Ἡ Ἀφρικὴ σβήνει κι αὐτοὶ τοὺς πειραματισμούς τους!!!

Διέθεσαν μερικὲς δεκάδες ἠλεκτρονικῶν ὑπολογιστῶν σὲ παιδιά, δύο χωριῶν, τῆς Αἰθιοπίας, πρὸ κειμένου νὰ πειραματισθοῦν. Δῆλα δὴ νὰ διαπιστώσουν πόση ἐξοικείωσι θὰ μποροῦσαν νὰ ἀποκτήσουν αὐτὰ τὰ παιδάκια μὲ τὴν σύγχρονο τεχνολογία. 
Παιδιὰ ποὺ χρειάζονται ἕνα δίωρο περπάτημα καθημερινῶς γιὰ νὰ εὕρουν νερό. 
Παιδιὰ τῶν ὁποίων ἡ τροφὴ εἶναι εἶδος πολυτελείας. 
Παρ’  ὅλα αὐτὰ κάποιοι παρανοϊκοὶ ἐγκέφαλοι ἐσκέφθησαν τὸ παρανοϊκό!!! Δῶσε τεχνολογία… Δῶσε… Νὰ δοῦμε ἐὰν ἀκόμη καὶ οἱ φουκαράδες οἱ μαῦροι μποροῦν νὰ χειραγωγηθοῦν καὶ νὰ τὴν προσεγγίσουν. 

Αὐτοὶ σὲ ἐπίπεδον διαστροφῆς ἐξεπέρασαν καὶ τὸ δικό μας νούμερο, τὸ GAPατο. 
Καὶ δυστυχῶς, σκασίλα τους γιὰ τὰ παιδάκια. Αὐτὸ ποὺ θέλουν νὰ πάρουν θὰ πάρουν κι ἔληξε ἐκεῖ.
Σκασίλα τους γιὰ τὰ πάντα. Ἡ δουλειά τους νά γίνεται. Τὸ πρόγραμμα νὰ προχωρᾶ. 
Μὴ καὶ τοὺς ξεφύγῃ κάποιος δῆλα δή…

Φιλονόη. 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

Ουρανοκατέβατη γνώση

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Η απόσταση ανάμεσα σ’ ένα αναλφάβητο παιδί και σε έναν χάκερ μπορεί να είναι λίγες εβδομάδες εξοικείωσης μ’ έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το αποδεικνύει περίτρανα η εφαρμογή ενός πειραματικού προγράμματος του Νίκολας Νεγκροπόντε σε δύο απομακρυσμένα χωριά της Αιθιοπίας. Κι ας χρειάζεται το ίδιο παιδί να περπατήσει μία ώρα για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Χωρίς οδηγίες χρήσης

Το φιλόδοξο πρόγραμμα «Ενα λάπτοπ για κάθε παιδί» (One Laptop Per Child-OLPC) με μια τολμηρή πρωτοβουλία του μοίρασε ηλεκτρονικές ταμπλέτες στα παιδιά δύο απομονωμένων αιθιοπικών χωριών, που δεν είχαν καμιά προηγούμενη εμπειρία εκπαίδευσης. Οι ταμπλέτες έπεσαν κυριολεκτικά από τον… ουρανό σε κλειστές συσκευασίες, χωρίς οδηγίες χρήσης. Κάθε ταμπλέτα περιείχε παιχνίδια εκμάθησης του αγγλικού αλφαβήτου, ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, κινούμενα σχέδια και ζωγραφιές.

«Πίστευα ότι τα παιδιά θα έπαιζαν με τα κουτιά. Ομως μέσα σε τέσσερα λεπτά, ένα παιδί όχι μόνο κατάφερε να ανοίξει το κουτί αλλά και να βρει το διακόπτη και να ενεργοποιήσει τον υπολογιστή. Σε πέντε μόλις μέρες, κάθε παιδί χρησιμοποιούσε 47 εφαρμογές καθημερινά. Επειτα από δύο εβδομάδες, το χωριό γέμισε με ήχους από απλά παιδικά αγγλόφωνα τραγουδάκια και στο πεντάμηνο τα πιτσιρίκια ήταν σε θέση να εξαπολύσουν ηλεκτρονική επίθεση εναντίον λειτουργικών συστημάτων Android». Αυτά ανέφερε ο Νίκολας Νεγκροπόντε, συνιδρυτής και ψυχή του πιο διάσημου και λαμπερού κέντρου ερευνών υψηλής τεχνολογίας, του Media Lab, στο ΜΙΤ, σε άρθρο του στην επιθεώρηση του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία, αν το πείραμα πετύχει θα επωφεληθούν περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά που, υπό κανονικές συνθήκες, θα ξεκινούσαν τη σχολική τους ζωή αλλά στην πραγματικότητα μπορεί ποτέ να μην αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποιο σχολείο.

Μεταξύ 4-11 ετών

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε μια ταμπλέτα ήταν απενεργοποιημένη η κάμερα κι ένα παιδάκι την ενεργοποίησε αμέσως μόλις άνοιξε τον υπολογιστή του.

Τα παιδιά που μετείχαν στο πρόγραμμα ήταν ηλικίας μεταξύ 4 και 11 ετών και προηγουμένως δεν είχαν δει ούτε μία λέξη γραμμένη. Στα χωριουδάκια τους δεν τίθεται θέμα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν υπάρχουν φάκελοι, επιγραφές ή ετικέτες όπου να μπορεί κανείς να δει γράμματα και λέξεις. Οι υπολογιστές και η ηλιακή ενέργεια που έφθασαν στα δύο χωριά, στο πλαίσιο του πειράματος, άλλαξαν τα πάντα. Θα είχε ίσως ενδιαφέρον να ανιχνεύσει κανείς την ερμηνεία που έδωσαν οι ντόπιοι στην αλλαγή. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και τα πρώτα αποτελέσματα εκτιμήθηκαν στο τέλος Οκτωβρίου. Η ακαδημαϊκή προσέγγιση της παρατήρησης προϋποθέτει άλλα δύο χρόνια για να προκύψουν ασφαλέστερα συμπεράσματα, αλλά τα παιδιά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους και να σημειώνουν εντυπωσιακή πρόοδο. Ενας μικρός βιντεοσκοπεί τον παππού του που φροντίζει τα ζώα κι ένας άλλος σπάει τους κωδικούς προστασίας κάποιου προγράμματος. Στη βραδινή συγκέντρωση θα διηγηθούν τις «περιπέτειές» τους στους συγχωριανούς τους και θα τραγουδήσουν: ABC…

(ΠΗΓΗ: REPUBBLICA) ἀπὸ ἐλευθεροτυπία

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply