοσιεύθη τήν 26η Ὀκτωβρίου 2012 στήν  ἐφημερίδα Α1

πηγή: Νικόλαος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply