Ὁ «ἀνθρωπιστὴς» ΟΗΕ!!!

Εἴχαμε καιρὸ νὰ ἀκούσουμε γιὰ ἐτοῦτο τὸ τερατούργημα-ἐργαλεῖον τῆς νέας (καὶ παλαιᾶς) τάξεως πραγμάτων.
Δὲν ξέρω ἐὰν τὸ ἔχετε παρατηρήσῃ, μὰ θυμᾶται τὸν «ἀνθρωπιστικό» του ῥόλο, ἐτοῦτος ὁ «ὀργανισμός», μόνον ὅταν πρόκειται μία χώρα νὰ ἀφανισθῇ ἀπὸ τὸν χάρτη. Πρόσφατον παράδειγμα ἡ Λιβύη. Προηγούμενον τὸ Ἰράκ. Πρό-προηγούμενον ἡ Σερβία… Πρό-πρό-προηγούμενον…
Ἀτελείωτος ὁ κατάλογος τοῦ  «ἀνθρωπισμοῦ» ἐτούτων τῶν ὑπαλλήλων.
Δυστυχῶς, ἀπὸ ὅσα βλέπω, ἀντιλαμβάνομαι καὶ συνειδητοποιῶ, συνυπολογίζοντας καὶ τὴν «ἔκρηξι» τῆς Τουρκίας, πιστεύω πὼς ἡ στιγμὴ τῆς ἐπεμβάσεως φθάνει. Σὲ λίγα εἰκοσιτετράωρα ἤ σὲ λίγες ἑβδομάδες ἡ εἰσβολὴ στὴν Συρία θὰ εἶναι γεγονός.
Ἐννοεῖται φυσικὰ πὼς μετὰ ἀπὸ αὐτὸ θὰ ἐπικρατήσῃ ὁ «ἀδικημένος ἐπαναστάτης», ὁ ὁποῖος, κατὰ δικές τους ἀναφορές, εἶναι μισθοδοτούμενος, ἤ ἄλλως μισθοφόρος, καὶ πολὺ καλὰ ἀμειβόμενος σὲ δολάρια.
Βέβαια, αὐτὰ ποὺ ἀκοῦμε καὶ διαβάζουμε γιὰ διώξεις χριστιανῶν στὴν Συρία καλὸ θὰ εἶναι νὰ τὰ θεωρήσουμε ὥς τετελεσμένα. Δῆλα δή, ἀπὸ ἐδῶ καὶ πέρα ὄχι μόνον δὲν θὰ τὰ ἀκοῦμε, ὄχι μόνον δὲν θὰ τὰ διαβάζουμε, ἀλλὰ θὰ θεωροῦνται καθεστῶς. Πρότυπον, κατὰ τὸ πολὺ ἐπιτυχημένον παράδειγμα τοῦ Ἀφγανιστᾶν καὶ τῶν ἐκεῖ Ταλιμπᾶν, ὑπάρχει ἤδη. Ἀφῆστε δὲ ποὺ τώρα πιὰ πιστεύω πὼς αὐτὴ εἰδικῶς ἡ πληθυσμιακὴ ὁμάδα ὁδεύει πρὸς γενοκτονία…

Φιλονόη.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ

Αηδιασμένος από τις ωμότητες στη Συρία ο Μπαν Γκι Μουν

Τον αποτροπιασμό του για τις ωμότητες που έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, με αφορμή την έκθεση που εκπόνησαν οι επιθεωρητές του Οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είδε την αναφορά. Ειλικρινώς θεωρεί τον κατάλογο των ωμοτήτων που αναφέρονται στην έκθεση αηδιαστικό και απίστευτο», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρσκι.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν από τη Γενεύη πως έχουν «βάσιμους λόγους» να πιστεύουν πως έχει γίνει περιορισμένη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και προειδοποίησαν πως η σπαρασσόμενη χώρα βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση».
Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξουν επαρκείς αποδείξεις για την χρήση των απαγορευμένων αυτών όπλων. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η αμερικανική πλευρά επιθυμεί να συγκεντρώσει περισσότερο υλικό και να ερευνήσει περαιτέρω τα στοιχεία για την πιθανολογούμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία προτού σπεύσουν να λάβουν κάποια απόφαση σχετικά με την ενδεχόμενη αντίδρασή τους.
Σε ενημέρωση των συντακτών, ο Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τα περισσότερα χημικά όπλα στη Συρία παραμένουν στην κατοχή της κυβέρνησης και πως είναι «ιδιαίτερα σκεπτικές» ως προς τις αιτιάσεις πως η αντιπολίτευση τα χρησιμοποίησε κατά τις εχθροπραξίες. «Έχουμε ανάγκη από περισσότερη πληροφόρηση», δήλωσε.
Εξάλλου ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι θεωρεί ως «βέβαιο» ότι έχει γίνει χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν «σε πολλές περιστάσεις στη Συρία και με τρόπο στοχευμένο», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει ποιόν θεωρεί υπεύθυνο για τη χρήση του.
«Αυτές οι δοκιμές αποδεικνύουν την παρουσία σαρίν σε πολλά δείγματα που έχουμε στην κατοχή μας», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αυτών δοκιμών παραδόθηκαν στον ΟΗΕ.
Ο Φαμπιούς επεσήμανε πως παρέδωσε τα αποτελέσματα σήμερα το πρωΐ στον καθηγητή Άκε Σέλστρεμ, επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής που σύστησε ο Μπαν, η οποία έχει αποστολή της να επιβεβαιώσει τις αιτιάσεις για χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Οι δοκιμές αυτές είχαν πραγματοποιηθεί σε γαλλικό εργαστήριο που είχε πιστοποιήσει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OIAC).
«Αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε αμέσως στην αρμόδια αποστολή του ΟΗΕ και να δημοσιεύσουμε τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας. Θα ήταν απαράδεκτο οι ένοχοι αυτών των εγκλημάτων να επωφεληθούν και να μείνουν ατιμώρητοι», προστίθεται στην ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, τα δείγματα προέρχονται από το Τζομπάρ, στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου δύο ειδικοί απεσταλμένοι της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ έγιναν αυτόπτες μάρτυρες στα μέσα Απριλίου στη χρήση τοξικών αερίων και παρέδωσαν δείγματα στις γαλλικές αρχές, αλλά και από το Σαρακέμπ, νοτίως της Χομς (κέντρο), όπου είχε σημειωθεί παρόμοια επίθεση στα τέλη Απριλίου.
Η Εκθεση των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ
Ωστόσο, τη χρήση χημικών όπλων σε τουλάχιστον τέσσερις περιστάσεις στην Συρία, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καταγγέλλει η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία στην πιο πρόσφατη έκθεσή της που παρουσιάστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Η επιτροπή έρευνας επισημαίνει στην έκθεσή της ότι “υπάρχουν βάσιμες αιτίες να πιστεύουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν περιορισμένες ποσότητες χημικών παραγόντων”.
Οι ερευνητές αναφέρονται σε 4 περιστατικά (στην Χαν Αλ Άσαλ κοντά στο Χαλέπι στις 19 Μαρτίου, στο Ουτέιμπαχ κοντά στην Δαμασκό στις 19 Μαρτίου, στην συνοικία Σέιχ Μακσούντ στο Χαλέπι στις 13 Απριλίου και στην πόλη Σαρακέμπ στις 29 Απριλίου) κατά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν χημικοί παράγοντες, αλλά οι έρευνές τους δεν έχουν προς το παρόν “επιτρέψει να αναγνωριστεί το είδος των χημικών παραγόντων, των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ούτε ποιοι τα χρησιμοποίησαν”.
Αυτοί εξετάζουν επίσης άλλα περιστατικά, ορισμένα πιο πρόσφατα. Η έκθεση αυτή που συνέταξαν καλύπτει την περίοδο από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 15 Μαΐου.
“Έχουμε πάρει συνεντεύξεις από θύματα, πρόσφυγες (…) και ιατρικό προσωπικό”, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, ο Βραζιλιάνος Πάουλο Πινιέιρο.
Ο ίδιος σημείωσε εξάλλου ότι μετέβη στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα για να ζητήσει από τις γαλλικές αρχές να δώσουν στην Επιτροπή τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκαναν σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν στην Συρία και μετέφεραν στην Γαλλία δημοσιογράφοι της Μοντ.
Η Επιτροπή, όπως και ορισμένοι πρεσβευτές μεταξύ των οποίων αυτοί της ΕΕ και της Βραζιλίας, ζήτησαν σήμερα από την συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στην Επιτροπή αυτή Έρευνας για τα χημικά όπλα, την οποία σύστησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, να μεταβεί εκεί.
Η συριακή κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση χημικών όπλων στην Χαν αλ Άσαλ στις 19 Μαρτίου και είχε ζητήσει την διεξαγωγή μιας έρευνας από τον ΟΗΕ. Ωστόσο στην συνέχεια είχε απορρίψει τις προθέσεις του ΟΗΕ για την αποστολή μιας ερευνητικής ομάδας στο σύνολο του συριακού εδάφους.
Εξάλλου η Συρία απέρριψε σήμερα την έκθεση αυτή των ερευνητών του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντάς την μεροληπτική, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι η Συρία εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να πάνε στην Χαν αλ Άσαλ.
Η Κάρλα Ντελ Πόντε, που είναι μέλος της Επιτροπής Έρευνας, σημείωσε σήμερα ότι “δεν θα πρέπει να αναγάγουμε αυτά τα επεισόδια σε μια ιστορία μεγαλύτερη από αυτήν που είναι” σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της συριακής σύγκρουσης.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι “τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν γίνει μια καθημερινή πραγματικότητα στην Συρία” και επικαλείται κυρίως την χρήση χημικών όπλων, τις σφαγές και τα βασανιστήρια.
Η Επιτροπή αυτή δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως της Δαμασκού για να μεταβεί στην Συρία. Από την έναρξη της θητείας της τον Σεπτέμβριο του 2011, έχει πραγματοποιήσει 1.630 συνεντεύξεις στην περιοχή και στην Γενεύη και έχει ερευνήσει σχετικά με 30 καταγγελίες για σφαγές, 17 από τις οποίες φέρεται ότι έχουν διαπραχθεί από τις 15 Ιανουαρίου.
“Έχω συγκλονιστεί βαθιά από την βία και την ωμότητα των εγκληματικών ενεργειών, κυρίως των βασανιστηρίων. Ένα άλλο στοιχείο που με έχει επίσης ανησυχήσει είναι ότι χρησιμοποιούνται παιδιά στις μάχες”, τα οποία “σκοτώνονται, βασανίζονται”, διηγήθηκε η Κάρλα ντελ Πόντε.
“Η ωμότητα στην σύγκρουση στην Συρία έχει φτάσει σε ένα νέο αποκορύφωμα”, σημείωσε παράλληλα ο Πινιέιρο, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά “η έκθεση γνωστοποιεί την συστηματική επιβολή πολιορκιών, την χρήση χημικών παραγόντων και τους εκτοπισμούς δια της βίας”.
“Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (…) όπως και οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται αδιάκοπα”, κατέληξε ο ίδιος, καταγγέλλοντας την παντελή έλλειψη δικαιοσύνης.
Η Επιτροπή Έρευνας έχει ζητήσει επανειλημμένως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Οι ερευνητές καταδικάζουν επίσης την αποστολή όπλων στην Συρία, επισημαίνοντας ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Επίσης κατηγορούν τον στρατό, ο οποίος έχει την υποστήριξη πολιτοφυλακών και ξένων μαχητών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυτοί της Χεζμπολάχ, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “στο πλαίσιο γενικευμένων και συστηματικών επιθέσεων κατά των αμάχων”.
Στην έκθεση κατηγορείται επίσης ο στρατός ότι βομβαρδίζει συνεχώς ορισμένες περιοχές και ότι χρησιμοποιεί πυραύλους εδάφους-εδάφους, βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές. Επίσης οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο στρατός, υποστηριζόμενος από τις Λαϊκές Επιτροπές, στερεί πόλεις από τρόφιμα και φάρμακα.
Η Επιτροπή έρευνας κατηγορεί τέλος εξίσου τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, αλλά επισημαίνει ότι αυτές οι ωμότητες δεν έχουν φτάσει σε ένταση και σε εύρος αυτές που διαπράττουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές που πολεμούν στο πλευρό τους.Την χρήση χημικών όπλων σε τουλάχιστον τέσσερις περιστάσεις στην Συρία, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καταγγέλλει σήμερα η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία στην πιο πρόσφατη έκθεσή της που παρουσιάστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Η επιτροπή έρευνας επισημαίνει στην έκθεσή της ότι “υπάρχουν βάσιμες αιτίες να πιστεύουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν περιορισμένες ποσότητες χημικών παραγόντων”.
Οι ερευνητές αναφέρονται σε 4 περιστατικά (στην Χαν Αλ Άσαλ κοντά στο Χαλέπι στις 19 Μαρτίου, στο Ουτέιμπαχ κοντά στην Δαμασκό στις 19 Μαρτίου, στην συνοικία Σέιχ Μακσούντ στο Χαλέπι στις 13 Απριλίου και στην πόλη Σαρακέμπ στις 29 Απριλίου) κατά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν χημικοί παράγοντες, αλλά οι έρευνές τους δεν έχουν προς το παρόν “επιτρέψει να αναγνωριστεί το είδος των χημικών παραγόντων, των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ούτε ποιοι τα χρησιμοποίησαν”.
Αυτοί εξετάζουν επίσης άλλα περιστατικά, ορισμένα πιο πρόσφατα. Η έκθεση αυτή που συνέταξαν καλύπτει την περίοδο από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 15 Μαΐου.
“Έχουμε πάρει συνεντεύξεις από θύματα, πρόσφυγες (…) και ιατρικό προσωπικό”, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, ο Βραζιλιάνος Πάουλο Πινιέιρο.
Ο ίδιος σημείωσε εξάλλου ότι μετέβη στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα για να ζητήσει από τις γαλλικές αρχές να δώσουν στην Επιτροπή τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκαναν σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν στην Συρία και μετέφεραν στην Γαλλία δημοσιογράφοι της Μοντ.
Η Επιτροπή, όπως και ορισμένοι πρεσβευτές μεταξύ των οποίων αυτοί της ΕΕ και της Βραζιλίας, ζήτησαν σήμερα από την συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στην Επιτροπή αυτή Έρευνας για τα χημικά όπλα, την οποία σύστησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, να μεταβεί εκεί.
Η συριακή κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση χημικών όπλων στην Χαν αλ Άσαλ στις 19 Μαρτίου και είχε ζητήσει την διεξαγωγή μιας έρευνας από τον ΟΗΕ. Ωστόσο στην συνέχεια είχε απορρίψει τις προθέσεις του ΟΗΕ για την αποστολή μιας ερευνητικής ομάδας στο σύνολο του συριακού εδάφους.
Εξάλλου η Συρία απέρριψε σήμερα την έκθεση αυτή των ερευνητών του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντάς την μεροληπτική, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι η Συρία εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να πάνε στην Χαν αλ Άσαλ.
Η Κάρλα Ντελ Πόντε, που είναι μέλος της Επιτροπής Έρευνας, σημείωσε σήμερα ότι “δεν θα πρέπει να αναγάγουμε αυτά τα επεισόδια σε μια ιστορία μεγαλύτερη από αυτήν που είναι” σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της συριακής σύγκρουσης.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι “τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν γίνει μια καθημερινή πραγματικότητα στην Συρία” και επικαλείται κυρίως την χρήση χημικών όπλων, τις σφαγές και τα βασανιστήρια.
Η Επιτροπή αυτή δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως της Δαμασκού για να μεταβεί στην Συρία. Από την έναρξη της θητείας της τον Σεπτέμβριο του 2011, έχει πραγματοποιήσει 1.630 συνεντεύξεις στην περιοχή και στην Γενεύη και έχει ερευνήσει σχετικά με 30 καταγγελίες για σφαγές, 17 από τις οποίες φέρεται ότι έχουν διαπραχθεί από τις 15 Ιανουαρίου.
“Έχω συγκλονιστεί βαθιά από την βία και την ωμότητα των εγκληματικών ενεργειών, κυρίως των βασανιστηρίων. Ένα άλλο στοιχείο που με έχει επίσης ανησυχήσει είναι ότι χρησιμοποιούνται παιδιά στις μάχες”, τα οποία “σκοτώνονται, βασανίζονται”, διηγήθηκε η Κάρλα ντελ Πόντε.
“Η ωμότητα στην σύγκρουση στην Συρία έχει φτάσει σε ένα νέο αποκορύφωμα”, σημείωσε παράλληλα ο Πινιέιρο, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά “η έκθεση γνωστοποιεί την συστηματική επιβολή πολιορκιών, την χρήση χημικών παραγόντων και τους εκτοπισμούς δια της βίας”.
“Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (…) όπως και οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται αδιάκοπα”, κατέληξε ο ίδιος, καταγγέλλοντας την παντελή έλλειψη δικαιοσύνης.
Η Επιτροπή Έρευνας έχει ζητήσει επανειλημμένως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Οι ερευνητές καταδικάζουν επίσης την αποστολή όπλων στην Συρία, επισημαίνοντας ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Επίσης κατηγορούν τον στρατό, ο οποίος έχει την υποστήριξη πολιτοφυλακών και ξένων μαχητών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυτοί της Χεζμπολάχ, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “στο πλαίσιο γενικευμένων και συστηματικών επιθέσεων κατά των αμάχων”.
Στην έκθεση κατηγορείται επίσης ο στρατός ότι βομβαρδίζει συνεχώς ορισμένες περιοχές και ότι χρησιμοποιεί πυραύλους εδάφους-εδάφους, βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές. Επίσης οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο στρατός, υποστηριζόμενος από τις Λαϊκές Επιτροπές, στερεί πόλεις από τρόφιμα και φάρμακα.
Η Επιτροπή έρευνας κατηγορεί τέλος εξίσου τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, αλλά επισημαίνει ότι αυτές οι ωμότητες δεν έχουν φτάσει σε ένταση και σε εύρος αυτές που διαπράττουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές που πολεμούν στο πλευρό τους.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply