Μά γιατί δέν ἀντιστρέφονται σωστά οἱ πόλοι πατέρα;

To πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου αλλάζει πολικότητα κάθε 11 χρόνια Πηγή:NASA

Ἔλα μου ντέ; Γιατί καθυστερεῖ ἡ ἀναστροφή τῶν μαγνητικῶν  πόλων τοῦ Ἡλίου;
Τί στό καλό συμβαίνει κι ὅλα γύρω μας λειτουργοῦν ἐν τελῶς ἀκατανόητα καί ἄνευ λογικῆς ἤ προγραμματισμοῦ;
Γιατί δέν ἀκολουθεῖ κι αὐτός αὐτά πού οἱ «ἐπιστήμονες» ἀπό αὐτόν ἀναμένουν;
Γιατί ὁ ἕνας του πόλος τρέχει ταχύτερα ἀπό τόν ἄλλον;
Τϊ κουτουράδες πάλι μᾶς ὑπαγορεύουν οἱ «ἐπιστήμονες»;
Καί τί σχέσι ἔχουν οἱ νέες ἡλιακές καταιγίδες πού μᾶς ὑπόσχονται;

«Πλησιάζει» η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του Ήλιου

Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε περίπου 11 χρόνια όταν η δραστηριότητα του μητρικού μας άστρου κορυφώνεται

Αστροφυσικοί σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται σε αναμονή για ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε  περίπου 11  χρόνια, όταν η δραστηριότητα του Ήλιου κορυφώνεται και το μαγνητικό πεδίο του αναποδογυρίζει, με τον βόρειο και τον νότιο πόλο να ανταλλάσσουν θέσεις.

Σε τρεις με τέσσερις μήνες

Η αντιστροφή αναμένεται σε τρεις με τέσσερις μήνες, όταν το μητρικό μας άστρο θα βρίσκεται στο μέσο του λεγόμενου ηλιακού μέγιστου -το αποκορύφωμα στον 11ετή κύκλο αυξομείωσης της ηλιακής δραστηριότητας, κατά το οποίο φτάνει στο μέγιστο ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων.

Στη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου ο κίνδυνος γεωμαγνητικών καταιγίδων αυξάνεται -όμως το μέγιστο του 2013-2014 φαίνεται ότι θα αποδειχθεί ασυνήθιστα ήσυχο, ίσως το πιο ασθενές των τελευταίων 100 ετών.

Οι αλλαγές που παρατηρούνται κατά τον 11ετή ηλιακό κύκλο πιστεύεται ότι πηγάζουν από το εσωτερικό «δυναμό» του Ήλιου, το οποίο δημιουργεί ένα πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο.

Το πεδίο αυτό εκτείνεται δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο Διάστημα, μέχρι πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα (μια περιοχή που ονομάζεται και ηλιόσφαιρα), και είναι ο βασικός παράγοντας που διαμορφώνει τον λεγόμενο «διαστημικό καιρό», δηλαδή τη ροή φορτισμένων σωματιδίων σε όλο το Ηλιακό Σύστημα.

Φυσιολογική φάση του ηλιακού κύκλου

Στη φάση στην οποία βρίσκεται τώρα ο Ήλιος, «τα πολικά μαγνητικά πεδία εξασθενούν, μηδενίζονται και τελικά επανεμφανίζονται με αντίστροφη πολικότητα. Αυτό είναι μια φυσιολογική φάση του ηλιακού κύκλου» εξηγεί ο Φιλ Σέρερ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και της NASA.

«Φαίνεται ότι απέχουμε μόνο τρεις με τέσσερις μήνες μέχρι την πλήρη αναστροφή του πεδίου. Αυτό θα έχει συνέπειες σε όλο το Ηλιακό Σύστημα» επισημαίνει ο Τοντ Χοκσίμα του Στάνφορντ, συνεργάτης του Σέρερ.

Ασυνήθιστα ήσυχο το τρέχον ηλιακό μέγιστο

Ο διαστημικός καιρός είναι συνήθως άστατος κατά τη διάρκεια της αντιστροφής, ωστόσο το τρέχον ηλιακό μέγιστο είναι ασυνήθιστα ήσυχο -οι ηλιακές κηλίδες, οι σκοτεινές περιοχές από τις οποίες ξεσπούν οι ηλιακές καταιγίδες, παραμένουν ασυνήθιστα λίγες.

Βρισκόμαστε όμως στα μισά του δρόμου, καθώς η αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου συμβαίνει ακριβώς στο μέσον της περιόδου που διαρκεί το μέγιστο.

Πάντως, καθώς η αντιστροφή πλησιάζει, τα δεδομένα της NASA δείχνουν ότι τα δύο ημισφαίρια του Ήλιου δεν είναι απολύτως συγχρονισμένα.

«Ο βόρειος πόλος του Ήλιου έχει ήδη αλλάξει πρόσημο, ενώ ο νότιος πόλος πασχίζει να τον προλάβει» αναφέρει ο δρ Σέρερ. «Σύντομα, πάντως, και οι δύο πόλοι θα έχουν αντιστραφεί, οπότε θα περάσουμε στο δεύτερο μισό του μέγιστου» καταλήγει.

βῆμα

Λοιπόν…
Ἐγὼ γνώριζα πὼς ὁ ἕνας πόλος πάντα εὑρίσκετο ἀκριβῶς ἀντίθετα ἀπὸ τὸν ἄλλον πόλο, σὲ ἕνα μαγνητικὸ σύστημα. Τὸ τὶ θέλουν νὰ ποῦν τώρα τὰ πιντιὰ δὲν τὸ ἀντιλαμβάνομαι.
Αὐτὸ ποὺ ἀντιλαμβάνομαι εἶναι πὼς οὔτως ἤ ἄλλως ὑποθέσεις; κάνουν. Διότι ἐὰν ἐγνώριζαν τότε θὰ ἦσαν κι ὅλα διαφορετικά.

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply