Ἔρχονται οἱ πλειστηριασμοί ἀπό τό φθινόπωρο

Ἦρθε ἡ ὥρα νά χάσουμε καί τό μόνο περιουσιακό στοιχεῖο πού μᾶς ἔχει ἀπομείνει. «Ἕνα κεραμίδι πάνω ἀπό τό κεφάλι μας», ὅπως συνηθίζουν νά λένε οἱ Ἕλληνες. Ὅλα αὐτά γιά νά μήν πτωχεύσουμε καί γιά νά μείνουμε στό εὐρώ ἐπειδή ἔτσι ὑπαγορεύει τό διεθνές κεφάλαιο στούς λακέδες πού μᾶς «κυβερνοῦν».

Μινώταυρος

Στον «αέρα» τα σπίτια χιλιάδων φορολογουμένων

Tα πάνω κάτω αναμένεται να έρθουν από το φθινόπωρο για χιλιάδες φορολογούμενους που χρωστούν στεγαστικά δάνεια ή δεν έχουν πληρώσει τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι κατασχέσεις ακινήτων ακόμη και μικρά χρέη στην εφορία, ενώ από την 1/01/2014 θα τεθούν εκ νέου σε ισχύ οι πλειστηριασμοί για ακίνητα πρώτης κατοικίας. 

Μέχρι σήμερα οι εφορίες προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων αλλά σπάνια ολοκληρώνεται η διαδικασία με τη διενέργεια πλειστηριασμών. Αυτό, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, θα αλλάξει από 1/01/2014 με τραγικές φυσικά, συνέπειες για τους πολίτες. Δανειολήπτες στεγαστικών ακόμη και άνεργοι, που λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν έχουν αποπληρώσει τις δόσεις τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατάσχεση ακόμη και της μοναδικής κατοικίας τους.

Δεδομένου ότι τα φορολογικά έσοδα δεν μαζεύονται με τίποτα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα, η αναγκαστική είσπραξη φαντάζει ως ο μοναδικός τρόπος είσπραξης οφειλών πολλών φορολογουμένων.  

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών, προωθεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου πλειστηριασμών ακινήτων και την εξάλειψη των δυσκαμψιών που  παρουσιάζει.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα στους πλειστηριασμούς είναι πως σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να πουληθούν σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας, παρά μόνο εάν προηγηθούν δύο άγονοι πλειστηριασμοί.

Ετσι οι λύσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι μεταξύ άλλων η επικαιροποίηση των αντικειμενικών η οποία εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις τιμών αλλά και η αρχική τιμή των πλειστηριασμών να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.

Ωστόσο, τα προβλήματα για τους φορολογούμενους δεν σταματούν εδώ αφού η τρόικα πιέζει ασφυκτικά την ελληνική πλευρά και για την αύξηση των εσόδων από τα νέο χαράτσι στα ακίνητα

Συγκεκριμένα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν οι κατασχέσεις ακινήτων ακόμα και για μικρά χρέη προς την εφορία που προκύπτουν από τη μη καταβολή του ενιαίου φόρου, ενώ θα εκδοθεί εντολή να ελέγχονται από τις εφορίες αν καταβάλλονται οι δόσεις για την πληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Επίσης η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διασταυρώσει το αρχείο της ΔΕΗ με τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο έντυπο Ε9, ενώ δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις στην περίπτωση που δεν πληρώνουν τον ενιαίο φόρο.

Παράλληλα θα επικαιροποιηθούν από τους φορολογούμενους όλα τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 μέχρι το τέλος Αυγούστου καθώς και τα αγροτεμάχια που κατέχουν.

Όπως και να έχει, το φθινόπωρο που έρχεται αναμένεται να είναι «καυτό» αφού τα νέα μέτρα θα θέσουν σε κίνδυνο το μοναδικό αγαθό που έχει μείνει στην κατοχή των πολιτών, το σπίτι τους…

Αγγ.Κιλ.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply