Ὁ ἄγνωστος «χημικὸς πόλεμος».

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣὉ ἄγνωστος «χημικὸς πόλεμος».1

Πώς να αντικαταστήσετε τα επικίνδυνα χημικά προϊόντα του σπιτιού σας με φυσικά και υγιεινά

Βλέπετε τις ειδήσεις κάθε βράδυ και μαυρίζει η ψυχή σας. Κλείνετε την τηλεόραση σας ενοχλημένοι και αναρωτιέστε αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να αλλάξουν τα πράγματα. Είστε έτοιμοι να δράσετε; Αλλάξτε τον κόσμο αλλάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες, αλλάξτε επικίνδυνες συνήθειες και προϊόντα ξεκινώντας από το ίδιο σας το σπίτι.

Πριν από την οικονομική κρίση ο υπερκαταναλωτισμός μας έκανε να αγοράζουμε ένα σωρό άχρηστα, αλλά κι επικίνδυνα προϊόντα. Πλέον, καθώς η αγοραστική μας ικανότητα έπεσε, είναι σκόπιμο να αγοράζουμε αυτά που μας είναι απαραίτητα και όχι προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία μας…

Γράφει η Μίλιτσα Κοσάνοβιτς

Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ

«Σπίτι χωρίς Χλωρίνη δεν γίνεται», λέει η πεθερά μου, η Χρυσάνθη, κάθε φορά που μάταια ψάχνει το αγαπημένο της καθαριστικό υγρό «πολλαπλών χρήσεων», η σημαντικότερη αποστολή του οποίου είναι να σκοτώνει όλων των ειδών τους μικροοργανισμούς που βρίσκει μπροστά του. Δεν αρκεί που τα  δάχτυλά της είναι φαγωμένα από τη χλωρίνη, δεν αρκούν οι επιστημονικές αποδείξεις…

Η συνήθεια είναι πιο δυνατή απ’ όλα!

Δεν πάει η χλωρίνη να είναι η πιο επικίνδυνη ουσία που σε κάποιες χώρες της Ευρώπης απαγορεύεται προς ελεύθερη χρήση, στην Ελλάδα μπορείς να την αγοράσεις όπου θέλεις και όσες ποσότητες θέλεις.

Και παρόλο που οι περισσότερες νοικοκυρές έχουν πολλές θεωρητικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, όπως και γενικώς στο θέμα του πόσο βλάπτουν τα απορρυπαντικά, παρά την οικονομική κρίση η κάθε μία έχει δεκάδες μπουκάλια και μπουκαλάκια διαφορετικών απορρυπαντικών, όλων των ειδών, για όλες τις χρήσεις. Ένα για το μπάνιο, άλλο για τα πλακάκια, τρίτο για WC, άλλο ένα ειδικό για μαρμάρινα πατώματα, άλλο ένα για ξύλινα πατώματα, ένα ειδικό για τζάμια και άλλο ένα για μεταλλικές επιφάνειες.

Κι αν πάμε στην κουζίνα, έχει άλλα τόσα διαφορετικά για πλυντήριο πιάτων και ρούχων, άλλα για πλύση στο χέρι, άλλα για καθαρισμό κουζίνας κλπ. Το ερώτημα είναι: μήπως ξέρουν όλες αυτές οι γυναίκες κατά πόσο οι συνδυασμοί όλων αυτών των χημικών είναι επικίνδυνοι για την υγεία τους και των παιδιών τους;

Και η αλήθεια είναι ότι πολλά χημικά  απ’ αυτά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, σταδιακά εισχωρούν μέσα στο δέρμα μας ή τα εισπνέουμε. Και σχεδόν όλα είναι καρκινογόνα και ιδιαίτερα βλαβερά για το αναπνευστικό σύστημα στο οποίο είναι συνήθως ευαίσθητα τα παιδιά μας.

Από όλα αυτά τα χημικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα απορρυπαντικά πιάτων με τα οποία κυριολεκτικά αλείφουμε τα πιάτα μας κι έτσι τα εισάγουμε μέσα στο στόμα μας, γιατί όσο και να τα ξεπλένουμε, αυτές οι ουσίες δεν διαλύονται εύκολα ούτε γρήγορα.

Υπάρχουν τόσες ποσότητες καρκινογόνων χημικών ουσιών που μπαίνουν καθημερινά ύπουλα στον οργανισμό μας και μάλιστα στο όνομα της υγείας και της καθαριότητας!Ὁ ἄγνωστος «χημικὸς πόλεμος».2

Εκτός από τα απορρυπαντικά υπάρχουν και άλλα πολλά τοξικά υλικά και υφάσματα που είναι παντού γύρω μας. Μας απειλούν καθημερινά διάφορα σύνθετα υφάσματα που φοράμε πάνω μας, πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε, μπιμπερό, μπογιές και τοίχοι που προκαλούν αλλεργίες, αλλά και προβλήματα στειρότητας μέχρι και καρκίνο. Και κανείς δεν ξέρει ακόμη ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτού του μεγαλύτερου πειράματος που έχει γίνει ποτέ στην ανθρωπότητα και εφαρμόζεται –άθελα ή όχι;– εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα.

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ «ΧΗΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

Σύμφωνα με το ΕΚΕΦΕ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστήμων) «Δημόκριτος», οι κίνδυνοι πίσω από τα προϊόντα της καθημερινής χρήσης είναι οι εξής: τα εντομοκτόνα, κόλλες, διαλυτικά και βερνίκια, περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν, με πολύ επαφή και χρήση, ακόμη και καρκίνο.

Καθαριστικά, απορρυπαντικά και αποσμητικά χώρου περιέχουν κάποιες επικίνδυνες ενώσεις, όπως οι φαινόλες που βλάπτουν αυτό αναπαραγωγικό σύστημα  και των δύο φύλων –Για αυτό το λόγο, άραγε, η  υπογεννητικότητα στην Ελλάδα έχει φτάσει τόσο ψηλά;

Η χλωρίνη και τα άλλα καθαριστικά προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και με πολύχρονη χρήση και πολλά άλλα. Αρωματικά τουαλέτας και σκοροκτόνα προκαλούν βλάβες στο συκώτι. Οι ρύποι που προκύπτουν από το κάπνισμα, μαγείρεμα και θέρμανση (οξείδια του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα) μπορεί να προξενήσουν αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονικό οίδημα, ακόμη και καρκίνο!

Το σύγχρονο νοικοκυριό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα εργαστήριο χημείας.

Μετρήσατε ποτέ πόσα διαφορετικά χημικά προϊόντα χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας; Χρειάζονται άραγε όλα αυτά τα διαφορετικά προϊόντα ή έχουμε πέσει όλοι θύματα της επιθετικής διαφήμισης; Πέρα από τη βλάβη που προκαλούν στον εαυτό μας τα απορρυπαντικά προκαλούν και τεράστια οικολογική ρύπανση.

Όταν μαζί με τα άλλα απόβλητα καταλήξουν στη θάλασσα, έχουμε την εμφάνιση του ευτροφισμού. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι τα νερά γίνονται πιο πλούσια σε ανόργανα άλατα αλλά πιο φτωχά σε οξυγόνο με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ζωντανοί οργανισμοί, προπαντός ψάρια. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, για να βοηθήσουμε τον εαυτό σας και το περιβάλλον μας; Να προτιμάτε προϊόντα που παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες. Τέτοια  προϊόντα υπάρχουν όλο και περισσότερα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Μπορούμε επίσης να αποφεύγουμε τα απορρυπαντικά που περιέχουν φωσφορικά άλατα. Η πλειοψηφία των απορρυπαντικών που κυκλοφορούν πλέον στην ελληνική αγορά χρησιμοποιούν ζεόλιθους, αντί των φωσφορικών. Να προτιμήσουμε τα λευκαντικά που έχουν ως βάση οξυγονούχες ενώσεις.

Να αποφύγουμε προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή ενώσεις του χλωρίου (άρα και τη χλωρίνη). Να αποφύγουμε προϊόντα με «αντιβακτηριακή» δράση. Δεν προσφέρουν τίποτε το ουσιαστικό, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνα «αποστειρωμένο» περιβάλλον στο χώρο μας.

Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε όλα τα προϊόντα που έχουν συνθετικά πρόσθετα για ενίσχυση της λαμπρότητας των ρούχων. Να μην χρησιμοποιούμε ναφθαλίνη για τη φύλαξη των ρούχων. Για πολλούς λόγους θα έπρεπε να καταργηθεί η χρήση εντομοκτόνων, αν όχι να αερίζεται συχνά καλά ο χώρος όπου χρησιμοποιείται. Να προτιμάμε πάντα έπιπλα από ξύλο και χωρίς τοξικά βερνίκια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τελευταία ότι δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η ποσότητα των χημικών ουσιών στα οποία εκτίθεται ο άνθρωπος όσο ο χρόνος της έκθεσης του…

Δεν είναι επακριβώς γνωστό ποιες επιπτώσεις έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η χρόνια έκθεση σ’ αυτό το κοκτέιλ διαφορετικών χημικών, αλλά το σίγουρο είναι ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε να κρατήσουμε το σπίτι μας καθαρό και απαλλαγμένο από τα βακτήρια και μικρόβια –φύσει αδύνατον!– τόσο αυξάνεται ο αριθμός των χημικών από τα οποία κινδυνεύουμε.

Ακολουθεί ένας εναλλακτικός-αντικαταναλωτικός κατάλογος προϊόντων για το κάθε νοικοκυριό, που δεν βασίζεται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Φτιάξτε μόνοι σας απορρυπαντικό πλυντηρίου σε 10 λεπτά

ΕΝΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ-ΑΝΤΙΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ

Αποσμητικό ψυγείου: Τοποθετήστε στο ψυγείο ένα ανοιχτό κουτί σόδας μαγειρικής.

Απόφραξη αποχετεύσεων: Ξεβουλώστε με μία βεντούζα, κατόπιν ρίξτε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα + ½ φλιτζάνι ξύδι + 2 λίτρα βραστό νερό και το αφήνετε σκεπασμένο επί ένα λεπτό, …ή εναλλακτικά: ρίξτε αρκετό αλάτι με βραστό νερό και αφήστε το για ένα βράδυ

Απωθητικό για κατσαρίδες: Τριμμένα φύλλα δάφνης και φλούδες αγγουριού

Απωθητικό για κουνούπια: Αρωματικά κεριά κίτρου ή έλαια κίτρου (μελισσόχορτου) ή ξύδι

Απωθητικό για νηματώδεις: Φυτέψτε κατιφέδες

Απωθητικό για σαλιγκάρια (γυμνοσάλιαγκες): Κρεμμύδια και κατιφέδες

Απωθητικό για σκώρο: Ξυλάκια κέδρου σε βαμβακερά ξυλάκια

Αφαίρεση λεκέδων γενικά: σόδα, χυμός λεμονιού ή αλάτι

Βερνίκι παπουτσιών: Εσωτερικό από φλούδες μπανάνας

Γενικός καθαρισμός σπιτιού: Μαγειρική σόδα ή ξύδι

Γυάλισμα ανοξείδωτων: Ορυκτά έλαια ή ελαιόλαδο

Γυάλισμα ασημικών: 1 λίτρο ζεστό νερό + μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα + 1 κομμάτι αλουμινόχαρτο + 1 κουταλιά της σούπας αλάτι … ήεναλλακτικά: στάχτη και νερό ή σάλτσα τομάτας!

Γυάλισμα επίπλων: 1 κουταλιά σούπας λάδι λεμονιού σε ½ λίτρο ορυκτών ελαίων

Γυάλισμα ξύλου: 2 μέρη ελαιόλαδο + 1 μέρος λευκό ξύδι … ή εναλλακτικά: αναμείξτε ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού σε 1 φλιτζάνι ξύδι ή ελαιόλαδο

Γυάλισμα χρωμίου: Τρίψιμο με ξύδι μύλου, γυάλισμα με baby oil.

 Διάβρωση πόλων μπαταρίας αυτοκινήτου: Μαγειρική σόδα και νερό

Έντομα σε φυτά: Σαπουνόνερο από φυσικό σαπούνι στα φύλλα και μετά ξεβγάλετε

Καθαρισμός αλάτων: Μουλιάστε σε άσπρο ξύδι

Καθαρισμός καμένου λίπους: Μαγειρική σόδα

Καθαρισμός λεκάνης τουαλέτας: Πολτός βόρακα + χυμός λεμονιού …ήεναλλακτικά: ρίξτε οινόπνευμα στη τουαλέτα + απολυμάνετε ρίχνοντας  προσεκτικά ένα σπίρτο

Καθαρισμός λιπών: Βόρακας σε υγρό, καθαρό πανί

Καθαρισμός μούχλας: Ίσα μέρη ξύδι και αλάτι

Καθαρισμός μπανιέρας και πλακιδίων: ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα + ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι + ζεστό νερό

Καθαρισμός τζαμιών: 2 κουταλιές της σούπας ξύδι σε 1 λίτρο νερό

Καθαρισμός φούρνου: 2 κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι, 2 κουταλάκια του γλυκού βόρακας + ζεστό νερό

Καθαρισμός χαλιών: Ψέκασμα με σόδα φαγητού ή σιτάλευρο ή βόρακα και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα

Καθαρισμός χαλκού: Χυμός λεμονιού + αλάτι

Κρέμα ξυρίσματος: Πινέλο ξυρίσματος + φυσικό σαπούνι

Απορρυπαντικό πλυντηρίου: Αλκαλικό σαπούνι

Αποσκλήρυνση νερού: ¼  φλιτζανιού ξύδι

Αποσμητικό δοχείων απορριμμάτων: Χρησιμοποιημένες λεμονόκουπες

Αποσμητικό κατοικίδιων ζώων: ξύδι από μηλίτη

Αποσμητικό χώρουΣιγοβράστε ξύλο κανέλας και γαρύφαλλα ή τρυπήστε ένα πορτοκάλι με γαρύφαλλα

Λεκέδες από μελάνι: Κρύο νερό + 1 κουταλιά σούπας τρυγικό κάλιο + 1 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού

Λεκέδες ιδρώτα: Μαγειρική σόδα

Λεκέδες καφέ σε κούπες: Χοντρό αλάτι

Λεκέδες καφέ στην καφετιέρα: Ξύδι

Λεκέδες κρασιού: Αλάτι ή ούζο

Λεκέδες λαδιού: Τρίψτε το λεκέ με λευκή κιμωλία πριν πλύνετε το ρούχο

Λεκέδες σε fiberglass: πολτός μαγειρικής σόδας

Λεκέδες σε πορσελάνη: Μαγειρική σόδα

Λεκέδες σκουριάς σε ρούχα: Χυμός λεμονιού + αλάτι + Ήλιος

Λίπασμα: Φυτόχωμα + Καστανόχωμα + Κομπόστ

Μαλακτικό πινέλων: Ζεστό ξύδι

Μύγες: Γλάστρα με βασιλικό (συχνό πότισμα)

Μυρμήγκια: Καυτερό κόκκινο πιπέρι στην είσοδο της φωλιάς

Σκουριασμένες βίδες ή παξιμάδια: Αναψυκτικό με ανθρακικό

Χλωρίνη-λευκαντικό: Βόρακας

Χρώματα – ελαιοδιαλυτά, σπρέι: αντικαταστήστε με υδατοδιαλυτά χρώματα, όχι σε σπρέι
Ψύλλοι σε κατοικίδια ζώα: Προσθέστε σταδιακά στη διαιτά τους μαγιά μπύρας

Οδοντόκρεμα: Σόδα φαγητού και λεμόνι, προαιρετικά και αλάτι

Καθαρισμός πατωμάτων: Σε κουβά με ζεστό νερό ρίχνετε ½ φλιτζάνι ξύδι

Απωθητικό παρασίτων: Αναμίξτε ½ φλιτζάνι ξύδι, ½ φλιτζάνι βόρακα και ζεστό νερό

Κόλλα για κολλάρισμα: Σε φιάλη ψεκασμού αναμίξτε 1 κουταλάκι σιτάλευρο σε ένα ποτήρι νερό

Μαλακτικό ρούχων: Προσθέστε 1 φλιτζάνι ζεστό ξύδι ή ¼ φλιτζανιού σόδα φαγητού στο τελευταίο τρίψιμο.

 

πηγή

http://fytro.wordpress.com/2013/04/20/ο-αγνωστοσ-χημικοσ-πολεμοσ/#more-2404

http://zenithmag.wordpress.com/2012/09/17/ο-αγνωστοσ-χημικοσ-πολεμοσ/

http://www.terrapapers.com/?p=17617

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply