Ἀδιαφορία στὶς Βρυξέλλες γιὰ τὰ Σκόπια. Ἀπογοητευμένοι στὰ Σκόπια μὲ τὶς ἐξελίξεις…

Η γνώμη μου είναι ότι δεν  πρέπει να έχουμε αυταπάτες από αυτές τις αναλαμπές..

Είναι ήδη προσυμφωνημένα όλα για το όνομα και φυσικά δεν θα μας αρέσει καθόλου αυτή η συμφωνία!

Σεμέλη

Δείγμα της ραγδαίας βελτίωσης των Ελληνικής εικόνας στην Ευρώπη είναι και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Καταρχήν, παρά τις πιέσεις της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συμπεριλάβει στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για πρώτη φορά τη ρητή αναφορά της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος προϋπόθεσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια.
Χθες το βράδυ ήρθε άλλη κατραπακιά στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.Υπάλληλος του Γκρούεφσκι μοίρασε στη συνεδρίαση του ΕΛΚ ένα ανορθόγραφο χαρτί με καταγγελία «του νότιου γείτονα» για δημιουργία προβλημάτων στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Κανείς από τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν του έδωσε σημασία ή ασχολήθηκε με το θέμα.
Χθες στο μεταξύ, Σκοπιανή δημοσιογράφος, με αφορμή την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. να μην ορίσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, ρώτησε τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δελαβέκουρα αν η Ελλάδα παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία «εμποδίζοντας» τις διαπραγματεύσεις. Δεν ήταν μόνο η ερώτησή της προκλητική, αλλά και η διατύπωσή της, καθώς χρησιμοποίησε, επίτηδες, τρεις φορές τον όρο «Macedonia» σε μια πρόταση…
«Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι σε αυτήν την αίθουσα χρησιμοποιούμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία για την ΠΓΔΜ (FYROM), όπως καταγράφεται σε αποφάσεις του ΟΗΕ», απάντησε ο κ. Δελαβέκουρας και πρόσθεσε ότι «από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να απαντώ σε ερωτήσεις, οι οποίες δεν γίνονται με τη χρήση του προβλεπόμενου όρου»…

Οπότε ερωτήσεις για «Macedonia» τέρμα. 

kostasxan

Απογοητευμένοι στα Σκόπια με τις εξελίξεις…

Για μία ακόμη φορά, τα Σκόπια δεν έλαβαν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., σημειώνουν, με φανερή απογοήτευση, τα ΜΜΕ των Σκοπίων, σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετατέθηκε για την άνοιξη. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, χαστούκι ήρθε και από τις Η.Π.Α., οι οποίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν πρώτα την επίλυση των διαφορών των Σκοπίων με γειτονικές χώρες και μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του State Department, Βικτόρια Νούλαντ. 
Όπως είχαμε γράψει, η Ελλάδα οφείλει να «παγώσει» το θέμα των Σκοπίων από την πλευρά της, περιμένοντας τις εξελίξεις στο γειτονικό κρατίδιο, οι οποίες μοιάζουν δυσοίωνες. Το εθνοτικό πρόβλημα με την Αλβανία, ο άκρατος εθνικισμός, η γεωπολιτική ανάμειξη της Βουλγαρίας είναι θέματα που παραμένουν εκκρεμή και κανείς δεν ξέρει πότε και εάν θα λυθούν. 
Παράλληλα η Αθήνα, ενεργοποιώντας την πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας, να προβεί σε ενημέρωση της κοινής γνώμης για την απάτη του «Μακεδονισμού». 
pygmi.gr

Αναδημοσίευση από Λίθος Φωτός

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply