Ἐκτὸς κι ἐὰν συνηθίσαμε νὰ εἴμαστε ἀνεύθυνοι, ἤ, ἀκόμη χειρότερα, δοῦλοι!

Αύριο γιορτάζουμε την εθνική παλιγγενεσία.
Γιορτάζουμε; Μεγάλη κουβέντα! 
Μεταξύ μας τώρα, πότε οι λαοί ήταν πραγματικά λεύτεροι;
Πότε ο άνθρωπος ήταν στα αλήθεια ελεύθερος, με εξαίρεση ίσως την εποχή των σπηλαίων, τότε που το μόνο του μέλημα ήταν η εξασφάλιση τροφής και στέγης; 
Μόλις εγκαταστάθηκε κάπου μόνιμα, έφτιαξε υποτυπώδεις
κοινωνίες, απέκτησε σπηλιά, κεραμίδι, προβειά, ρόπαλα, εργαλεία, αρχηγούς,τέλειωσε, δια παντός η ελευθερία του και η ειρηνική διαβίωση. 
Δεν υπάρχουν χειρότερες αλυσίδες από αυτές της ιδιοκτησίας, των συνόρων και των κάθε είδους πρέπει και θέλω, που σοφίζονται και επιβάλλουν οι λίγοι και πιο δυνατοί, για να χρησιμοποιούν ως υποχείρια τους πολλούς.

Θα μου πεις:
Είναι κακό η εθνική συνείδηση, η αίσθηση πως είσαι μέρος ενός συνόλου, να σου ανήκει και ανήκεις σε ένα τόπο, μια πατρίδα;
Καθόλου, αρκεί να είσαι κύριος της ζωής σου.
Και για να μην παρεξηγούμαι:Αγαπώ την πατρίδα μου, αφού εδώ γεννήθηκα, εδώ βρίσκεται ο τάφος του πατέρα μου, εδώ κάποτε θα γίνει κι ο δικός μου. Αγαπώ την Ελλάδα, επειδή μοιράζομαι με όλους εσάς, την ίδια γλώσσα,τις ίδιες συνήθειες, υποχρεωτικά την ίδια μοίρα, την ίδια γή, τον ίδιο ουρανό, αναπνέω τον ίδιο αέρα.
Αγαπώ την χώρα μου, επειδή είναι δική μου, το ίδιο κάνουν και δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στην γή. Την αγαπώ, απλά επειδή είναι δική μου,ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από τις πατρίδες των άλλων.

Αλήθεια όμως πότε οι Έλληνες ήταν πραγματικά ελεύθεροι μετά το 21; Ποτέ, απλά αλλάξανε δυνάστη!
Πότε έβαλλαν μόνοι τους, με κοινή συμφωνία, τους κανόνες που θα καθόριζαν την καθημερινότητα τους και το κοινό τους μέλλον;
Ποτέ!
Πάντα κρεμόντουσαν από τις ματωμένες ποδιές των πιο ισχυρών ξένων και των Ελλήνων συνεργατών τους, μουσκεμένες από το δικό τους ιδρώτα και αίμα.

Δεν θα κάνω αναδρομή στο παρελθόν, γνωστό άλλωστε σε όλους μας, δεν θα μιλήσω για Βαυαρούς βασιλιάδες, αποτυχημένο πόλεμο του 98, μικρασιατική καταστροφή, δικτατορίες, εμφύλιο, και τόσα άλλα. Θα μιλήσω για τα καθ’ ημάς. 
Είμαστε λεύτεροι τώρα, όταν τα πάντα, ακόμη και τα στοιχειωδώς απαραίτητα για την επιβίωση μας, εξαρτώνται από την βούληση της κάθε Μέρκελ, του κάθε επενδυτή, του κάθε ανώνυμου χρηματοπιστωτικού ομίλου αξιολόγησης;
Έχει διαφορά αν μας στραγγαλίζουν τα σουλτανικά φιρμάνια ή οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες;
Δεν νομίζω!

Και τι κάνουμε; Απλά συνειδητοποιούμε πρώτα την κατάσταση μας, κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες ντόπιες και ξένες, που με το τραγούδι τους μας οδηγούν κατευθείαν στα βράχια της προσωπικής και εθνικής καταστροφής. Ύστερα, κάνουμε ότι και κάθε ελεύθερος λαός. Ξεσηκωνόμαστε. Σταματάμε να αιμοδοτούμε το σύστημα μέσω των φόρων, αρνούμαστε να πειθαρχούμε προς τις υποδείξεις τους, αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια φίμωσης των ελεύθερων φωνών, απαιτούμε, ναι βγαίνοντας στους δρόμους, δεν είναι κακό,την ανατροπή της υποταγμένης στους ξένους κυβέρνησης μας και όταν επιβάλλουμε τις εκλογές, ψηφίζουμε με γνώμονα το κοινό
και όχι το προσωπικό συμφέρον.
Δύσκολο; Πάρα πολύ. 
Ακατόρθωτο; Καθόλου! Αρκεί να το θέλουμε πραγματικά. 
Εκτός κι αν, συνηθίσαμε να είμαστε ανεύθυνοι ή ακόμα χειρότερο δούλοι…..

Νίκη Βίκου

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Ἐκτὸς κι ἐὰν συνηθίσαμε νὰ εἴμαστε ἀνεύθυνοι, ἤ, ἀκόμη χειρότερα, δοῦλοι!

  1. Τὶ συζητᾶμε τώρα Φιλονόη; Ἐπροδώσαμε τὸ ’21. Καὶ αὐτὴν τὴ προδομένην πατρίδα θὰ παραδόσωμεν εἰς τοὺς νεωτέρους!.. ὅλα τὰ ἄλλα….

Leave a Reply