Ε.Τ. καλεῖ Βαυαρία

 

Ίσως να κάνω και λάθος. Ίσως και να είμαι «περίεργος». Ίσως, πολλά… Όμως πρωθυπουργό χώρας να επισκέπτεται επίσημα και αποκλειστικά το κρατίδιο μιας άλλης, δεν το έχω ξαναδεί. Δηλαδή, πόσες φορές κάποιος πρωθυπουργός χώρας που κάνει επίσκεψη στις ΗΠΑ, έχει επισκεφτεί μόνο την Αλαμπάμα ή το Τέξας;

Όταν κάποιος πρωθυπουργός ή πρόεδρος χώρας επισκέπτεται ΕΠΙΣΗΜΑ τις ΗΠΑ, πηγαίνει στην Ουάσιγκτον και γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας. Ποιος ο λόγος να πάει κάποιος πρωθυπουργός χώρας στη Φλόριντα και να γίνει δεκτός από τον εκεί κυβερνήτη;

Ακόμη και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη γνωστή ιδιαιτερότητα, ο Ερντογάν επισκέφτηκε την Αθήνα ως πρόεδρος της Τουρκίας, ενώ η επίσκεψη της Εμινέ Ερντογάν στη Θράκη, χαρακτηρίστηκε ως ιδιωτική παρά το γεγονός ότι είχε μαζί της πολιτική αντιπροσωπεία.

Θέλω να πω ότι όταν ξεφεύγεις από τη διπλωματική πεπατημένη, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Ο κ. Σαμαράς επισκέφτηκε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας τη Βαυαρία. Ένα κρατίδιο της Γερμανίας, στο οποίο έγινε δεκτός επίσημα. Δεν ξέρω αν ήταν προσεκτικός, πάντως δεν ήταν καθόλου σοβαρός.

Έχουν δοθεί ατελείωτες μάχες για τις λεπτές γραμμές της διπλωματίας, σχετικά με το θέμα της αντιστοίχισης ομολόγων κρατικών αξιωματούχων. Υπουργός υποδέχεται υπουργό άλλης χώρας, υφυπουργός, υφυπουργό και ούτω καθ’ εξής. Ο Σαμαράς είναι αρχηγός της ελληνικής κυβέρνησης. Ομόλογός του είναι ο αρχηγός της γερμανικής κυβέρνησης, δηλαδή ο/η καγκελάριος, δηλαδή η Μέρκελ.

Μπορεί τα 16 γερμανικά κρατίδια να έχουν δικές τους κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς, όμως όλα ανήκουν στην Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία της Γερμανίας με κορυφαίο νομοθετικό σώμα την Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag), τα μέλη της οποίας εκλέγονται απ’ ευθείας από τον λαό σε εθνικό επίπεδο κάθε τέσσερα χρόνια.

Το επιχείρημα του κ. Σαμαρά για να επισκεφτεί επίσημα τη Βαυαρία είναι ουσιαστικά ότι «οι Βαυαροί δε μας συμπαθούν». Ναι, και; Τι θα γίνει αν αύριο μας αντιπαθήσουν και οι βουλευτές που εκλέγονται στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολστάιν ή της Θουριγγίας; Θα πάει και εκεί να εκλιπαρήσει και να δείξει γλυκός και ταπεινωμένος;

Τραγικό το επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού. Αν πραγματικά πρόκειται για πολιτική επίσκεψη, θα έπρεπε να είχε γίνει από κάποιον υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης ή…

Ή η Ελλάδα να έχει γίνει κρατίδιο της Γερμανίας, κάτι που για την ώρα δεν έχει γίνει επίσημα. Μόνο σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας θα ήταν ομόλογος του πρωθυπουργού της Ελλάδας και η επίσκεψη θα είχε κάποια διπλωματική βάση.

Δεν είναι τραγικά, όμως, μόνο τα επιχειρήματα του κ. Σαμαρά. Είναι τραγικός και ο ίδιος. Πήγε και δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Muenchner Merkur, «Έρχομαι ως φίλος». Αυτά δεν τα λένε ούτε οι εξωγήινοι στις ταινίες του Σπίλμπεργκ. Τόσο φοβισμένος είναι; Τόσο ρημαγμένο είναι το μυαλό του, ώστε δεν καταλαβαίνει ότι η χώρα του ανήκει στην ευρωζώνη και είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε.;

Όμως ο κ. Σαμαράς λέγοντας «έρχομαι ως φίλος» εννοούσε «φέρνω δώρα». Κακά τα ψέματα. Μπορεί η επίσκεψη Σαμαρά σε ένα γερμανικό κρατίδιο να είναι γκάφα ολκής και βαθιά υποτίμηση του αξιώματός του, αλλά και της χώρας του, όμως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πήγε στη Βαυαρία ως πλασιέ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του βαυαρικού πρωθυπουργικού γραφείου «Θα συζητηθούν όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν στην βοήθεια προς την Ελλάδα». Βασικά, όμως, το κυρίαρχο ζήτημα που θα τεθεί είναι η οικονομική συνεργασία της Βαυαρίας με την Ελλάδα. Άλλωστε η πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, αποτελεί την έδρα μερικών από τις ισχυρότερες γερμανικές επιχειρήσεις με προεξάρχουσα τη γνωστή φίλη και αγαπημένη Siemens.

Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Σαμαράς πήρε μαζί του τον αρχιλογιστή Γιάννη Στουρνάρα και τον βοηθό, Νότη Μηταράκη. Τον Χατζηδάκη δεν ρίσκαραν να τον πάρουν μαζί τους επειδή έχει συνήθεια να κατουριέται επάνω του από τη χαρά του μόλις κάνει χειραψία με Γερμανό επιχειρηματία. Η ελληνική αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε την Βαυαρία είχε εμπορικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, δικαιολογείται επίσκεψη όχι μόνο στη Βαυαρία, αλλά και στο μικρότερο χωριό της Σαξωνίας. Επαναλαμβάνω, όμως, ως περιφερόμενος πωλητής, όχι ως πρωθυπουργός χώρας!

Ο Σαμαράς χαρίζει τα πάντα ώστε να μπορεί αύριο να δηλώσει πως η ανάπτυξη έρχεται μαζί με Γερμανούς επενδυτές. Δεν του έχει μείνει κάτι άλλο για να θολώσει τα νερά της καταστροφής. Κι εδώ είναι το δεύτερο πρωτότυπο στοιχείο αυτής της επίσκεψης. Πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό να παρακαλά για να χαρίσει! Αλλά είπαμε, τίποτε πια δε μπορεί να μας εκπλήξει.

Εν κατακλείδι, το παλαιό ερώτημα σχετικά με τον αν ανήκουμε στη Δύση ή στην Ανατολή, μόλις λύθηκε. Ανήκουμε στη Γερμανία. Παλιότερα ανήκαμε στις ΗΠΑ. Μέχρι το 1821 ανήκαμε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Άρα μπορούμε να ανήκουμε και στην Ανατολή και στη Δύση, είμαστε ευπροσάρμοστοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπήρξε μεγαλύτερη παπαριά από το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Άλλωστε ο αείμνηστος που το πρωτοείπε έχει μείνει στην ιστορία για την αναξιοπιστία του.

Καρτέσιος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply