Ἡ Ἑλλάδα τῶν συσσιτίων!

Αὐτὴ ἡ εἰκόνα ἐξαπλώνεται.
Καθημερινῶς ὅλο καὶ περισσότεροι συνάνθρωποί μας στήνονται στὶς οὐρές, μὲ τὰ βλέμματα χαμηλωμένα, μὲ τὴν καρδιὰ ἄδεια, μὲ τὴν ἐλπίδα ξεσκισμένη.
Μία κοινωνία ποὺ στὸν μόνον τομέα ποὺ ἔχει ἀνάπτυξιν εἶναι στοὺς ἀστέγους.
Ναί, εἶναι μόνον αὐτοὶ ποὺ αὐξάνονται διαρκῶς, δίχως κανέναν ἔλεγχο, δίχως βοήθεια ἀπὸ πουθενά, μὲ λιγοστὴ τροφή, μὲ καταπατημένη τὴν ἀξιοπρέπεια καὶ μὲ ἀνύπαρκτο προοπτικὴ γιὰ τὸ μέλλον.

Οἱ ἄστεγοι παγκοσμίως πολλαπλασιάζονται.
Δὲν εἶναι ντροπὴ πλεόν νὰ στήνεται κάποιος στὶς οὐρές τῶν συσσιτίων..
Οὔτε εἶναι ντροπὴ νὰ ἀναζητᾶ μίαν γωνίτσα γιὰ νὰ κλέψῃ λίγον ὕπνο…
Εἶναι ὅμως ντροπὴ γιὰ ἐμάς, τοὺς ὑπολοίπους, ποὺ ἀκόμη ἔχουμε μίαν στέγη κι ἕνα πιάτο φαγητό, νὰ μὴ τοὺς στηρίζουμε. 
Ἔχω ἀναφερθεῖ πολλὲς φορὲς στὴν ἀδιαφορία μας. 
Ἔχω μαλώσει μὲ γείτονες ποὺ ἀκόμη πετοῦν τρόφιμα, τὴν στιγμὴ ποὺ θὰ μποροῦσαν νὰ τὰ κρεμάσουν στὸν κάδο. 
Ἔχω θυμώσει μὲ αὐτοὺς ποὺ ἐπιμένουν στὸ νὰ ἀρνοῦνται τὴν νέα πραγματικότητα.
Ἔχω ἐξοργισθεῖ μὲ τὴν ἐλπίδα ποὺ μᾶς καβαλᾶ καὶ μᾶς κάνει νὰ μὴ βλέπουμε τὴν παγιωμένη κατάστασιν… Αὐτὴν ποὺ ὑπαγορεύει πὼς ἡ ἀνάπτυξις εἶναι πλέον στὴν σφαίρα τῶν ἀνεκδότων!

Τὰ συσσίτια στὴν Θεσσαλονίκη σήμερα, ποὺ αὐξάνουν διαρκῶς τὶς μερίδες τους. 
Προσωρινῶς ἐπὶ κεφαλῆς αὐτῆς τῆς κινήσεως εἶναι ἡ ἐκκλησία. 
Ἐὰν ὅμως δὲν φροντίσουμε νὰ ὀργανώσουμε κι ἄλλες πηγὲς τροφοδοσίας, πολὺ φοβᾶμαι πὼς σὲ λίγο θὰ ζήσουμε σκηνὲς Κατοχῆς. 

Φιλονόη. 

Στα συσσίτια με το βλέμμα της ντροπής

Από τα σκαλιά ως την αίθουσα της τραπεζαρίας μια όμορφη μυρωδιά σπιτικού φαγητού κατακλύζει την ατμόσφαιρα. Χθες, Παρασκευή, λόγω νηστείας το μεσημεριανό είχε φασολάδα, ψωμί κι ελιές. Στην ουρά, πρόσωπα σκυμμένα, άλλα με ντροπή κι άλλα με χαμόγελο, που γι’ ακόμη μια μέρα βρήκαν ένα ζεστό πιάτο φαγητό. Αυτές είναι οι εικόνες που συναντά κανείς στα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. 

«Είμαστε στα όριά μας. Κάθε μέρα έρχονται άνθρωποι απελπισμένοι, με δάκρυα στα μάτια, πολεμούν με τον εαυτό τους και προσπαθούν να καταλάβουν τι μπορεί να έχει συμβεί για να φτάσουν σε αυτό το σημείο» λέει στη «δημοκρατία» ο υπεύθυνος συσσιτίου στον Ναό της Αγίας Τριάδας, ο πατήρ Φώτιος. Η κρίση, η ανέχεια, η έλλειψη εργασίας οδηγούν πολλούς συνανθρώπους μας στα συσσίτια. «Η αύξηση είναι τεράστια. Πρώην νοικοκυραίοι, οικογένειες, ακόμη και πολύτεκνες, νέα παιδιά και φοιτητές περιμένουν για ένα πιάτο ζεστό φαγητό» δηλώνει στη «δημοκρατία» ο υπεύθυνος για τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης πατήρ Δαβίδ. 

Τα στοιχεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για περίπου 1.600 άτομα. Ωστόσο, καθημερινά περισσότεροι από 2.000 συνάνθρωποί μας σπεύδουν και ζητούν ένα πιάτο φαγητό, χωρίς να είναι δηλωμένοι στις καταστάσεις των ναών. Η αύξηση από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα έχει ξεπεράσει το 20% και έως το τέλος του έτους αναμένεται να κορυφωθεί. 

«Φροντίζουμε να μαγειρεύουμε περισσότερες μερίδες, καθώς έρχονται και άνθρωποι αδήλωτοι. Δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε ένα πιάτο φαγητό. Κάθε μέρα έρχονται και νέα πρόσωπα» σημειώνει η εθελόντρια στο συσσίτιο του Ναού Ανάληψης του Κυρίου Δόμνα Αλαμίδου. 

Είναι πάνω από 300 και στέκονται κάθε μέρα από τις 11.00 ως τις 12.30 στην ουρά με το ταπεράκι. Οι περισσότεροι με σκυμμένο το κεφάλι και μια ντροπή στο βλέμμα. Το λαχανόρυζο, τα φρούτα, οι πίτες και το ψωμί μοιάζουν με προσωρινή ανάσα στο αδιέξοδο της πείνας. Στο συσσίτιο του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων, που λειτουργεί από το 1971 καλύπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι της δυτικής Θεσσαλονίκης, τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν αρκετοί νεοάποροι. 

«Ερχονται με κατεβασμένα τα μάτια για τη χαμένη αξιοπρέπεια» λένε οι εθελόντριες στην κουζίνα. Η Αμαλία, η Πόπη, η Χρυσούλα, η Φρόσω και η Μακρίνα μοιράζονται με τους δικαιούχους την εξαθλίωσή τους. 

«Δεν μπορεί να κοιμάται κανείς ήσυχος στο σπίτι του όταν κάποιος άλλος εκεί έξω πεινάει και δεν έχει πού να κοιμηθεί» τονίζει ο πατήρ Αλέξανδρος που συντονίζει το συσσίτιο των Αγίων Πάντων. Χθες έφτασε ως την Πυλαία για να παραλάβει τρόφιμα από ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν για το μαγείρεμα των ερχομένων ημερών.

Ελένη Σκάρπου

 ἀπὸ Δημοκρατία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply