Τό Μαρούσι τῆς πολιτικῆς ἁμαρτίας καί τῆς διαπλοκῆς

Στο άκρο δεξιά το Ιασώ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

[email protected]

www.apostoloupanos.gr

            Εμβρόντητοι έμειναν προ ημερών οι Μαρουσιώτες και όχι μόνο, όταν πληροφορήθηκαν τη σύλληψη του γνωστού επιχειρηματία και κατασκευαστή Μπάμπη Βωβού, λόγω μεγάλων χρεών προς το Δημόσιο. Ο επιχειρηματίας Βωβός είναι ο κύριος υπεύθυνος της κτηριακής υαλοποίησης του Αμαρουσίου, σε εποχές που άνθιζε η ανεξέλεγκτη και άναρχη δόμηση. Δυστυχώς, όμως, γι΄αυτούς τους συστημικούς επιχειρηματίες, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και εν μέσω της οικονομικής κρίσεως, χάθηκαν και τα συστημικά κυβερνητικά στηρίγματα, τα οποία τους παρείχαν την όποια ασυλία. Σύμφωνα, λοιπόν, με το ένταλμα σύλληψης, κατά του κατασκευαστή εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη προς το Δημόσιο, που το συνολικό τους χρέος φτάνει το 1.009.666,11 ευρώ. Έτσι, οι δικαστικές αρχές, έπειτα από σχετικό ένταλμα του Οικονομικού Εισαγγελέα, προχώρησαν στη σύλληψή του.

            Οι δραστηριότητες, βέβαια, του κ. Βωβού, έφταναν και εκτός της πόλεως του Αμαρουσίου. Τρανταχτότερη εξ όλων, η επιχειρηματική συμμετοχή του στην ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, με τη δημιουργία εμπορικού κέντρου. Για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, εκτός του εμπορικού κέντρου, προβλεπόταν η ανέγερση μικροεμπορικών καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του γηπέδου, χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και δημοτικού κτηρίου (Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων).

            Η ιστορία αυτή είναι άκρως ανησυχητική και φανερώνει την πολιτική διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο. Πιο συγκεκριμένα. Όταν το νομοσχέδιο έφτασε στην Ελληνική Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, όλα τά κόμματα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, το ψήφισαν στο σύνολό του. Επίσης, το νομοσχέδιο είχε λάβει προηγουμένως και την έγκριση του Δήμου Αθηναίων.    

            Στη συνέχεια, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τρία χρόνια μετά, με την υπ αριθ. 3059/2009 απόφασή της, έκρινε ότι είναι συνταγματική η ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, όπως συνταγματική είναι και η ανέγερση μικροεμπορικών καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του γηπέδου και του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, γιατί δεν αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, παρά το γεγονός της μείωσης των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου, ενόψει του τελικού οφέλους που προκύπτει για την πόλη των Αθηνών από την απόδοση σε κοινή χρήση πρασίνου 16 στρεμμάτωνστην συνοικία Κουντουριώτικα (Λ. Αλεξάνδρας), λόγω της διπλής ανάπλασης. Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η ανέγερση πολυλειτουργικού δημοτικού κτηρίου (Δημαρχιακού Μεγάρου) και εμπορικού κέντρου από την εταιρεία του Μπάμπη Βωβού, γιατί επιφέρει μείωση των κοινοχρήστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου για την μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων που καθιστά τις διατάξεις του άρθρου 12 του Νόμου 3481/2006. Στηναπόφαση υπογραμμίζεται επίσης, ότι  λόγω της αντισυνταγματικότητας, δεν είναι εφαρμοστέες οι νομοθετικές διατάξεις, που προβλέπουν την ανέγερση του εμπορικού κέντρου κ.λπ. με συντελεστή δόμησης 1,6.

            Το τραγελαφικό που προκύπτει από την μερική ακύρωση του Νόμου 3481/2006 από το ΣτΕ, είναι πως ο κ. Βωβός είχε πάρει οικοδομική άδεια, με βάσει την ψήφιση του νόμου από τους φωστήρες του Ελληνικού κοινοβουλίου και είχε ρίξει τα μπετά του εμπορικού κέντρου. Λογικά, λοιπόν, εκ των υστέρων ζητούσε αποζημίωση και διαφυγόντα κέρδη ύψους 150 εκ ευρώ.

            Στην παραπάνω περίπτωση, εκφράζεται απόλυτα η αναλγησία και η ρουσφετολογία αυτού του ευτελισμένου και πτωχευμένου πολιτικού συστήματος με τα συνεχή δωράκια στους επιχειρηματικούς φίλους.

            Σ΄αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, της επιχειρηματικής δραστηριότητας όλοι αυτοί οι καλοί επιχειρηματίες αγόραζαν ομάδες προκειμένου να πωλήσουν το εμπόρευμά τους διά μέσω της οπαδικής ασυλίας που εισέπρατταν από τις ομάδες τους. Γι΄ αυτό από το πουθενά έγιναν λάτρεις του ποδοσφαίρου και της καλαθοσφαίρισης, οι Κοσκωτάς, Σαλιαρέλης, Κόκκαλης και Μαρινάκης στον Ολυμπιακό, οι Βαρδινογιάννης, Βγενόπουλος και Αλαφούζος στον Παναθηναϊκό, ο Μπατατούδης στον ΠΑΟΚ κ.α.  Έτσι, δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και ο κ. Βωβός, ο οποίος αγόρασε σε κάποια φάση, επί σειρά ετών το μπασκετικό Μαρούσι.

            Ωστόσο, το Μαρούσι, από τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες βιάσθηκε κατά το παρελθόν. Ποιος θα ξεχάσει το τερατούργημα του συγκροτήματος «The Mall» της οικογένειας Λάτση, η κατασκευή του οποίου προκάλεσε περιβαλλοντολογικές καταστροφές και διέλυσε τα μικρομεσαία μαγαζιά του εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου. Χαρακτηρίζεται δε ως κόλαφος για την κατασκευή του υπερσυγκροτήματος, η εκδίκαση της 19ης Ιανουαρίου 2009 στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών όπου, εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην Δημάρχου Τζανίκου ( Δήμαρχος Αμαρουσίου επί κατασκευής Mall) σχετικά με την προσφυγή πολιτών, για τις παρανομίες του Δημάρχου και άλλων εμπλεκόμενων για την οικοδόμηση του παράνομου μεγαθήριου «The Mall». Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον πρώην Δήμαρχο σε 12 μήνες φυλακή με τελεσίδικη απόφαση. Το δικαστήριο, επίσης, δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του πρώην Δημάρχου, ότι το Μall ωφέλησε το Μαρούσι και ότι δεν προξένησε περιβαλλοντολογικές καταστροφές καθώς και ότι τα τεράστια χρέη στο Δήμο δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο. Αλλά και η τελική έκκληση της συνηγόρου του κ. Τζανίκου για μείωση της ποινής λόγω πρότερου έντιμου βίου και λόγω μη ταπεινών αιτιών δεν έγινε δεκτή. Η συγκεκριμένη δίκη ήταν η πρώτη δίκη εντός του 2009 που είχε σχέση με την κατασκευή του «The Mall» καθώς είχαν προσδιορισθεί και άλλες 6 δίκες, μία μάλιστα εξ αυτών ζητούσε 600 εκ. ευρώ αποζημίωση υπέρ του Δήμου Αμαρουσίου από τις κατασκευαστικές του κ. Λάτση και τον πρώην Δήμαρχο για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη ο Δήμος Αμαρουσίου.

            Στα αξιοπερίεργα που συμβαίνουν στο Δήμο Αμαρουσίου, είναι η πιθανή επιχωμάτωση μέρους αρχαιολογικού χώρου που περικλείεται από το «Golden Hall», συμφερόντων οικογένειας Λάτση, το νοσοκομειακό συγκρότημα «Ιασώ» και του συγκροτήματος «Blue Land», συμφερόντων Γιάννας Αγγελοπούλου (προέδρου Ολυμπιακής Επιτροπής 2004). Και αναφέρω, πιθανή επιχωμάτωση μέρους αρχαιολογικού χώρου, γιατί αυτός που υπάρχει περιφραγμένος σ΄ αυτό το χώρο, δεν είναι δυνατόν να μην είχε άλλη έκταση και να περιοριζόταν στην ήδη υπάρχουσα. Πάντως από τα αξιοσημείωτα είναι πως αυτός ο περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος είναι μονίμως κλειστός και δεν παρέχεται η πρόσβαση επίσκεψής του στους πολίτες. Άλλο αξιοπερίεργο είναι πως ο αρχαιολογικός χώρος περιστοιχίζεται από το χώρο στάθμευσης του κτηρίου «Blue Land», της κ. Αγγελοπούλου και εγείρει εύλογα ερωτηματικά όσων ισχυρίζονται πως ενδεχομένως να έγιναν κατασκευαστικές αυθαιρεσίες, μπαζώματος αρχαιοτήτων. Επιπρόσθετα, θα έπρεπε κάποιος ανευθυνο-υπεύθυνος κυβερνητικός εκπρόσωπος να μας απαντήσει αν η μεγάλης εμβέλειας κεραία κινητής τηλεφωνίας που υπάρχει πλησίον του «Ιασώ», πληροί όλες εκείνες τις συνθήκες, από τη στιγμή που στο συγκρότημα «Ιασώ» υπάρχει μαιευτήριο. 

Στο άκρο αριστερά η κεραία κινητής τηλεφωνίας

   Συνεπώς, θα περιμένουμε από τα εμπλεκόμενα συναρμόδια υπουργεία, να απαντήσουν κάποια στιγμή για όλες τις παραπάνω αυθαιρεσίες. 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply