Ναὸς τοῦ Ποσειδῶνος στὴν πόλι Νεσέμπαρ.

Βουλγαρία καὶ πάλι…
Πάλι Ἑλληνικὰ τὰ εὑρήματα…
Τί ἄλλο θά μποροῦσαν νά εἶναι ἄλλως τέ;
Ὑπάρχει σημεῖον στήν χερσόνησον τοῦ Αἵμου πού νά μήν ἦταν ἀπό ἀρχαιοτάτων ἐτῶν Ἑλληνικό;
Γιατί ξαφνιαζόμαστε;
Ὅλη ἡ Μεσόγειος Ἑλληνικὴ ἦταν…
Ὅλη ἡ Εὐρώπη…. 
Ἀκόμη καὶ ἀπέραντες περιοχὲς στὴν Ἀφρικὴ καὶ στὴν Ἀσία Ἑλλάδα μοσχομυρίζουν…
Γιὰ νὰ μὴν ἀναφερθῶ στὰ ὑπόλοιπα…

Φιλονόη. 

Επιγραφή σε δωρική διάλεκτο μαρτυρεί Ναό του Ποσειδώνα στην πόλη Νεσέμπαρ (Μεσημβρία).

Στην Μεσημβρία κατά την εκτέλεση εργασιών συντηρήσεως στον ναό ρυθμού βασιλικής (XIII- XIV αι.) της Αγίας Παρασκευής ανακαλύφθηκε επιγραφή σε δωρική διάλεκτο, αφιερωμένη στον θεό Ποσειδώνα. Η μαρμάρινη στήλη – μπλοκ με την επιγραφή είναι κτισμένη στην ανατολική πλευρά του ναού και μαρτυρεί, ότι η εκκλησία κτίστηκε επάνω από τα ερείπια του αρχαίου ναού. Τα έργα συντήρησης αποτελούν μέρος του μεγάλου προγράμματος «Πίστη στην Μεσημβρία».
Αυτά μας αναφέρει στο ιστοχώρο «zonaburgas.bg» η Αρχαιολόγος Ευτέρπη Στόϊτσεβα από το τμήμα «Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του Δήμου της Μεσημβρίας. Η επιγραφή είναι σε τέσσερις σειρές και είναι αφιερωμένη στον πανίσχυρο θεό Ποσειδώνα Ασφάλειο. (μετάφραση του επίθετου στα βουλγαρικά)
«Η επιγραφή είναι χαραγμένη στα αρχαία ελληνικά, σε δωρική διάλεκτο και σχετίζεται με την ίδρυση της δωρικής αποικίας Μεσάμβριας. Η είδηση αυτή αποτελεί μεγάλη ανακάλυψη για την πόλη Nessebar/Μεσημβρία και είναι απόδειξη για την ύπαρξη ναού του Ποσειδώνα κατά την αρχαιότητα. Μέχρι τώρα υπήρχαν στοιχεία και ανακαλύψεις για δύο ναούς του Απόλλωνα, δύο ναούς του Δία, του Ασκληπίου, του Διόνυσου, της Ήρας, και τώρα προσθέτουμε τον ναό του Ποσειδώνα. Η μεγάλη αυτή συμβολή πλουταίνει την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της πόλης. Η χρονολόγηση της επιγραφής ανάγεται στις αρχές του V αι. π.Χ.» ανέφερε η Αρχαιολόγος. Και στο τέλος η ίδια συμπλήρωσε ότι ναοί του Ποσειδώνα «Ασφάλειος» υπάρχουν στα νησιά Θήρα, Ρόδο και Τήνο.

πηγὴ καὶ πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply