Δύο ἥλιοι στόν οὐρανό;

σως, γιὰ λίγο, κατὰ πῶς ἰσχυρίζεται ὁ Δρ. Brad Carter. Αὐτὸ θὰ ὀφείλεται στὴν ἔκρηξι ποὺ θὰ συμβῇ, κατὰ τὶς ἐκτιμήσεις του, στὸ ἀστρον τοῦ  ἄστρο τοῦ Betelgeuse, ἐπιστημονικῶς γνωστὸ ὥς Alpha Orionis.

Αὐτὸ ποὺ μὲ ἐνδιαφέρει ἐμέναν εἶναι τὸ ἐὰν θὰ ἐπηρεάσῃ ἡ ἐπερχομένη ἐκρηξις τὴν ζωὴ στὸν πλανήτη μας, μέσῳ τῆς μεγάλης ἀκτινοβολίας ποὺ θὰ διαφύγῃ.

Ἐὰν ναί, τότε σαφῶς κάτι τέτοιο θὰ ἔχῃ σοβαρότατες ἐπιτπώσεις στὰ πάντα. Ἀκόμη καὶ στὴν συμπεριφορά μας…

Γιὰ νὰ δοῦμε…
Θὰ ἐπαληθευθῇ ὁ Δρ. Brad Carter ἤ ὄχι;

Φιλονόη.

Μπορεί να αποκτήσει δεύτερο ήλιο η Γή;

Η Γη μπορεί να αποκτήσει και δεύτερο Ήλιο, έστω και αν αυτό κρατήσει μόνο για λίγες εβδομάδες.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Δρ. Brad Carter λέκτορας φυσικής στο πανεπιστήμιο του Southern Queensland στην Αυστραλία.

Ο επίμαχος δεύτερος «Ήλιος» που μπορεί να φανεί στη Γη είναι το άστρο του Betelgeuse επιστημονικώς γνωστό ως Alpha Orionis, που βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα και σε απόσταση 640 έτη φωτός από τη Γη.

Σύμφωνα με τον αυστραλιανό καθηγητή το άστρο Betelgeuse παρουσιάζει σοβαρή μείωση στη μάζα του γεγονός που σημαίνει πως το «καύσιμο» του άστρου τελειώνει με αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις- το άστρο να καταρρεύσει κάτω από το ίδιο του το βάρος για να μετατραπεί σε ένα υπερκαινοφανή αστέρα (Supernova) όταν φτάσει στο κρίσιμο όριο απορρόφησης μάζας και ακολουθήσει μια μεγάλης ισχύος θερμοπυρηνική έκρηξη.

 Την έκρηξη αυτή, σύμφωνα πάντα με τον Αυστραλό καθηγητή, θα παρατηρήσουμε στη Γη η φωτεινότητα της οποίας θα μπορεί να φτάσει στα επίπεδα μιας πανσελήνου. Έτσι και για κάποιες εβδομάδες θα υπάρχουν δύο «Ήλιοι» στον ουρανό προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Η φωτεινότητα του Supernova πάντως δε θα διαρκέσει για πολύ καθώς θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά και σε διάστημα λίγων μηνών θα εξαφανιστεί εντελώς σε σημείο που θα σταματήσει να εκπέμπει ακτινοβολία. Το ενδιαφέρον όμως σημείο στην υπόθεση του Carter είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα και όταν λέμε σύντομα εννοούμε μέχρι και τα τέλη του 2012, αφήνοντας όμως και το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί αργότερα έως και πολύ αργότερα.

Όταν τελικά πάντως το φαινόμενο αυτό συμβεί τότε η εικόνα μπορεί και να θυμίζει τη σκηνή από την ταινία ο πόλεμος των άστρων με τους δίδυμους Ήλιους από το σύστημα του Tatooine.

πηγή

3 thoughts on “Δύο ἥλιοι στόν οὐρανό;

  1. Από όσο γνωριζω …οταν λέμε οτι ενα αστερι απέχει ”χ” ετη φωτος απο τη Γη …σημαινει οτι το φως θέλει ” χ ” ετη φωτος για να φτασει στη Γη. Έτσι δεν είναι ;
    Άρα άμα το αστερι απεχει 640 έτη φωτος, όπως λέει ο συγγραφεύς …τότε, πως υπάρχει περίπτωση να δουμε το φαινόμενο μεσα στο 2012 ;
    Αφού και τώρα να σκασει το στέρι …το φως του θέλει 640 χρονια για να φτασει στη Γη ….!!!!

Leave a Reply