Ἔνδειξις ἐπικινδύνου ψυχασθενείας ἡ κακοποίησις τῶν ζώων!

 

Ἔνδειξις ἐπικινδύνου ψυχασθενείας ἡ κακοποίησις τῶν ζώων!λεγα κι γώ..

Εναι δυνατόν νά μήν εναι ψυχοπαθείς κι πικίνδυνοι ατοί πού κακοποιον τά ζα;

Εναι δυνατόν νά μήν εναι ν δυνάμει γκληματίες γιά κάθε μορφή ζως;

Γιατί νά περιορίζονται στά ζα μόνον; 

Τ κτήνη… Διότι δν μπορ ν τος ποκαλέσω κάπως λλοις…

Φιλονόη. 

Ένδειξη επικίνδυνης ψυχασθένειας η κακοποίηση ζώων

Το προφίλ των δραστών.

Στη σκιαγράφηση του προφίλ των συνανθρώπων μας που κακοποιούν συστηματικά τα ζώα προχώρησε ο αστυνόμος β’, κτηνίατρος και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Απόστολος Περιστέρης, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Γ.Α.Δ.Α., με θέμα «Κακοποίηση και θανάτωση ζώων συντροφιάς».

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τη φράση «για έναν σκύλο κάνεις έτσι;»

Όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης: «Οι βίαιες πράξεις σε βάρος των ζώων έχουν αναγνωριστεί ως ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας, που σπάνια περιορίζεται σ’ αυτά. Οι κοινωνιολόγοι, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια διαθέτουν αρκετά στοιχεία, που συνδέουν τις πράξεις βίας προς τα ζώα με αντίστοιχες συμπεριφορές με ανθρώπινα θύματα.

Σύμφωνα με το FBI – καθώς στις Η.Π.Α. υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και γίνονται ανάλογες μελέτες – ιστορικό βίας προς τα ζώα έχουν οι περισσότεροι βιαστές και οι δολοφόνοι κατ’ εξακολούθηση. Οι μελέτες που γίνονται πάνω σε ανθρώπους, που έχουν διαπράξει φριχτά εγκλήματα σε βάρος συνανθρώπων τους, αποδεικνύουν πολύ συχνά ότι υπάρχει ιστορικό κακοποίησης ζώων, πριν οι εγκληματίες καταλήξουν στα ανθρώπινα θύματα. Το αμερικανικό πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό εγχειρίδιο για ψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές αναφέρει τη βία προς τα ζώα ως ένα διαγνωστικό κριτήριο για διαταραχές συμπεριφοράς».

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Τόντης, αναπληρωτής καθηγητής, και διευθυντής του Εργαστηρίου της Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «οι φόλες ως η συνηθέστερη (αλλά όχι η μοναδική μέθοδος εξόντωσης των αδέσποτων και μη κατοικιδίων), θερίζουν καθημερινά δεκάδες ζώα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση σε πολύ ισχυρά δηλητήρια. Από φυτώρια και φαρμακεία μπορούν να βρούν θανατηφόρες ουσίες για κάθε χρήση».

Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές

Ο κύριος Τόντης εξήγησε όμως ότι η κακοποίηση έχει πολλές μορφές. Κακοποίηση είναι η εγκατάλειψη, η έλλειψη επαρκούς τροφής και νερού, η έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας, η άγνοια φροντίδας ενός ζώου, οι βασανισμοί με κάθε σαδιστική μέθοδο, το δέσιμο εφ’ όρου ζωής, η σεξουαλική κακοποίηση των ζώων, κ.ο.κ.. Φυσικά δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζώα πεθαίνουν μετά από ατυχήματα (δηλητηριάσεις από καυσαέρια όταν βρίσκονται σε μπαγκαζιέρες οχημάτων κατά την μεταφορά τους, θερμοπληξία συνήθως το καλοκαίρι) ή αρρώστιες κάθε είδους. Δυστυχώς η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και μεταξύ των χωρών που έχουν τα περισσότερα ζώα – θύματα τροχαίων στους δρόμους της». Ευαίσθητοι πληθυσμοί για την βιοποικιλότητα αποδεκατίζονται στα εθνικά και επαρχιακά δίκτυα (αρκούδες πολύ συχνά θύματα τροχαίων – σε αναλογία πάντα με τον πληθυσμό τους – ακόμα και εκατοντάδες χελώνες, που είναι και αυτές προστατευόμενο είδος).

Όπως τόνισε η Αναστασία Μπομπολάκη, νομικός, εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 108 Ζωοφιλικών Σωματείων, και πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»: «Μόνο όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα τα αστυνομικά όργανα αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες με τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς να χλευάζουν – χαρακτηρίζοντας ως γραφικούς – τους πολίτες, που σπεύδουν να καταγγείλουν τα εγκλήματα, τα οποία υφίστανται τα ζώα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η κατάσταση αλλάζει, αλλά με αργούς ρυθμούς και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Μας δίνει κουράγιο το γεγονός π.χ. όπως μας διαβεβαίωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, ότι θα απαγορευθεί τελικά στα τσίρκο, που χρησιμοποιούν ζώα, η είσοδος τους στην Ελλάδα.  (

πηγὴ

πρώτη δημοσίευσις 8 Ἰανουαρίου 2012

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply