Ὁ «πόλεμος» τῆς Κυριακῆς.

 

φωτογραφία

Ὅταν λέμε πὼς οἱ ἀλλαγὲς ποὺ θέλουν νὰ φέρουν στοχεύουν στὴν ἐξαφάνισι τῶν ἐλαχίστων ἐναπομεινάντων ἐλευθέρων ἐπαγγελματιῶν, μᾶλλον δὲν ἔχουμε ἄδικο. 
Ἐὰν ἀναλογιστοῦμε πὼς ἀπὸ τὴν μία τὰ καταστήματα τῶν αὐτοαπασχολουμένων, ἤ ἀκόμη καὶ τῶν μὲ μικρὸ ἀριθμὸ ὑπαλλήλων, ὁδηγοῦνται σταδιακῶς στὸν ἀφανισμό, διότι οἱ μεγάλες ἐπιχειρήσεις, πολυεθνικοὺ κυρίως χαρακτῆρος, ἔχουν τὰ μέσα καὶ τὶς δυνατότητες νὰ κατεβάσουν τοὺς μισθούς, εἶτε ἐκβιαστικῶς εἶτε «νομίμως», τότε ἀντιλαμβανόμαστε πὼς αὐτὴν τὴν στιγμὴ ἔχουν ἀνοίξει ἀκόμη μίαν Κερκόπορτα πρὸς τὴν ἅλωσι τῆς ἐπιχειρηματικότητος.
Ὁ «πόλεμος» τοῦ τίτλου ἀφορᾷ στὶς νέες νομολογίες περὶ τῶν ἀνοικτῶν καταστημάτων τὶς Κυριακές. Μία νέα προοπτική, ποὺ ὅμως καθιστᾷ στὸ σύνολόν της τὴν ἀγορὰ ἀκόμη πιὸ εὐάλωτη.
Πολὺ σωστὰ λοιπὸν οι ἐπιχειρηματίες διαμαρτύρονται. 
Τὸ ἐὰν θὰ εἰσακουστοῦν ἤ ὄχι, εἶναι ἄλλο ζήτημα.
Πρὸς τὸ παρὸν παραμένουμε στὰ τῆς ἐμπολέμου καταστάσεως.
Μία ἀναστάτωσις ποὺ οὐσιαστικῶς ἀποδεικνύει ἀφ’ ἑνὸς τὴν ἀδυναμία τῶν κυβερνώντων νὰ ἀντιληφθοῦν τὰ πραγματικτὰ προβλήματα, ἀφ’ ἑτέρου ἀποκαλύπτει τὶς πραγματικές τους προθέσεις: δὲν θέλουν νὰ λύσουν τὰ προβλήματα ἀλλὰ νὰ τὰ μεγαλώσουν. 

Φιλονόη. 

 Ξέσπασε “πόλεμος” για την Κυριακή

Του Βασίλη Γεώργα

Πρόκριμα για πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων  στην αγορά αποτελεί η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να επιτρέψει μέσω του αγορανομικού κώδικα την λειτουργία των μικρών καταστημάτωνκαι τις 52 Κυριακές του χρόνου

Εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου εκφράζουν την εκτίμηση ότι εφόσον η πρόταση περάσει ως έχει στον νέο αγορανομικό κώδικα, τα πολυκαταστήματα, τα δίκτυα franchising και τα εκπτωτικά χωριά που μένουν εκτός ρύθμισης «αρκούμενα» στις επτά Κυριακές ετήσιας λειτουργίας, ενδέχεται να κινηθούν δικαστικά και να προσβάλλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη ρύθμιση που δημιουργεί δύο μέτρα και σταθμά στην αγορά, με την αιτιολογία ότι θέτει εμπόδια στον ισότιμο ανταγωνισμό. 

Οι βλέψεις των μεγάλων

Προσδοκία των μεγάλων καταστημάτων του λιανεμπορίου είναι ότι τα δικαστήρια είτε στην Ελλάδα, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα δεχθούν ότι τίθενται εμπόδια στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Συνεπώς θα ανοίξει ο δρόμος για την μεγαλύτερη ή ακόμη και πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως περιορισμών ή ότι τουλάχιστον θα ισχύσει για τα ειδικού τύπου καταστήματα (convenience stores, shops in shοps κ.ά.) που διαθέτουν οι μεγάλες αλυσίδες. 

Σε αυτή την εκδοχή συντείνουν τόσο οι έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν χθες από τους επίσημους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την πρόβλεψη του νέου αγορανομικού κώδικα (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και εμποροϋπάλληλοι δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι στη ρύθμιση παρότι φαινομενικά είναι προς το συμφέρον των μικρομεσαίων), όσο και στην σιωπηρή στάση που ακολούθησαν οι εκπρόσωποι των μεγάλων καταστημάτων. 

Υπενθυμίζεται πως στο νέο αγορανομικό νόμο (δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση) προβλέπεται ότι θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά και τις 52 Κυριακές του χρόνου όλα τα εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τ.μ., υπό την προϋπόθεση να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδες καταστημάτων και να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in shops. Για τα υπόλοιπα καταστήματα προβλέπεται ότι θα μπορούν να μένουν ανοιχτά επτά Κυριακές το χρόνο εκ των οποίων δύο τα Χριστούγεννα, μία το Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων) και τέσσερις στη διάρκεια των ισάριθμων εκπτωτικών περιόδων που θεσπίζονται (καλοκαιρινές, χειμερινές και δύο δεκαήμερα Μάϊο και του Νοεμβρίου). Πρόταση της κυβέρνησης για το ωράριο των Κυριακών είναι τα καταστήματα να ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και να κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ανεπισήμως οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους των εκπροσώπων μεγάλων καταστημάτων συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, της νομικής αμφισβήτησης δηλαδή των περιορισμών για τα καταστήματα franchising και τα επιμέρους καταστήματα που λειτουργούν ως shops in shops εντός των μεγάλων εμπορικών χώρων. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους, η ρύθμιση παρουσιάζει πολλά νομικά κενά και ως εκ τούτου θα μελετηθεί ενδελεχώς το επόμενο διάστημα. 

Ανοιχτή σε αλλαγές στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκινά για την Κυριακάτικη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, δήλωσε και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει χαρακτηριστικά χθες ότι «οι ρυθμίσεις «δεν αποτελούν τις Πλάκες του Μωϋσή ώστε να μην επιδέχονται βελτιώσεων, και τον υφυπουργό Θανάση Σκορδά να εμφανίζεται δεκτικός για αλλαγές τόσο για τα καταστήματα shops in shops όσο και για τα εκπτωτικά χωριά ενός των οποίων τα καταστήματα νοικιάζουν χώρο. 

Casus Belli για μικρομεσαίους-εμποροϋπαλλήλους

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές από τις αντιδράσεις των τελευταίων ωρών πως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις κανείς δεν εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος. 

Το αντίθετο μάλιστα, δείχνει να ξεκινά ένας νέος γύρος στον πόλεμο των μικρομεσαίων καταστημάτων με τις οργανωμένες αλυσίδες με τους εκπροσώπους των εμποροϋπαλλήλων μάλιστα να προαναγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να μπλοκάρουν την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. 

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων εκτιμούν ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτο λόγω της αδυναμίας τους να ανταγωνιστούν σε επίπεδο λειτουργικού κόστους την επταήμερη λειτουργία μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης δήλωσε χθες ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει προς όφελος των πολυκαταστημάτων και των εκπτωτικών χωρών που έχουν τον τρόπο και την ρευστότητας να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή». Ο ίδιος δήλωσε στο Capital.gr ότι θα στείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εκφράζοντας το αίτημα των εμπορικών συλλόγων να δοθεί η δυνατότητα μεν στα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν πάνω από μία Κυριακή το χρόνο, όχι όμως να απελευθερωθεί η λειτουργία τους. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος σχολίαζε από την πλευρά του ότι οι προτάσεις του ΥΠΑΝ «υπηρετούν το δόγμα να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, ώστε να περιορισθεί ο ανταγωνισμός, και να ενταθεί η  ολιγοπώληση της αγοράς ώστε να αυξηθεί η βιωσιμότητα στις μεγάλες εναπομείνασες επιχειρήσεις». Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ο οποίος εμμένει στη θέση του για λειτουργία των καταστημάτων έξι Κυριακές το χρόνο.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος σημείωνε χθες ότι η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θα πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα των 400.000 μισθωτών στο εμπόριο, οδηγώντας σε φαινόμενα αναρχίας τις εργασιακές σχέσεις. Από τους εκπροσώπους των υπαλλήλων που προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις με «μποϋκοτάζ» της κυριακάτικης λειτουργίας, εκφράζονται φόβοι ότι η προσαυξημένη αμοιβή τις Κυριακές θα «πληρώνεται» στην ουσία μέσω ρεπό, ότι πολλά καταστήματα θα χρησιμοποιούν την απειλή της απόλυσης προς τους εργαζόμενους που δεν θα δέχονται να εργαστούν Κυριακές ή ότι το 40ώρο θα γίνει λάστιχο και θα καταργηθεί στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι πως η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων περισσότερες της μίας Κυριακής που λειτουργούν σήμερα (σ.σ μόνο τα Χριστούγεννα), θα διευκόλυνε τους καταναλωτές και ιδίως εκείνους που δεν έχουν χρόνο να κάνουν τις αγορές τους παρά μόνο το Σαββατοκύριακο. 

Σύμφωνα δε  με τους θιασώτες της πλήρους απελευθέρωσης, θα εξυπηρετούσε επιπλέον και τον «καταναλωτικό τουρισμό» ιδιαίτερα προς τα επώνυμα καταστήματα που λειτουργούν στην ελληνική αγορά, και ειδικά τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου από γειτονικούς προορισμούς όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Αλβανία, η Σερβία που αναζητούν προϊόντα τα οποία δεν βρίσκουν στις τοπικές αγορές. 

Το συμπέρασμα πάντως που εξάγεται από την προσπάθεια της Κυβέρνησης να επαναφέρει στο προσκήνιο το περιβόητο εγχείρημα της «εθνικής συμφωνίας» που είχε επιχειρηθεί ξανά ανεπιτυχώς το 1992 για την απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, είναι πως οι περισσότερες πλευρές των ενδιαφερομένων θα επιθυμούσαν λιγότερο «βίαιες» ενέργειες για αρχή, ώστε να μετρηθούν οι δυνατότητες μιας αγοράς που φθίνει σε αγοραστική δύναμη και τζίρους, και εν συνεχεία ανάλογα με τις ενδείξεις, να εξεταστούν πιο δραστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply