Εἶναι κακὸ νὰ ἔχῃ ἄποψι προσωπικὴ ὁ βο(υ)λευτής.

Καὶ πρέπει νὰ παύσῃ! 
Διότι, κατὰ πῶς ἰσχυρίστηκε ὁ Χ. Ἀθανασίου, δὲν πρέπει ὁ βο(υ)λευτὴς νὰ ἔχῃ ἐλευθερία κινήσεων καὶ φυσικὰ ἀπαγορεύεται νὰ ξεφεύγῃ ἀπὸ τὴν κομματικὴ γραμμή! Δὲν πρέπει νὰ ψηφίζῃ ἀντίθετα μὲ τὴν γραμμὴ τοῦ κόμματός του καὶ φυσικὰ δὲν πρέπει νὰ ἔχῃ …συνείδησιν! (Χμμμ… Θυμήθηκαν καὶ τὴν συνείδησιν!!!)
Ξεφεύγοντας ἀπὸ τὴν κομματικὴ γραμμή, ξεφεύγει ἀπὸ τὴν δέσμευσίν του.   Διότι κακὰ τὰ ψέμματα… Τὰ κόμματα ἔχουν πρόγραμμα. Αὐτὸ ψηφίζει ὁ λαός.  Τὰ κόμματα….

Χ. Αθανασίου: Αιχμές για την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών

Έθεσε θέμα συνταγματικής αλλαγής του άρθρου 60 που ορίζει «απεριόριστο δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση»

Τον προβληματισμό του για την ισχύουσα συνταγματική διάταξη βάσει της οποίας «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση», διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου

Κατά τη συζήτηση στην Βουλή επί του προϋπολογισμού και «με αφορμή την απομάκρυνση πολλών συναδέλφων μας από τα κόμματά τους όταν ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο», είπε: «Πρέπει να πω και πρέπει να το δούμε -το λέω ως προβληματισμό χωρίς καμία διάθεση να πάρω θέση αυτή τη στιγμή ή να μειώσω οποιονδήποτε- ότι η διάταξη του άρθρου 60 του Συντάγματος που λέει ότι οι βουλευτές έχουν απεριόριστη ελεύθερη γνώμη μέχρι που πάει; Είναι χωρίς όρια;». Και συμπλήρωσε: «Ποια είναι τα όρια που διαγράφει το Σύνταγμα και περιορίζει αυτό το δικαίωμα; Είναι τα όρια του άρθρου 29 του Συντάγματος των οργανωμένων κομμάτων».

«Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να παίρνει στα όριά του, στην κοινοβουλευτική του ομάδα αποφάσεις και να ανατρέπονται από μεμονωμένα άτομα τη  στιγμή που είναι αποφάσεις καταστατικού με προγραμματισμό», δήλωσε σχετικά. Ενώ πρόσθεσε: «Ούτε είναι σωστό αυτό που λέγεται “είμαι εκπρόσωπος του έθνους”. Ναι, κύριε είσαι εκπρόσωπος και σε βγάζει ο λαός αλλά σε ένα πρόγραμμα που σε επιλέγει ως ικανότερο μεταξύ πολλών ικανών μόνο και μόνο για να εφαρμόσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα». Μάλιστα πρότεινε «αυτά τα θέματα να τα δούμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος γιατί δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνονται έτσι οι πλειοψηφίες των κομμάτων», όπως τόνισε.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κ. Αθανασίου επανήλθε αργότερα, για να εξηγήσει την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι ο βουλευτής που ψηφίζει αντίθετα από την επίσημη απόφαση που έχει λάβει το κόμμα του, ουσιαστικά αίρει την ψήφο εμπιστοσύνης προς το κόμμα του. Η τοποθέτηση αυτή δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Π. Καμμένος: Προσπαθείτε να καταργήσετε την ελευθερία συνείδησης των βουλευτών

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η άποψη του κ. Αθανασίου με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένο να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μετά την απόπειρα κατάργησης του αυτοδιοίκητου της Βουλής τώρα προσπαθεί να καταργήσει και την ελευθερία συνείδησης των βουλευτών. Ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης είπε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ότι «σε λίγο θα λέτε στους βουλευτές και τι να ψηφίζουν. Απευθυνόμενος στον κ. Αθανασίου τόνισε: «Εσείς δεν έχετε δικαίωμα να παρεμβαίνετε στην ανεξαρτησία και την υπόσταση του βουλευτή. Σε λίγο θα μας πείτε ότι η κυβέρνηση θα καθορίζει την ψήφο μας».

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ατόπημα και ζήτησε να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός επί του ζητήματος.

βῆμα

Βρὲ σούργελα…
Βρὲ ἀπερίγραπτα νούμερα…
Βρὲ ἀλητάμπουρες… Ποιό πρόγραμμα; Πότε ἐφηρμόσθη πρόγραμμα, ἀπό κόμμα πού ἀνέλαβε τήν ἐξουσία, στήν χώρα μας;  Πότε ἀκριβῶς κάποιο κόμμα, μαζύ μέ τίς οὐρές του καί τούς χρηματοδότες του, ἔκανε κάτι καλό γιά αὐτόν τόν τόπο; Καί μεταξύ σας δουλεύεστε;

Ἀρλουμπολόγοι! Ἔ ἀρλουμπολόγοι…

Φιλονόη.

Υ.Γ. Ποιός ἐπεξεργάζεται τά ἄρθρα γιά τήν ἀναθεώρησιν τοῦ Συντάγματος; Γιατί ἔχω τήν αἴσθησιν πώς ὁδεύουμε γιά κομματικούς στρατούς πού θά διώκονται ποινικῶς ἐάν διαφωνήσουν; 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply