Οἱ μαθηματικοὶ ἀνέλαβαν νὰ «σώσουν» τὸν πλανήτη!

Δὲν ἔχω καταλάβει ὅμως ἀπὸ τί!!!
Τὸ ἐὰν ἔχῃ ἤ ὄχι πρόβλημα ὁ πλανήτης, εἶναι τελείως διαφορετικό, ἀπὸ αὐτὸ ποὺ μᾶς ἔχουν πείσῃ πὼς συμβαίνει!!!
Διότι ὁ πλανήτης δὲν νοσεῖ ἀπὸ κλιματικὲς ἀλλαγές! Νοσεῖ μόνον ἀπὸ τὴν Ὕβρι!
Ὅσο γιὰ τὰ φαινόμενα, ποὺ οὐδόλως ἔχουν σχέσι μὲ τὴν ἄνοδο τῆς στάθμης τῶν ὑδάτων, μὲ τὸ λειώσιμο τῶν πάγων καὶ τὴν τρύπα τοῦ ὄζοντος (ποὺ ὤωωω! τοῦ θαύματος ἄρχισε νὰ κλείνῃ μόνη της, παρὰ τὴν ἄκρατο χρήσι διχλωρανθράκων!!!) διότι ἁπλούστατα δὲν ὀφείλονται ἐκεῖ, εἶναι κάτι ποὺ οὐδείς, οὔτε μαθηματικός, οὔτε φυσικός, οὔτε καὶ …θεός, θὰ μποροῦσε πλέον νὰ ἀνατρέψῃ!

Οι μαθηματικοί αναλαμβάνουν δράση για τη σωτηρία του πλανήτη

Περισσότεροι από 100 ακαδημαϊκοί φορείς και επιστημονικές εταιρίες από το πεδίο των μαθηματικών ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια φιλόδοξη παγκόσμια πρωτοβουλία με τίτλο «Μαθηματικά του Πλανήτη Γη 2013». 

Στόχος τους είναι να κινητοποιήσουν τους μαθηματικούς του πλανήτη και, παράλληλα, να ενθαρρύνουν τη συνεισφορά των μαθηματικών για την επίλυση των παγκοσμίων προβλημάτων, όπως των φυσικών καταστροφών, της κλιματικής αλλαγής, της βιοποικιλότητας και των πανδημιών.

Η «καμπάνια», που θα διαρκέσει καθ΄ όλο το επόμενο έτος, θα περιλαμβάνει επιστημονικά συνέδρια, εργαστήρια, διαλέξεις και άλλα «χάπενιγκ» για ανθρώπους κάθε ηλικίας. 

Κάθε χώρα θα αναλάβει να φιλοξενήσει μια σημαντική εκδήλωση.

Η όλη πρωτοβουλία γίνεται υπό την αιγίδα της Unesco, η γενική διευθύντρια της οποίας Ιρένα Μπόκοβα δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών «υποστηρίζει σθεναρά την εξαιρετική συνεργασία των μαθηματικών από όλο τον κόσμο, προκειμένου να προωθήσουν την έρευνα πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τον πλανήτη Γη, να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των παγκόσμιων προβλημάτων, να συμβάλλουν στην πληροφόρηση του κοινού και να εμπλουτίσουν το σχολικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας το ζωτικό ρόλο των μαθηματικών για την αντιμετώπιση των πλανητικών προκλήσεων».

Την ιδέα γι’ αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία είχε ο Κριστιάν Ρουσό, καθηγητής μαθηματικών του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. 

Η δημιουργία πιο αξιόπιστων προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές στο μέλλον, η ανάπτυξη μοντέλων που θα κάνουν πιο βιώσιμη την οικονομία και λιγότερη επιρρεπή σε κρίσεις (ιδίως χρηματοπιστωτικές), η προστασία της βιοποικιλότητας, η ταχεία πρόβλεψη της εμφάνισης και εξάπλωσης νέων ασθενειών, η καλύτερη αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης, η αποτελεσματικότερη δημιουργία νέων φαρμάκων κ.α., είναι μεταξύ των προκλήσεων που οι μαθηματικοί μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν περισσότερο, μέσα από νέα μοντέλα πολυπλοκότητας, τα οποία θα συλλαμβάνουν καλύτερα τις ποικίλες αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των άβιων και έμβιων συστημάτων της Γης.

ἀθηναϊκὸν-μακεδονικὸν πρακτορεῖον εἰδήσεων

Ἀλλὰ λεφτὰ ὑπάρχουν!
Ἀν τὶ ἡ ΟΥΝΕΣΚΟ νὰ πάῃ νὰ ταΐσῃ μερικὲς χιλιάδες παιδάκια, διοργανώνει ἀνοησίες.
Ἀφῆστε δὲ ποὺ οὔτε ξέρουν τὸ τὶ ἀκριβῶς ζητοῦν… Αὐτὸ εἶναι καὶ τὸ μεγαλύτερό τους πρόβλημα!

Φιλονόη.  

 Υ.Γ.1. Ἀλήθεια, γιατί δέν ἀφήνουν ἐλεύθερα στήν Ἀφρική τά νερά, πρό κειμένου νά ξεδιψάσῃ ὁ κοσμάκης; Εἶναι σημαντικότερον νά ποτίζουν τά τριαντάφυλλα; Πλάκα μᾶς κάνουν;

Υ.Γ.2. Στήν Νιγηρία θά κάνῃ ἐκδηλώσεις ἡ ΟΥΝΕΣΚΟ; Στήν Οὐγκάντα; Στήν Κένυα; Ἤ ἐκεῖ  δέν ἔχουν μαθηματικούς;

Υ.Γ.3. Μετὰ τὸ σώσιμο τοῦ πλανήτου, νὰ ἔλθουν νὰ σώσουν καὶ τὴν Χαλκιδικὴ ἀπὸ τὸν Μπόμπολα καὶ τοὺς Καναδούς. Ἐκτὸς ἐὰν ἐκεῖ δὲν λειτουργοῦν τὰ μοντέλα τους!

Υ.Γ.4. Καλαμπουράκι νὰ γίνεται δῆλα δή… Ἔ;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply