Ῥυτίδες. Μία ματιὰ στὸν καθρέπτη δείχνει σὲ ποιὲς βιταμίνες ἔχουμε ἔλλειψη!

Η έλλειψη βιταμινών  είναι γραμμένη στο πρόσωπό σας.

Οι ρυτίδες ένα «αναπόφευκτο» γεγονός της γήρανσης, ή οι γραμμές έκφρασης και το πόδι της χήνας μας δείχνουν ενδεχομένως ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας;

Το 2011, οι ερευνητές παρουσίασαν  τα ευρήματα τους, σε μια συνεδρίαση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστώνη, που έδειξε ότι οι γυναίκες που διανύουν τη δεκαετία των ’40 και των  ’50 ετών και οι οποίες διαθέτουν εκτεταμένη ρυτίδωση  του δέρματος μεγαλύτερη από τις συνομήλικές τους είναι πολύ πιθανό  να έχουν χαμηλή οστική μάζα.

Οι ερευνητές ερεύνησαν  τη σχέση μεταξύ των ρυτίδων και της οστικής πυκνότητας σε κάθε οστό, περιλαμβανόμενων του ισχίου, φτέρνας, και της οσφυϊκής μοίρας (σπονδυλική στήλη).

Επιπλέον, αυτή η σχέση υπήρχε ανεξαρτήτως του ποσοστού λίπους του σώματος και της ηλικίας.

Οι ρυτίδες και η  υγεία των οστών σχετίζεται.

Η πιθανή σχέση μεταξύ του δέρματος και της υγείας  των οστών δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το δέρμα και οστά έχουν κοινή  την  δομική πρωτεΐνη που ονομάζεται κολλαγόνο. Η γήρανση συμβάλλει στην καταστροφή του κολλαγόνου στο δέρμα που οδηγεί στην  χαλάρωση και τις ρυτίδες. Αυτές οι αλλαγές μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν και λέπτυνση των οστών.

Μια απλή ματιά στον καθρέπτη μπορεί να είναι το μόνο που απαιτείται, για να ωθήσει τις γυναίκες να καταλάβουν ότι αρχίζουν να έχουν πρόβλημα με τα οστά τους.

 Τα φάρμακα για την πρόληψη της οστικής απώλειας δεν λειτουργούν.

Αν μια γυναίκα ανησυχεί για τις ρυτίδες και την υγεία των οστών της, τι μπορεί να κάνει;

Τα φάρμακα για τη θεραπεία της οστικής απώλειας, όπως το Fosamax και άλλα, όπως  οι  biphosphenates, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σε σοβαρά κατάγματα στα πόδια και στο ισχίο που οδηγεί τους γιατρούς να επανεξετάσουν τη μακροπρόθεσμη χορήγηση  φαρμάκων για την οστεοπόρωση.

Το Fosamax έχει ακόμη αποδειχθεί να διπλασιάζει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (αρρυθμία).

Σαφώς, η διατροφή, αντί των φαρμάκων είναι ο προτιμότερος  τρόπος για την πρόληψη της οστικής απώλειας – αλλά ποιες αλλαγές στην διατροφή θα ήταν πιο αποτελεσματικές;

Επιδημιολογικά στοιχεία γυναικών  από την Ασία προσφέρουν επιπλέον ενδείξεις για την υγεία και για το μυστήριο των ρυτίδων.

Είναι γνωστό ότι οι Ιαπωνίδες  έχουν λιγότερες ρυτίδες και λιγότερη χαλάρωση του δέρματος από ό,τι οι γυναίκες της ίδιας ηλικίας που ζουν στη Βόρεια Αμερική. Αυτές οι δύο ομάδες των γυναικών διαφέρουν  όμως σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.

Ακόμα και όταν οι Ιαπωνίδες  που ζουν στο Τόκυο συγκρίθηκαν με τις γυναίκες από τις ασιατικές πόλεις της Σαγκάης και της Μπανγκόγκ, είχαν λιγότερες ρυτίδες.

Η διατροφή και οι παράγοντες του τρόπου ζωής για τις τρεις ασιατικές ομάδες των γυναικών είναι συγκρίσιμες εκτός από μία αξιοσημείωτη εξαίρεση: την κατανάλωση του  νάττο στην Ιαπωνία.

Στο Τόκυο οι κάτοικοι απολαμβάνουν συχνά νάττο , ένα τρόφιμο με μια ισχυρή μυρωδιά, που παράγεται  παραδοσιακά από τη ζύμωση σόγιας για πρωινό.

Το νάττο είναι πλούσιο σε  μενακινόνης, βιταμίνη Κ2, και τα δείγματα αίματος από τις γυναίκες που ζούν στο Τόκυο αποκάλυψαν  υψηλά επίπεδα  αυτής της λιποδιαλυτής βιταμίνης.

Περαιτέρω έρευνα που ενισχύει την άποψη ότι η πρόσληψη σε  αφθονία της  K2 στη διατροφή κάνει  ομαλότερα τα  χαρακτηριστικά του προσώπου, διαπιστώνεται από μια άλλη  έρευνα από  Κορεάτες επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νεφρολογίας το 2008.

Το ποσοστό στο οποίο οι νεφροί είναι σε θέση να φιλτράρουν το αίμα είναι ένα σημαντικό μέτρο της συνολικής λειτουργίας των νεφρών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μειωμένη ικανότητα νεφρικής  διήθησης συσχετίστηκε με αυξημένες ρυτίδες  στο πρόσωπο.

Και ποιό είναι το αίτιο που μειώνει το ποσοστό διήθησης των νεφρών;

Σωστά μαντέψατε .

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ2. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε ένα  έτος μετά την κορεατική μελέτη.

Οι έρευνες έχουν περιορισθεί μέχρι στιγμής σχετικά με την πραγματική έκταση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ2 στο δυτικό κόσμο, αλλά από τα μέχρι στιγμής δείγματα, το 90% του πληθυσμού έχει έλλειψη σε αυτή την κρίσιμη θρεπτική ουσία.

 Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ2

Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε την επαρκή ποσότητα  της βιταμίνης Κ2 για την πιο αποτελεσματική πρόληψη των ρυτίδων, να ξέρετε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτηθεί  με την  σύγχρονη διατροφή.

Οι  μεγαλύτερες  πηγές K2 είναι το νάττο  (ένα παράγωγο της σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση), το συκώτι χήνας, το γνωστό ως πατέ χήνας, ορισμένα τυριά, η γκούντα περιέχει αξιόλογα ποσοστά, τα ζωικά λίπη, το βούτυρο και το λαρδί που πρέπει να προέρχονται από  ζώα, που τρέφονται  φυσιολογικά με χορτάρι, επίσης ο κρόκος του αυγού, και τα αυγά των ψαριών.

Το νάττο  περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό,αλλά και τα λαχανικά  περιέχουν αρκετή ποσότητα.

Εδώ είναι μια λίστα με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Κ.

ΕΙΔΟΣ

mcg/μερίδα

%    ΗΣΔ

Νάττο

1.103

1378

μερίδα

Σέσκουλο

573

716

φλυτζάνι

Λάχανο

547

684

φλυτζάνι

Πατέ συκωτιού χήνας

369

461

μερίδα

Σινάπι φύλλα

278

348

φλυτζάνι

Μπρόκολο

230

288

φλυτζάνι

Λαχανάκια Βρυξελλών

218

274

φλυτζάνι

Σπανάκι

145

181

φλυτζάνι

Σπαράγγι

91

114

φλυτζάνι

Τυρί γκούντα

75

94

μερίδα

Ακτινίδια

30,6

38

φλυτζάνι

Σταφύλια

22

28

φλυτζάνι

Κρόκος αυγού

15

19

μερίδα

Βούτυρο

15

19

μερίδα

ΗΣΔ=ημερίσια συνιστώμενη δόση

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει καμία γνωστή τοξικότητα της βιταμίνης Κ2, οπότε τρώμε απλόχερα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη  Κ2 όπως το κάναν οι  παραδοσιακές κοινωνίες,  εκφυλιστικές ασθένειες  όπως η οστεοπόρωση ήταν σχεδόν άγνωστες σε αυτούς τους πολιτισμούς, ακόμη και δυνητικά η λήψη ενός συμπληρώματος Κ2 θεωρείται σοφή, όπως προτείνει και ο συγγραφέας του βιβλίου

«Το παράδοξο του ασβεστίου» , ο Δρ Kate Rheaume-Bleue, ND.

Επιμέλεια 

Ευαγγέλου Μαριάννα

βιοχημικός Msc

πηγή

φωτογραφία

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply